fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het kraakt in New York

Het herstel in Europa, ook al scheen dat kortstondig te worden werd afgelopen vrijdag tè vroeg en fors teruggezet. Ter illustratie volgt hieronder de daggrafiek van de AEX Index.

TA AEX 18 februari 2013
TA AEX 18 februari 2013

Figuur 1.

De koers heeft zich 6 dagen lang niet aan de omarming van de koersspanne van 7 dagen geleden kunnen onttrekken, maar is binnen een nauw horizontaal kanaal gebleven. De grenzen liggen aan de bovenzijde op 347,4 en aan de onderzijde op 343,7. Dit soort patroontjes zijn zelden meer dan een tijdelijke adempauze binnen een trend van grotere orde. En die trend is in dit geval dalende. Tijdens de vorming van het kanaaltje bleef de Momentum Analyse stijgen, maar afgelopen vrijdag kwam daar verandering in. Het MACD Histogram is weer gaan dalen. Zolang echter allebei (dus ook de Oscillator) niet dalen is de omkeer niet bevestigd. Het wachten is op begin volgende week waarin de vraag beantwoord moet worden aan welke kant de uitbraak zal plaatsvinden (in Duitsland is het een klein oplopend kanaaltje maar dat werd inmiddels aan de onderkant verlaten). Positief is dat de breedte-indicatoren goede signalen afgeven. Alleen het volume blijft achter. Maar deze positieve signalen staan in schril contrast tot hun evenknieën uit Amerika. Daar begint het ernaar uit te zien dat zij onweer willen voorspellen. Zo zijn in de afgelopen dagen de NewHighs van de New York Stock Exchange gedaald terwijl de koers van de DJIA gestegen is. En de NewLows stegen!!! Dit betekent dat onderliggend de correctie daar al is ingezet, maar dat de zwaarstwegende participanten van de DJIA zelf daar nog niet in zijn meegegaan. Nu is er nog niets onrustbarends gebeurd want een oude stelling luidt, dat wanneer het aantal NewHighs nog boven 80% liggen, de belegger niet tot verkoop mag overgaan, maar het beeld is niet mooi. En dit laatste staat niet alleen. In de week is de MACD van de AEX in negatief gebied gekomen en ook de Stochastics geeft een duidelijk  verkoopsignaal. Het meest waarschijnlijke scenario achten wij toch dat het niveau van 335, dat wij enkele weken geleden als doel berekenden, wordt opgezocht. In een dergelijk geval zou de Momentum Analyse verder dalen, maar hij zou omkeren alvorens hij zijn vorige bodem bereikt. De positieve divergentie, die dan te zien zal zijn, zal het signaal worden om weer vertrouwen in de markt te krijgen.

De week

In het algemeen gesteld zijn de weekgrafieken van de Europese beurzen negatief, die van Amerika zijn positief maar daar heeft de Momentum Analyse zijn daling ingezet. De conclusie is dat men toch niet erg optimistisch mag zijn, ook al staat de deur naar een hoger niveau nog steeds een beetje open.

De maand

Wat de maand betreft zijn de grafieken ook verdeeld. In Europa zijn deze negatief, in de Verenigde Staten zijn zij positief, Maar de maand is nog niet afgelopen en de mogelijkheid dat een van de twee zich in de richting van de ander voegt is dus nog steeds open.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-02- 18: 343,45)
Onze conclusies:
Korte termijn: onzeker
Middellange termijn: negatief
Lange termijn: verdeeld
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op de Nederlandse 10% staatsleningen lijkt een voorlopige top op 1,85% bevestigd te hebben. Een daling naar 1,75% maar zelfs tot 1,60% is nu mogelijk. Daarna zal de stijging hervat worden. De 3-maand Euribor is opnieuw gedaald en dit past in het beeld van een (tijdelijke) rentedaling.

De US$ versus de €

De Amerikaanse dollar ligt nu bij zijn 50-daags voortschrijdend gemiddelde op 73,3. Het wachten is op de doorbraak, maar zoals altijd, kan dit even duren want een dergelijke weerstand kan sterk zijn. Maar hoe u het draait of keert deze doorbraak zal zich binnenkort aandienen.

De Prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud heeft zijn weg naar beneden vervolgd met een forse uitbraak uit zijn korte termijn consolidatiepatroon. Er is nog geen reden te vinden dat het hiermede afgelopen is. Alleen de daggrafiek begint in oversold gebied te komen, maar de hogere timeframes duiden nog steeds op een vervolg van de daling naar de steunlijn rond US$1.525.

De Prijs van een vat Brentolie

Het ziet ernaar uit dat de prijs van een vat Brentolie afgelopen week een draai heeft gemaakt. Hij is teruggestuurd op een oude weerstandlijn op $117. Er begint zich negatieve divergentie af te tekenen. Voorlopig, zo leiden wij af uit de grafieken, zal de prijs geen poging tot doorbraak meer ondernemen.

Strategie

Wij wachten de ontwikkelingen af.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website Vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *