Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen: instappen – of wachten op de crash?

Er moet een correctie in de aandelen komen, De Duitse DAX is bijvoorbeeld gestegen van een dieptepunt van 3588 punten naar meer dan 14.100 punten sinds de financiële crisis, de grote S&P 500 zelfs van 676 punten naar 3937 punten. Er moet een inzinking zijn, een ’terugkeer naar het gemiddelde’, zoals in 2000 of 2008, of zoals in deze cyclus in 2015/2016 en 2020, elk met correcties van meer dan 30 procent. Ondanks verschillende waarschuwingssignalen is de situatie aanzienlijk gecompliceerder omdat ons beleggings- en pensioenstelsel is gebaseerd op rendement. En als de reële rente negatief is, krimpt het investeringskapitaal, iets wat verzekeraars, pensioenstelsels en stichtingen niet kunnen gebruiken.

Dit zorgt voor een groot dilemma: degenen die in aandelen belegd zijn, blijven erin vanwege een gebrek aan alternatieven, degenen die aan de zijlijn staan, durven niet meer mee te doen en velen hebben zich al geconcentreerd op passief beleggen met behulp van ETF’s. Er zijn al 2,8 miljoen aandelenbesparingsplannen in Duitsland en het volume van op de beurs verhandelde fondsen in Europa heeft de grens van een biljoen euro bereikt. Veel van deze spaarplannen lopen ook op de wereldindex MSCI World en dus op de Amerikaanse S&P 500, met een weging van 65 procent.

Dit betekent dat elke eigenaar van een spaarplan maand na maand ook Apple en Tesla koopt. Wat op zijn beurt de actieve fondsstrategieën aandrijft die zijn ontworpen voor een momentum in de markt. Het beste voorbeeld van het huidige systeem is Tesla: De marketingstrategie van Elon Musk heeft de shortsellers in 2018/2019 gegrild, de prijzen stegen, evenals het momentum, het aandeel werd opgenomen in de S&P 500, de passieve fondsen moesten kopen, andere kopers renden achter de tram aan. De richtprijs, die $ 100 was, werd verhoogd naar $ 800. De fundamentele waardering is slechts licht verbeterd en speelt slechts een jaar lang een ondergeschikte rol.

Aandelen: markttiming in tijden van nulrentetarieven
Wat waren de historische vergelijkingen op de aandelenmarkten het afgelopen jaar als de rentetarieven werden gemarginaliseerd als maatstaf voor toekomstige winsten in aandelen? Ten opzichte van 2019 werden de verdisconteerde aandelenwinsten ineens steeds waardevoller. Voor de middelste generatie was de hoop op het genereren van rente-inkomsten in de nabije toekomst geslonken. Dus wat te doen Gokken zoals de Robin Hooder, of proberen de markt te timen?

Hoewel het mogelijk was om te anticiperen op de marktdaling van 40 procent voor de DAX vanaf 20 februari, als gevolg van de waarschuwingssignalen van de voorgaande maand, steeg de koers na slechts 35 dagen van prijsdaling met 11 procent op 24 maart en 17 procent in drie dagen. Achteraf gezien lijkt het opnieuw buitengewoon verrassend.

Nu de markt op een historisch hoogtepunt staat, is dit een prachtige kans om uit te stappen? Helaas is meestal het tegenovergestelde het geval: het overschrijden van oude hoogtepunten geeft vaak een koopsignaal. Een all-time high is geen waarderingsindicator en levert op de lange termijn geen conclusies voor een exit.

De huidige situatie

Vorige week hebben de centrale banken over de hele wereld zich uitgesproken voor een voortzetting van het soepele monetaire beleid voor een zeer lange periode.” De stemming is optimistisch. voor aandelen, professionals en particulieren zijn long belegd, de investeringsratio van Amerikaanse fondsmanagers is een leveraged 110 procent.

Het beste is te wachten op tekenen van een significante zwakte en daarna te profiteren van de daling. Tot nu toe lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn.

Geld verdienen in elke markt

Of de beurs stijgt of daalt, er valt altijd geld te verdienen met ons handelssysteem DaxTrader. Dit is een algoritme wat complexe handelsregels hanteert en zo profiteert van schommelingen in de DAX, de Duitse beursindex. Sinds 2015 is een rendement gemaakt van ruim 475% . VRAAG HIER de gratis brochure aan. KLIK HIER

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *