Goud glanst weer

Goud is terug in de gunst van de belegger. De prijs per troy ounce bivakkeert in de buurt van $ 1.800. Dat is een plus van pakweg 17% sinds het begin van het jaar. Goud is weer de veilige haven bij uitstek in onzekere tijden.

Ook goudaandelen doen het weer goed. De zogeheten NYSE Arca Goldminers Index is meer dan 20% omhoog gegaan. Grote winnaars zijn onder meer Barrick Gold, Kinross Gold en Newmont Corporation met plussen tot 40% en meer.

Insiders verwachten een verdere stijging van prijzen en koersen. Goud heeft vandaag geen concurrentie als het gaat om het begrip veilige haven. Traditionele veilige havens als overheidspapier levert beleggers in veel gevallen een negatief rendement.

Tegelijkertijd proberen mijnbouwers hun aantrekkelijkheid te vergroten door de dividenduitkering te verhogen. Het dividend per aandeel van de vijf grootste producenten steeg van $ 1,50 in 2015 naar $ 3,20 in 2019. De hoop is dat er meer in het vat zit!

En nu maar hopen dat de mijnbouwers niet in dezelfde fout vervallen als in 2011. Toen steeg de prijs naar $ 1.900 en mijnbouwers gingen driftig investeren in deals en projecten. Ze kregen het lid op de neus toen de prijs snel begon te dalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.