Profiteren van goedkoop gas

Een aantal ondernemingen dat actief is in de gaswinning, klaagt steen en been over het overaanbod en de onder druk staande marges. Er zijn echter ook ondernemingen die hun voordeel kunnen doen met de lage gasprijs.

LyondellBasell NV, officieel gevestigd in Rotterdam, is de twee na grootste fabrikant van chemicaliën ter wereld. Het bedrijf is het resultaat van een joint venture van de petrochemische activiteiten van BASF en Shell (Basell) en de overname in 2007 van het Amerikaanse Lyondell door Basell Industries NV. Met een omzet van 51 miljard dollar in 2011 is de onderneming wereldleider in plastics en ingrediënten voor plastics.

Het van oorsprong deels Nederlandse bedrijf staat sinds oktober 2010 weer genoteerd aan de NYSE. Na de overname is het management stukje bij beetje verplaatst naar de Verenigde Staten (Houston).

De producten van het bedrijf worden verkocht in meer dan 100 landen. De klanten komen uit de gehele productieketen van petrochemie; van raffinage tot aan eindproducten. De onderneming heeft 58 productiefaciliteiten in 18 landen. De producten van LyondellBasell worden onder andere gebruikt in verpakkingen voor vers voedsel, woninginrichting (schuimrubber), auto-onderdelen, bouwmaterialen, duurzame textiel voor medische toepassingen en biobrandstoffen.

De cijfers over het eerste kwartaal toonden een gemengd beeld. Wat er vooral uit naar voren kwam was het groeiende voordeel dat Noord Amerika heeft door de productie van het goedkopere ethaan, een bijproduct van het raffineren van gas. De ontwikkelingen in de Verenigde Staten en Canada zijn de laatste jaren spectaculair. Oude tijden herleven. In diverse regio’s in de Verenigde Staten is er zelfs een tekort aan arbeidskrachten en ontstaan er, net als ten tijde van de goldrush, in vooral North Dakota gloednieuwe boomtowns. Er wordt zo veel gas opgeboord dat de prijs van aardgas in de Verenigde Staten inmiddels veel lager ligt dan in Europa en Azië.

De lage gasprijs in de Verenigde Staten heeft twee belangrijke voordelen voor het bedrijf met veel productielocaties niet alleen daar maar ook in Mexico. Ten eerste zijn lage energiekosten essentieel voor het energie-intensieve productieproces van chemicaliën. Ten tweede zijn veel van de Europese en Arabische concurrenten nog erg afhankelijk van het duurdere nafta, omdat de prijs daarvan gekoppeld is aan die van olie. Niet voor niets werd de vestiging in Frankrijk begin dit jaar in de mottenballen gelegd. Het is de bedoeling dat hier binnen twee jaar een koper voor gevonden wordt.

Vanwege de kostenvoordelen in Noord Amerika is het bedrijf zeer optimistisch over de toekomst en verwacht het een positieve volume- en margeontwikkeling. Dit in tegenstelling tot de moeilijke periode die het bedrijf in de diepe crisis van 2008 meemaakte. Voor de Amerikaanse activiteiten werd in januari 2009 zelfs Chapter 11 bankroetbescherming aangevraagd. In April 2010 kon men deze bescherming terugdraaien. Nu is men dus zeer optimistisch gestemd. Iets wat beleggers ook zien; het aandeel staat dit jaar al ongeveer 16 procent hoger.

Het bedrijf wil eigen aandelen inkopen, maar moet hiermee wachten tot 2013 om een hoge belastingaanslag van de Nederlandse fiscus te voorkomen. Daarom probeert het management de aandeelhouders te vriend te houden door een prima dividend te betalen. Grootaandeelhouder Apollo Global Management, dat bijna een derde van de onderneming in bezit heeft, zal dat zeker waarderen.

Vanwege de goede gang van zaken kondigde het bedrijf onlangs aan het kwartaaldividend met 60 procent te verhogen naar 0,40 dollar. Dat levert een dividendrendement op van 4,3 procent. Ook keerde LyondellBasell november vorig jaar een speciaal dividend uit van 4,75 dollar per aandeel. Het bedrijf heeft aangegeven ook in de toekomst het dividend verder te willen laten groeien. Ook zijn de schulden de afgelopen jaren flink gereduceerd van ruim 37 miljard dollar in 2007 naar 12 miljard dollar per ultimo 2011.

Het aandeel herstelde flink van een 20,96 dollar op 3 oktober vorig naar een top van 46,01 dollar begin dit jaar. Inmiddels is de koers van het aandeel door het negatieve beurssentiment weer wat gedaald. Mijns inziens kan dat binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille en passend bij het risicoprofiel een aantrekkelijk instapmoment bieden om alsnog in te stappen in dit aandeel. De tweede kwartaalcijfers komen op 27 juli aanstaande.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa evenmin.  De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.