ESG-beleggen heeft de wind in de zeilen. Tussen 2011 en 2013 steeg de instroom van gelden in ESG-fondsen van $ 300 miljard naar $ 900 miljard. Dit jaar is de grens van $ 1 triljoen doorbroken. Ook lijkt het erop dat ESG-fondsen gemiddeld een outperformance vertonen jegens traditionele fondsen.
Is het tijdstip aangebroken dat een ESG-fonds een duurzaamheidspremie gaat verdienen? Er zijn genoeg optimisten die dat denken, maar dat is misschien toch nog wat voorbarig. Wereldwijd hebben aandelenmarkten een waarde van pakweg $ 70 biljoen en obligatiemarkten een geschatte waarde van $ 130 biljoen. Het is dus nog steeds een Klein Duimpje verhaal.
Daar komt nog bij, dat er een wildgroei gaande is van ESG-fondsen en ESG-indices. Studies laten zien dat er soms bijkans geen correlatie meer is tussen aandelen die sommige ESG-providers aanbevelen. En dan is er nog de zogeheten cancelcultuur binnen de ESG-gemeenschap. Sommige aandelen kunnen sowieso niet! Het risico is dan dat fondsen aandelen gaan missen die juist voor het nodige rendement hadden kunnen zorgen.
Slimmeriken nemen daarom wel aandelen van fossiele bedrijven in hun fonds op. Ze redeneren dat die nu onderdeel van het probleem zijn, maar daarom het grootste potentieel hebben om bij te dragen aan de oplossing.