Stand van zaken goud en zilver

Goud en zilver kregen de afgelopen weken de nodige correctie voor de kiezen. Een grote speler als George Soros maakte vrijdag bekend zijn positie in goud-ETF’s en goudmijnen in Q4 van 2012 flink afgebouwd te hebben. Terecht of niet?

Na de dalingen is het interessant om te zien wat mijn Solunarmodellen te melden hebben. Voor wie overigens geïnteresseerd is in een seminar over grondstoffen en over goud en zilver in het bijzonder, verwijs ik graag naar de bijeenkomst op dinsdag 19 februari 2013 bij IG Markets, alwaar mijn co-auteur Eric Mecking een lezing zal geven.

Goud

Allereerst een blik op mijn Spiral Calendar (SC).

stand-van-zaken-sc-15-februari-2013
stand-van-zaken-sc-15-februari-2013

De SC van goud geeft belangrijke draaipunten rondom afgelopen weekend, dus een draaipunt op vrijdag 15 februari  of maandag 18 februari, alles plus of min een dag. De spirals komen tot stand door de draaipunten van 21 november 2011, 29 februari 2012 en 16 mei 2012, dit zijn alle erg belangrijke toppen en bodems in de goudmarkt. De datum van afgelopen vrijdag 15 februari kwam ook naar voren op het moment dat ik mijn SC laat terugrekenen van een belangrijke top die ik later dit jaar verwacht, nl. op 21 november 2013. Deze datum is gekoppeld aan alle belangrijke draaipunten die we in het verleden zagen en in de toekomst zullen zien rond 20 november 2015, 13 februari 2017 en 25 maart 2021.

stand-van-zaken-sc-21-november_15-februari-2013
stand-van-zaken-sc-21-november_15-februari-2013

Het Solunarmodel van goud suggereerde dat we op vrijdag 15 februari (of evt. 18 februari 2013)  een bodem zouden zien. Kijkend naar de goudprijs op dit moment, zou die bodem inderdaad afgelopen vrijdag al gemaakt kunnen zijn, anders valt de bodem wellicht nog vandaag.

Goud lijkt iets zwakker dan zilver. Dat is ook zichtbaar in mijn modellen. Om te beginnen is het interessant om naar mijn zogenaamde goud-index te kijken. Deze index heb ik recent ontwikkeld en geeft de seizoensmatige beweging weer van goud, afgezet tegen de zeven belangrijkste valuta’s (Amerikaanse dollar, euro, Britse pond, Zwitserse frank, Nieuw-Zeelandse dollar, Canadese dollar en de Australische dollar).

stand-van-zaken-goud-index
stand-van-zaken-goud-index

We zien dat na een opvering een nog iets lagere bodem kan volgen. Na nóg een bodem op (zondag) 3 maart zien we een flink herstel optreden. Misschien goed om de goudprijs wat specifieker te bekijken, uitdrukt in dollars (XAUUSD) en euro’s (XAUEUR), in die volgorde.

stand-van-zaken-xauusd
stand-van-zaken-xauusd

We zien dat goud na een bodem op (zaterdag) 23 februari wat meer moeite heeft om op gang te komen in euro’s dan in dollars. Dat zal ongetwijfeld betekenen dat de euro tussen 23 februari en 3 maart stijgt ten opzichte van de dollar (ofschoon het zeker geen perfecte correlatie is, zien we vaak dat dan ook de beurzen stijgen).

Zilver

Dan zilver, om te beginnen de zilver-index.

stand-van-zaken-zilver-index
stand-van-zaken-zilver-index

De zilver-index suggereert dat de bodem van 16 februari al de instapbodem was. Overigens hoeft dit in de praktijk niet zo te werken. Maar mogelijk biedt het toch een voorzichtig houvast voor meer positiviteit bij zilver dan bij goud, gelet op het patroon. Laten we wat specifieker bij zilver in dollars (XAGUSD) en zilver in euro’s (XAGEUR) kijken.

stand-van-zaken-xagusd
stand-van-zaken-xagusd
stand-van-zaken-xageur
stand-van-zaken-xageur

Hier zien we een soortgelijk euro-dollar-effect: in dollars komt zilver eerder op stoom dan in euro’s. In beide gevallen echter volgt een stijging tot 10 maart a.s. Ik verwacht nog meer herstel van goud en zilver richting de zomer van 2013. Mogelijk is de bodem van afgelopen vrijdag (zilver) of anders in de komende 1-2 weken de start van een flink herstel in goud en zilver.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

15 gedachten over “Stand van zaken goud en zilver”

  1. Elmer Hogervorst zou best opgesloten worden.De economie voorspellen aan
    de hand van zonne- en maanmodellen??Hij is knettergek.

