Het thema voor 2019 zal onrust worden. De crisis kan zomaar terugkeren. Wees daarom flexibel en houdt cash aan. Zoek bescherming in wat de overheid niet kan bijdrukken, zoals edelmetalen en bitcoins. Dat zegt Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, in ons jaarlijks gesprek over de vooruitzichten.
Het hele interview kunt u beluisteren: KLIK HIER. Hieronder volgen enkele punten
Een teken van onrust was de correctie op de aandelenmarkten, die in Q4 begon. Hij raadt aan om voorzichtig te zijn. Willem verwacht dat aandelen nog verder kunnen corrigeren maar zegt er gelijk bij dat er eigenlijk geen alternatief is voor deze beleggingscategorie. Hij denkt dat er heel veel geld aan de zijlijn staat wat nog steeds in aandelen wil.
“Dus als aandelen dan 20 tot 30 procent dalen komen de koopjesjagers ook wel terug. Dus zolang de economie niet in een diepe crisis komt kan de beurs nog redelijk blijven liggen. “ Hij raad aan om kieskeurig met aandelen te zijn en te kijken naar sectoren waar de waarderingen extreem laag zijn.
Crypto
Hij is van mening veranderd betreft bitcoins. Vorig jaar was hij nog sceptisch over digitale munten, na de bubbel van 2017, maar is nu positief geworden. Na de correctie zijn sommige digitale munten aantrekkelijk. Vorig jaar zei hij dat overheden crypto zouden dwarsbomen maar nu beginnen ze het te reguleren. Institutionele beleggers beginnen ook naar digitale assets te kijken. “En dat begint heel interessant te worden”.
Zelf is hij bezig tot 5% van zijn vermogen in bitcoins te steken omdat de digitale munt ook kan gaan profiteren van de toenemende onrust op de financiële markten.
Meest frustrerende jaar ooit
Willem is nog steeds positief over grondstoffen maar dat is in 2018 niet erg uit de verf gekomen. Vorig jaar was voor hem persoonlijk het meest frustrerende jaar ooit want zijn beleggingsfonds moest opnieuw een verlies melden. “Het was opnieuw een heel negatief jaar”. Enthousiast zegt hij dat het mooie daarvan is wel dat prijzen en waarderingen nu zo extreem laag zijn.
“Het is objectief aan te tonen dat de waardering van grondstoffen t.o.v. de S&P in 50 jaar niet zo laag geweest. En we merken dat ook aan de instroom in ons fonds. Genoeg slimme koopjesjagers”
Favoriete grondstoffen voor 2019
In de afgelopen twee jaar heeft hij tegenover De Kritische Belegger uranium getipt. Hij zegt met nadruk dat uranium vorig jaar met 40% gestegen is. Volgens hem zit er nog steeds muziek in de grondstof mede doordat kernenergie begonnen is aan een nieuwe opmars. NexGen Energy is nog steeds een aantrekkelijk aandeel . Willem is ook positief op platina en palladium en zilver, de andere edelmetalen. Hij adviseert ook naar lithium en kobalt te kijken. Na de recente correctie zijn daar ook opnieuw kansen.
Speculatieve tip
Hij is nog steeds enthousiast over de exploratiebedrijven die veel goudhoudende grond bezitten in de Australische Pilbara. Inmiddels is volgens hem onafhankelijk aangetoond dat daar echt een enorm omvangrijk goudsysteem is ontdekt. Hij benadrukt: “En ik blijf het zeggen, als je twee, drie of vier gram goud per ton gesteente vindt, dicht aan de oppervlakte dan is dat zeer winstgevend te mijnen.”
Speciaal voor ons tipt hij een aandeel dat een enorm potentieel heeft en dat nog nergens genoemd wordt: Greatland Gold (GGP). Dit aandeel is in Londen genoteerd. “Ook dit heeft alle kenmerken van een serieuze goudontdekking”. Daarnaast tipt Willem Great Bear Resources (GBR-v) dat in Canada mogelijk voldoende goud ontdekt voor de volgende Red Lake goudmijn. In beide bedrijven heeft het Commodity Discovery Fund significante posities.
Start met Automatisch Beleggen
Met prijzen die nog steeds stijgen en een groot openbaar aanbod die op de markt komt, denken de meeste professionele beleggers dat bitcoin slechts een bubbel is.
Een senior analist bij de Amerikaanse financiële gigant Citibank heeft een rapport geschreven op basis van overeenkomsten tussen de goudmarkt uit de jaren 70 en bitcoin.
Hoewel Bitcoin momenteel minder dan één procent van de wereldwijde activa bezit, kan dat binnenkort drastisch veranderen.
Bijna ongemerkt sluipt de prijs van goud steeds verder omhoog. Een troy ounce kost nu meer dan $ 1.770. Dat is het hoogste niveau sinds 2012.