De prijs van tin gaat door het dak. Op de London Metal Exchange bedraagt de prijs voor driemaands levering nu bijna $ 23,400 per ton. Dat is 70% meer dan op het dieptepunt van 2020.
Tin is onmisbaar voor de wereldwijde electronica-industrie. De pandemie heeft het thuiswerken gepopulariseerd en dat jaagt de vraag naar electronic devices op. China wil bovendien een eigen halfgeleiderindustrie uit de grond stampen en heeft daarom grote voorraden tin aangelegd.
Daar staat tegenover dat de productie op sommige plaatsen in de wereld stokt dankzij de pandemie. Een tekort aan containers bemoeilijkt ook nog eens de aanvoer. Vooral de Amerikanen proberen ten koste van alles de hand op voldoende tin te leggen en dus stijgen de premies voor tin op de spotmarkten.
Het gevolg van al deze ontwikkelingen is dat voorraden wereldwijd op een gevaarlijk laag niveau beland zijn. Nieuwe mijnen ontwikkelen kost een tijdje en dat is dus geen oplossing. De snelste oplossing is om de productie van bestaande mijnen op te voeren. Daar past een maar bij. Dan moet de prijs naar een niveau van $ 25.000 per ton.
Meestal pakt technologie fnuikend uit voor commodities, maar soms gebeurt het omgekeerde. Tin is daar een sterk voorbeeld van.
Start met Automatisch Beleggen
Is het deze keer anders? Natuurlijk, de energiesector heeft het eerder meegemaakt dat prijzen door de vloer gingen, maar steeds weer rekenden ze erop dat zulks tijdelijk zou zijn.
Een nieuwe studie met institutionele beleggers en vermogensbeheerders toont aan dat de overgrote meerderheid optimistisch is dat de goud- en zilverprijzen in 2021 zullen stijgen.
ESG-beleggen heeft de wind in de zeilen. Tussen 2011 en 2013 steeg de instroom van gelden in ESG-fondsen van $ 300 miljard naar $ 900 miljard.
Het zal weinigen ontgaan zijn, dat de prijs van een vat olie sinds het beging van het jaar gekelderd is. Aan het begin van dit jaar kostte een vat olie iets meer dan $ 60.