    1. Elmer Hogervorst

      We worden weer persoonlijk en spelen weer de man in plaats van de bal. Iemand die reageert geeft wat mij betreft zijn echte naam of reageert niet. Inhoudelijk heb ik overigens nog geen enkel tegenargument gehoord en misschien toch nog eens lezen, ik heb de ECONOMIE niet aan de hand van mijn modellen voorspeld.

  2. U propageert een zgn. solarlunar model,waarbij u stelt dat economie en beurs gedicteerd worden door de bewegingen van de zon en de maan.Hieronder staan uw letterlijke woorden en iemand die dergelijke nonsens uit zijn koker draait en het omgeeft met een pseudo-wetenschappelijk aura is inderdaad een lunatic en rijp voor de dwangbuis :

    ” Nieuwe maan 24 augustus Top +1 handelsdag 2746,65
    Volle maan 7 september Bodem +1 handelsdag 2493,78
    Nieuwe maan 22 september Bodem op de dag 2468,99
    +10 dagen = 2 oktober 1987 Top 2662,37

    2012
    Nieuwe maan za. 15 september Top -1 handelsdag 13.653,24
    Volle maan zo. 30 september Bodem -1 handelsdag 13367,27
    Nieuwe maan ma. 15 oktober Bodem -1 handelsdag 13.325,93
    +10 dagen Top op 25 oktober?

    Het ritme van twee nieuwe manen en één volle maan wordt gevolgd door een periode van 10 dagen waarna de Dow Jones in 1987 een top maakte die voorafging aan de crash. Kijken we naar de beurzen in 2012, dan lijkt een soort van crashachtige beweging al begonnen. Niettemin is nu eerst nog een tussentijds topje mogelijk. Wanneer we namelijk 10 dagen al dan niet plus of min 1 handelsdag optellen bij 15 oktober dan komen we uit zo rond 25 oktober. Kijk ik naar de tides dan zie ik op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 de laagste waarde (149 cm), hetgeen een top aangeeft.”

  3. Minstens kan men zeggen dat de waanideen van Hogervorst inderdaad een zonderling overkomen.Het is gevaarlijk dat zulke pseudo-guru onervaren mensen die de lotto winnen wil adviseren.

  4. Mijne heren,

    De reacties op het stuk van Elmer zijn iet wat overtrokken en inderdaad te persoonlijk. Ik ga niet beweren dat deze theorie werkt. Maar er zijn wel hele boeken vol over geschreven en er zijn buitengewoon succesvolle beleggers die zich volledig op dit soort theoriën baseren. Het probleem is dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat voor de invloed die de maan (en planeten)op de menselijke beslissingen op aarde heeft / hebben. Maar er is ook geen enkel wetenschappelijk tegenbewijs. En er bestaat wel bewijs genoeg over het feit dat de maan een zeer cruciale rol speelt op het klimatologisch welvaren van onze planeet.

    Ik ben zelf een gebruiker van de Fibonacci-reeks en -verhoudingen. Deze verhoudingen komen overal in de natuur en in ons menselijke doen en laten terug. Dat de verhoudingen belangrijk zijn staat wetenschappelijk vast. Waarom ze belangrijk zijn is volstrekt onduidelijk. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het niet kan werken.

    De reacties op het stuk van Elmer zeggen vooral dat lezers de theorie en haar conclusies niet begrijpen. Wellicht is dat een argument om op de theiorie zelf iets dieper in te gaan in een volgend artikel?!

