Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gaat olie weer $ 100 per vat kosten?

Gaat de olieprijs voor langere tijd terug naar $100 per vat. Ja, denken ze bij JP Morgan en Goldman Sachs. Ze wijzen daarbij op de grote stimuleringspakketten van veel Westerse overheden en naar de verminderde investeringen in nieuwe productie.

Het geld van de investeringen komt vooral de midden- en lagere klassen ten goede en zal daarom tot een consumptieboom leiden. Ze verwijzen daarbij naar the Great Society van Lyndon Johnson. Ook dat initiatief zorgde voor extra koopkracht bij de doorsnee consument van toen. Die consumptie dreef de prijs van olie omhoog, zeker toen de 1ste oliecrisis zich aandiende.

Toch is er wel wat af te doen aan de redenering van de bankiers. Er is inderdaad minder geïnvesteerd in nieuwe productie, maar leidt dat automatisch tot hogere prijzen door een stijgende vraag?

De Verenigde Staten hebben in 2020 2 miljoen vaten per dag moeten inleveren vanwege de ingestorte vraag en de lage prijzen. Hetzelfde geldt voor OPEC en zijn bondgenoten. Die hebben in 2020 de productie met maar liefst 8 miljoen vaten verminderd.

Er lijkt voldoende onbenutte capaciteit voor handen, zeker voor de korte termijn. Uiteraard hangt veel af van de timing. Komt er op tijd nieuwe olie naar de markt of wacht bijvoorbeeld OPEC met het opvoeren van de productie?

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *