Olieprijs: wat als de boel escaleert in Egypte?

Olie is onmisbaar voor de wereldwijde industrie en economie , elke mogelijke aanvoer verstoring in de markt zorgt voor ongekende stijging van de olieprijs. De prijzen voor een vat olie zitten weer stevig in de lift. In de eerste week van juli gig de prijs met maar liefst 6,9% omhoog. Dat was de sterkste stijging in een week tijd sinds februari 2011. Alleen al op vrijdag 5 juli gingen de kosten voor een futurecontract met 2% omhoog. Zowel een vat West Texas Intermediate (WTI) als een vat Brent noteert nu royaal boven $ 100.

Suez

De belangrijkste factor voor de snelle stijging in een week tijd is de snel verslechterende situatie in Egypte. Woensdag 3 juli pleegde het leger in samenwerking met de Egyptische politieke oppositie een coupe en bracht zittend president Morsi ten val. Sindsdien groeit de politieke onrust snel. De achterban van Morsi, de Moslim Broederschap, heeft gezworen hun president weer aan de macht te helpen.

Op zich is grote politieke onrust in een belangrijk Arabisch land al voldoende reden voor grote zorg. Maar daar komt nog een belangrijke factor bij. Egypte is een belangrijke draaischijf in de verscheping van olie uit het Midden Oosten naar West Europa. Naar schatting 5% van de dagelijkse wereldwijde behoefte aan olie wordt vervoerd via het Suez Kanaal of via de nabij gelegen pijpleidingen, zoals de Sumed pijpleiding.

Bij beleidsmakers in het Westen en in Egypte zelf groeit de vrees, dat geradicaliseerde groepen zullen proberen om het kanaal en de pijpleidingen af te sluiten. Als dat gebeurt, dan zal dat effecten hebben voor de economie van de rest van de wereld. Niet alleen komt er dan minder olie via het Suez Kanaal beschikbaar, maar ook de aanvoer uit Libië is nog steeds niet op het oude niveau en de VS willen de boycot van Iraanse olie intensiveren. Het Internationaal Energie Agentschap is bang dat er zodoende te weinig olie op de markt komt op een moment, dat de vraag juist dreigt te gaan toenemen.

Werkgelegenheid

De groeiende vraag naar olie is deels te danken aan een verbeterende economie in vooral de VS. Op vrijdag 5 juli bleek, dat er in de maand juni maar liefst 195 000 nieuwe banen waren bijgekomen. Dat waren er veel meer dan verwacht. De markt had op 165 000 gerekend. Bovendien werden de cijfers over de twee maanden daarvoor met 70 000 opwaarts bijgesteld. Het ziet er langzamerhand naar uit, dat de economie van de VS eindelijk gaat versnellen.

Meer economische activiteiten gaan gepaard met een groeiende vraag naar olie en gas. Niet alleen in de VS stijgt de vraag naar energie, maar ook in een land als Japan. De derde economie ter wereld noteerde over het eerste kwartaal van 2013 een groei van maar liefst 4,1%, ook al veel beter dan verwacht. In tegenstelling tot de VS, die steeds meer olie zelf kunnen produceren, moet Japan al zijn energie invoeren.

Er speelt nog een complicerende factor. In Saoedi Arabië, China en nog enkel e landen gaan nieuwe raffinaderijen van start. Ook om deze redenen stijgt de vraag naar olie.

Vooruitzichten

Zullen de prijzen voor olie verder stijgen? Dat ligt wel in de lijn der verwachtingen, zolang de onrust in Egypte, maar ook in de rest van het Midden Oosten zal aanhouden. Dat is al voldoende. Het is met andere woorden niet eens noodzakelijk dat het Suez Kanaal afgesloten wordt.

In principe is daar in Egypte zelf ook weinig enthousiasme voor te vinden. Het land gaat onder zwaar economisch weer gebukt. Het toerisme loopt al enkele jaren terug, evenals de voorraad deviezen. Het Suez Kanaal levert de schatkist jaarlijks $ 5 miljard aan tolinkomsten op. Het is dan ook goed te begrijpen, dat het Egyptische leger intensief patrouilleert langs het 190 kilometer lange kanaal. Het wil elke eventualiteit uitschakelen.

Dat neemt niet weg, dat de markt denkt, dat alleen al deze maand de prijs voor een vat olie nog met 4 à 5 dollar omhoog zal gaan bij aanhoudende onrust!

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

1 gedachte over “Olieprijs: wat als de boel escaleert in Egypte?”

  1. Helaas voor degeen die denken dat gebeurtenissen de oorzaak zijn voor stijgingen of dalingen, dit is niet het geval.
    Alles wat verhandelbaar is op een beurs heeft een patroon, de richtingen van dit patroon is wat men ziet aan prijs.
    Maar al te vaak wordt een daling of stijging gekoppeld aan een gebeurtenis omdat dit zo makkelijker te verklaren is. Momenteel zit olie in een uptrend volgens het patroon. Een escalatie zorgt niet voor hogere prijs. en bovendien de olieprijs zal niet hoger komen dan dat de uptrend zal gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.