    Mvg,

    Gijsbrecht K. van Dommelen

    1. Elmer Hogervorst

      Dank voor je bericht Gijsbrecht. Ik ben het grotendeels met je eens. Over een ander artikel en tevens Fibonacci gesproken, ik heb de Spiral Calendar al een keer uitgelegd: zie https://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/goud-gaat-toppen-in-2017/. Christopher Carolan heeft ontdekt dat de crashes van 1857, 1873, 1907, 1929, 1987 en 1997 op dezelfde dag plaatsvonden. Althans, volgens de maankalender. Vervolgens ontdekte hij hoe het werkte, namelijk de wortel uit een Fibonacci-getal, vermenigvuldigd met het aantal dagen dat de omwenteling van de maan om de aarde erover doet (29,53 dagen). Wat ik altijd merkwaardig vind is de reacties op de maankalender, terwijl de maankalender altijd klopt. En onze eigen Gregoriaanse kalender vinden we helemaal top. Terwijl wij werken met schrikkeldagen en schrikkelsecondes om onze kalender weer in de pas te laten lopen. Daarnaast hebben wij het over SEPTember, OKTober, NOVember, DECember, ofwel de getallen 7, 8, 9 en 10, terwijl het de maanden 9, 10, 11 en 12 zijn….Dus als je die, niet kloppende, kalender gelooft, ben je normaal en als je de altijd kloppende maankalender gebruikt moet ik volgens de critici hierboven naar een inrichting. Wie is hier nu gek?

      Als je het boek Paradigm van Robert Taylor leest, dan zie je achterin een wetenschappelijke verantwoording opgenomen van de aantrekkingskracht van de zon en maan op de aarde en ook op de beurs. We kunnen wel accepteren dat de zon en de maan onze waterstanden kunnen voorspellen, maar we kunnen niet accepteren dat de mens ook beïnvloed wordt door deze aantrekkingskracht. Nee, de mens is altijd in control. Uit het boek The Lunar Affect blijkt dat ziekenhuizen een grotere bezetting aanhouden tijdens nieuwe maan en volle maan. Een jaar lang hebben ze in Amerika bijgehouden wanneer ijshockeyers uit de NHL op het strafbankje zaten. Dat bleek tijdens volle maan 30% meer te zijn dan op andere dagen. Wanneer bonen worden ondergedompeld in water, absorberen de bonen meer water tijdens volle maan dan op andere dagen. Maar invloed van de zon en de maan op de aarde en op de mens? Nee, onmogelijk. De mens is immers altijd in control.

  5. Het enige wat ik zeg is dat het onverantwoord is dat
    Hogervorst aast op naievelingen(lotto winnaars – hij erkent dat nadrukkelijk -) en ze poogt te paaien om dwaas te beleggen op basis van een onbewezen, onwetenschappelijk en op eerste zicht krankzinnig model (de zon en de maanstand…).De planeten zullen wellicht invloed op de mens uitoefenen,maar Hogervorst levert geen begin van een sprankeltje bewijs van enig planetair beurseffect..
    Deze man is dus voor simpele lieden haast crimineel gevaarlijk met zijn lunatieke investeringsschemas,die hij als “wetenschap” voorstelt.
    Dat hij bvb eens de merkwaardige daling van goud en zilver verklaart aan de hand van de zon en maan ????

    1. Beste pit,Cayro,

      Reacties zijn welkom op deze site maar wel graag onderbouwd. Aan persoonlijke aanvallen hebben de lezers niets aan.

      Dus:

      Waarom? Welke argumenten heeft u? Hoe steekt deze theorie precies in elkaar. Wat zijn de uitgangspunten? Wat is daarop aan te merken. Uw mening onderbouwt u niet.

      Als u dat wel doet, komen we verder. De beste kritiek is immanent: http://nl.wikipedia.org/wiki/Immanente_kritiek

  6. Net wat u zegt!!!!
    Als Hogervorst enig planetair inzicht had,zou hij de spectulaire crash van de edelmetalen via de maan en zon hebben zien aankomen.Zijn methode is nu bewezen volstrekt onbetrouwbaar.

  7. Elmer Hogervorst

    Het IP-adres van pit is dezelfde als die van Cayro.

    Interessant, zo’n gesprek met jezelf. Noemen ze dat niet MPS?

  8. Hogervorst maakt gebruikt van diverse invalshoeken om een verwachting te kunnen uitspreken voor de toekomst voor wat o.a. betreft de aandelen markt.

    Dat je er dan soms naast zit in een verwachting, gebaseerd op het solunarmodel, is totaal niet erg en kan misschien zelfs verhelderend werken. Doordat een verwachting niet uitkomt zorgt dit er juist voor dat je gaat kijken waarom het model niet werkte.

    Door een dergelijke insteek te hebben krijg je een steeds verfijnder beeld van het solunarmodel maar dat mogen ook andere hulpmiddelen zijn in de vorm van indicatoren, oscillatoren, grafieken, fundamentele analyse, enz.

