Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De markt maakt zich klaar

Blijkbaar gaat de markt ervan uit dat de soep niet zo heet gegeten zal worden, want de verbetering op de aandelenmarkten, die al eerder werd geconstateerd, heeft zich duidelijk doorgezet. Er lijkt een bodem te zijn gezet. Het gevaar blijft uiteraard dat er nog een tweede bodem zal volgen, maar de kansen daarop worden minder. Gezien het feit dat er in de komende dagen en weken nog veel nieuws te verwachten valt kan de markt nog sterk fluctueren, maar de technische tekenen wijzen op een herstel van de markt. Wij laten hieronder de weekgrafiek van de AEX Index zien. De AEX Index toont plotseling een van de betere plaatjes. Daartegenover staat de DAX die er nu het zwakst uitziet.

TA AEX 18 juni 2012
TA AEX 18 juni 2012

Figuur 1.

Er werd een Dead Cross geplaatst (en dat is negatief, maar pas belangrijk op het moment dat de ingezette herstelbeweging onder het MA40 mislukt). Maar de koers brak vrijdag wel door de dalende trendlijn en het aloude weerstandniveau op 296 werd daarbij doorbroken. De candle die vorige week gevormd werd daarentegen is een zwakke. Het is een Doji en dit patroon straalt onbeslistheid, onzekerheid uit. Dit zou er wel degelijk op kunnen wijzen dat we nog een aantal zware dagen tegemoet kunnen zien.

Enige tijd geleden lieten wij u de korte Stochastics zien. Wij stelden toen dat de markt niet zou gaan stijgen alvorens de Stochastics positieve divergentie zou laten zien. Het goede nieuws vandaag is dat hij inderdaad positief divergeert. Hetzelfde doet de Call/Put ratio die u daaronder ziet. En hiermede heeft u nog niet alles gezien.

De Daggrafieken

Zoals al sinds enkele weken het geval is tonen de daggrafieken overal positieve divergenties van de indicatoren ten opzichte van de koers. Ook het volume was vrijdag op de expiratiedag normaal en lijkt stijgende te zijn. Er is een Kop/Schouderpatroon herkenbaar, dat in Amsterdam nog bevestigd moet worden (met een uitbraak omhoog die na de verkiezingsuitslag in Griekenland zeer waarschijnlijk is geworden) maar het vergelijkbare patroon in de S&P500 daggrafiek is al uitgebroken.

Wij hebben in ons waarschuwingssysteem signalen gekregen dat er binnenkort een definitief koopsignaal (voor de AEX Index) zal volgen. Inmiddels zijn de indicatoren flink gestegen. Men mag direct na een uitbraak een correctie verwachten in de komende tijd, maar deze hoeft niet dusdanige kracht aan te nemen dat de positieve signalen het gaan verliezen. Eerder wijst het op een aantal zware dagen naar aanleiding van de financiële onrust met name ten aanzien van Griekenland want in de hogere timeframes is er ruimte genoeg voor een verdere stijging.

De Maand

Amsterdam is op dit moment weer voorloper. Het is de enige markt waarop de maandgrafiek positief aan het draaien is. Dit voorbeeld dient door de grote markten gevolgd te worden, zo niet dan wordt het toch weer niets. Wees dus voorzichtig en als u van de zwakke dagen gebruik wilt maken doe het dan met mate en wacht verder nieuwe berichten af.

De Rente

De forse stijging van het effectieve rendement op 10-jaars staatslening heeft een overbought situatie opgeroepen. Maar in de hogere timeframes is er nog veel ruimte. Wij gaan er daarom vanuit dat we op niet al te lange termijn een verdere stijging tegemoet kunnen zien. Het eerste doel van deze stijging is 2,4%. De 3-maands Euribor staat op het punt omhoog te draaien. Belangrijk in dit verband is het feit dat er in het Duitse standpunt ten aanzien van Eurobonds verandering lijkt te zijn ingetreden. De eurobond is niet langer onbespreekbaar. Er worden weliswaar stevige voorwaarden aan verbonden, maar het principe wordt niet meer categorisch afgewezen door mevrouw Merkel. En t betekent dat de rente in Europa weer enigszins zal gaan convergeren met een stijgende rente in Nederland en Duitsland tot gevolg.

De Amerikaanse $ versus €

Alle wijst erop dat de dollar een langer durende daling heeft ingezet. Zag het er eerst naar uit dat 79 een goede steun zou bieden dan moeten wij nu concluderen dat een niveau van 76 binnen bereik ligt. 

De prijs van een troy ounce Goud

De prijs van een troy ounce goud is met een correctie omhoog bezig. Het doel is US$1.640 (waar hij dus al is) tot US$1.700. Daarna zal de onderkant van een dalende driehoek opgezocht worden. Een doorbraak ligt voor de hand, maar het is nog te vroeg om daarvan uit te gaan. Er wordt fors negatief gedivergeerd.
De prijs van een vat Brentolie

Er is een voorlopige bodem bereikt in de prijs van een vat Brentolie. Op langere termijn blijft de markt echter negatief en dat betekent dat wij er van uit moeten gaan dat de aan de gang zijnde correctie geen grote koersstijgingen zal laten zien.

Onze Strategie

Wij zullen van zwakke dagen gebruik maken om onze shortposities op te ruimen en wij gaan langzamerhand de portefeuilles opvullen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-06-17: 297,58)

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *