Supercycle Amerikaanse obligaties voorbij

De afgelopen zes jaar stopten beleggers ruim $ 1,26 biljoen in obligatiefondsen. Nu is het beeld het omgekeerde. De uitstroom is bijna niet meer te stoppen. Zo vloeide er alleen al in week 26 van dit jaar $ 61,7 miljard uit obligatiefondsen. Slechts een beperkt deel, $ 8,17 miljard, verdween in zogeheten geldfondsen. Een week later bedroeg de uitstroom $ 52,8 miljard.

Bernanke

De oorzaak voor het massaal van de hand doen van de obligaties is de toespraak van Ben Bernanke op 22 mei voor het Amerikaanse Congres. Hij zei, dat wellicht de tijd was gekomen om serieus na te denken over het afbouwen van het monetaire stimuleringsprogramma QE3. Als reactie op deze toespraak steeg de rente op 10jaars schatkistpapier tot boven 2%. Amper een maand later, op 19 juni, was Bernanke specifieker over de afbouw en opnieuw maakte de 10jaars rente een sprongetje naar 2,35%. Op het moment van schrijven is de rente weer verder gestegen naar 2,65%. Beleggers zijn van mening, dat de Fed gaat afbouwen. Minder liquiditeiten in de markt betekent dat geld duurder wordt en derhalve dat de rente oploopt. Een hogere rente voor schatkistpapier betekent echter dat het rendement erop afneemt. Volgens berekeningen van de Fed bedraagt het reële rendement op de Amerikaanse treasuries deze dagen amper 1%. De afgelopen 20 jaar was het rendement 2,2%. Er zit dus nog slechts weinig toegevoegde waarde voor beleggers in de treasuries, zeker als je bedenkt, dat Amerikaanse aandelen nu een gemiddeld rendement van 6,4% laten zien.

10 year Treasury yield
10 year Treasury yield

Onzekerheid

De afgelopen jaren hebben getoond, dat beleggers in volatiele tijden genoegen nemen met een extreem laag rendement als er maar sprake is van een safe haven. Gelet op de massieve uitstroom hebben de beleggers dat idee losgelaten. Het nog onduidelijke beleid van de Fed heeft de treauries van deze eigenschap beroofd. Andere cijfers bevestigen dat idee. Een niet onaanzienlijk deel van de vrijgekomen middelen vloeit naar geldmarktfondsen. Op het toppunt van de financiële crisis in de VS, in januari 2009, waren die geldmarktfondsen samen goed voor een inleg van $ 3,92 biljoen. Vandaag de dag is dat bedrag niet zo groot, maar het is al wel weer opgelopen naar $ 2,59 biljoen. Dat is een zeer respectabel bedrag, zeker als je bedenkt dat het rendement slechts 0,04% bedraagt! Een beter voorbeeld van de onzekerheid onder beleggers is amper te vinden!

Japan verkoopt

Tot de grootste aanbieders van Amerikaanse treasuries behoren Japanse beleggers. In mei verkochten ze Amerikaans schatkistpapier ter waarde van ¥ 3 biljoen ($ 30 miljard). In juni ging er nog eens voor een bedrag van ¥ 2,96 biljoen van de hand. In totaal hebben Japanse beleggers voor een bedrag van ¥ 10,6 biljoen aan schuldpapier van de hand gedaan. Het ziet er naar uit, dat Japan in 2013 voor het eerste sinds onheugelijke tijden een nettopverkoper van schuldpapier zal zijn.

Ook in dit geval speelt de centrale bankier een cruciale rol. Op 4 april verklaarde Haruhiko Kuroda dat hij nog voor het einde van het jaar de monetaire basis van het land zou verdubbelen. Dit ongekende stimuleringsprogramma zou het reële rendement op Japans schatkistpapier nog verder omlaag duwen. Dat in combinatie met een hopelijk oplopende inflatie moest beleggers bewegen hun geld te investeren in meer risicovolle assets, zoals aandelen en buitenlandse obligaties.

Het eerste is wel gebeurd, maar het tweede amper of niet! Japanse beleggers zijn sinds april massaal overgestapt van obligaties naar Japanse aandelen. Het bewijs daarvoor levert de zogeheten Topix Index. Die is dit jaar maar liefst met 38% gestegen. Daar kan geen enkele andere Westerse index aan tippen.
Japanse beleggers zijn in 2013echter in plaats van kopers nettopverkopers van buitenlands schuldpapier geworden. Dat gedrag is echter heel logisch. Volgens analisten van de Danske Bank zijn Japanse beleggers al in het eerste kwartaal massaal gaan verkopen. Ze moesten wel. Door de voortdurende waardedaling van de Yen hadden ze verhoudingsgewijs teveel buitenlandse assets in hun portfolio. Door die waardedaling van 20% konden ze bovendien nog een mooie winst behalen!

De verkopen in juni zijn ingegeven door onzekerheid over het beleid van de Fed. Daardoor kan wereldwijd de rente gaan stijgen en de rendementen dalen. Japan heeft in de tussentijd zijn belangstelling voor Europese obligaties niet verloren. Er is voor talloos veel miljarden aan schatkistpapier van vooral Nederland en Duitsland opgekocht. Gelet op de lagere rente en al even lage reële rendementen is de keuze vooral ingegeven door het safe haven idee. Naar eigen zeggen kiezen Japanse beleggers liever nog niet voor het perifere schatkistpapier, hoewel de rendementen daarop veel hoger zijn!

INVINCO
De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

1 gedachte over “Supercycle Amerikaanse obligaties voorbij”

  1. Inderdaad gaan US Bonds naar lagere niveau’s, maar daar staat dan weer tegenover dat daarna een bull markt Bonds tot hogere niveau’s brengt de komende jaren. Dat yields nu hoger worden is een logisch gevolg van deze downtrend, en crisis.

    Edwin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.