    Doordat een handvat te kort schiet, door een fout signaal af te geven, wordt je kritisch en ga je op zoek om de methode te verbeteren.
    Dat alleen al is een uitdaging op zich en geeft een enorme boost als je denkt te weten waar het systeem een fout maakte..
    Daarbij natuurlijk wel in ogenschouw nemend dat ’the holy grail’ niet bestaat.
    Dus fouten zullen er ook zijn in de toekomst!

    De kritiek van Pit en Cayro geeft een mening weer die voor zich spreekt.
    Maar niet iedereen (ik ook niet) deelt deze mening…

    Ik gebruik zelf fractale analyse maar ook die methode is niet zaligmakend en gaf ook een onjuist sein, dit afgelopen weekend, inzake de neergang van goud en zilver.

    In zo’n situatie duik je juist in de materie om na te gaan waar en waarom een bepaalde reactie plaatsvond.

    Dat is een heerlijk leer- en denkproces.. Juist doordat je oplossingsgericht bezig bent kom je tot nieuw ideeën en daar heb je wat aan!

    Kortom ook het solunarmodel zal vast en zeker haar tekortkomingen hebben maar hartstikke goed van Hogervorst dat hij ons deelgenoot maakt van dit model.

    1. Elmer Hogervorst

      Dank je wel, Peter, voor je inhoudelijke reactie. Nee natuurlijk is mijn model niet perfect. Het Solunarmodel van de goudindex liet overigens wel een bodem zien op zondag 14 april. Zie de grafiek hier: http://www.mijnbestand.nl/Bestand-GJRZC4E7E3SU.gif (misschien kan Satilmis ‘m er hier tussen zetten?). Sinds 25 maart jl. zien we een duidelijke trend omlaag. De bodem zal er voorlopig wel even staan en tot ca. 7 mei zullen we denk ik opwaarts bewegen zoals je in de grafiek kunt zien.

      Dus in die zin klopte de daling. Maar over de diepte van de beweging zei het model de afgelopen weken weinig. En zo is er altijd wat te verbeteren.

  9. Graag gedaan Elmer,

    In mijn eerdere reactie schreef ik dat mijn interesse ligt bij de fractale analyse.

    Het oeverloos doorworstelen van grafieken en het speuren naar die delen die wel of niet in combinatie met bepaalde gebeurtenissen hetzelfde beeld vertonen en waardoor er een verwachting valt uit te spreken voor de toekomst genieten zeer mijn voorkeur.

    De hausse in zilver kon ik zo op tijd signaleren en kon daardoor volop mee profiteren.

    Nu ziet het fractale plaatje er voor goud en zilver wederom prachtig uit en zal ik het een en ander nader toelichten.

    Uiteraard geef ik op voorhand aan dat ik mijn huiswerk zo goed mogelijk probeer te doen maar dat ik niet insta voor de uitkomsten.

    Net als het Solunarmodel is het Fractale-model niet feilloos. Ik kan u alleen maar vragen voordat u investeert om uw eigen huiswerk zo goed mogelijk te doen en neem onderstaande mee in uw overwegingen.

    Er staat een nieuwe hausse aan te komen voor de deur van het goud en zilver!
    U leest het goed.
    Ondanks alle zwartgallige verwachtingen en zie ik een mooi fase in het verschiet: Er komt een HAUSSE aan in GOUD en ZILVER!

    De huidige situatie van goud en zilver kun je het beste vergelijken met de periode van 1972/1973 tot en met 1979. In 1973 kelderde de koers van goud en zilver ook dramatisch, bijna vergelijkbaar met het huidige verloop.

    De goudkoers van nu staat nog niet op het retracement niveau van wat we toen hadden.
    In 2008 keken we tegen een goudkoers aan (dieptepunt)van 680 (onder de technische analisten de bodem van een golf 2 beweging genoemd)vervolgens gingen we naar een top van 1920.

    Als we nu hetzelfde retracement niveau gebruiken die we ook zagen in de jaren 70, die toen uitkwam op 50 procent en dit vertalen naar het huidige niveau dan zouden we een bodem moeten vinden rond het 1300 niveau.

    Mocht op dit niveau de goudkoers -en dit geldt ook voor zilver- uitbodemen, dan gaat er voor goud en zilver een nieuwe fase in.

    In de jaren 70 begon NA de correctie de ECHTE stijging en bleken de winnaars diegene te zijn die tijdens de correctie aan boord waren gebleven van het goud en zilverschip.

    We staan nu op een vergelijkbaar punt..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.