Euro-dollar op weg naar $1,20

De beleidswijziging van de Amerikaanse centrale bank, de FED, zorgt voor een ongekend sterke dollar. Het zal ons niet verbazen als de dollar ten opzichte van de euro voor het eind van jaar stijgt naar 1,20.

In juni van dit jaar opperde Ben Bernanke voor het eerst dat de Fed nog dit jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen van het monetaire verruimingsprogramma. Sindsdien neemt de onrust op de financiële markten hand over hand toe. Het afbouwen van het QE3 programma betekent voor beleggers, dat er een einde komt aan een jarenlange periode van goedkoop geld. Veel van dat geld verdween naar de aandelenbeurzen en koersen stegen naar ongekende hoogtes. De vrees bestaat nu, dat aan de ongeremde groei van de aandelenkoersen een einde komt. Momenteel koopt FED maandelijks voor 85 miljard US dollar staatsobligaties.

Aanwijzing

Het is echter onduidelijk, wanneer de Fed zal beginnen met afbouwen en dus speuren beleggers wereldwijd naar tekenen die als vingerwijzing kunnen dienen. Een aanwijzing vormt de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de VS. De Fed heeft zich laten ontvallen dat die zich gunstig en sterk moet ontwikkelen. Het liefst ziet de centrale bank, dat die werkgelegenheid enkele maanden op rij met pakweg 200 000 nieuwe banen per maand groeit. Aan die eis lijkt voldaan te worden. Op vrijdag 5 juli maakte het Amerikaanse ministerie voor werkgelegenheid bekend, dat er in juni maar liefst 195 000 banen bijgekomen waren. De markt had gerekend op ‘slechts ‘ 165 000.


Kracht versus zwakte

De reacties op deze uitkomst waren heftig. Zo schoot de dollar Index, die de dollar weegt ten opzichte van een mandje van internationale valuta’s 1,4% omhoog en kwam uit op een niveau van 84,50, het hoogste sinds drie jaar. Die reactie is wel te begrijpen. Analisten bij Barclays Capital hebben uitgerekend dat er in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 196 000 nieuwe banen per maand zijn bijgekomen. Dat is redelijk in lijn met de eisen van de Fed. Ze gaan er bij Barclays ook vanuit, dat de Fed al in september kan gaan afbouwen. Ze voorzien ook, dat de positie van de dollar ten opzichte van concurrerende valuta’s alleen maar zal versterken.

Dat is geen gevaarlijke voorspelling. Als de Fed gaat afbouwen, vermindert de stroom van nieuwe liquiditeiten. Dat feit, gecombineerd met een sterkere economie in de VS, stuwt de waarde van de US$ omhoog.

Maar dat is niet de belangrijkste factor. Terwijl de Fed gaat afbouwen, besluiten centrale bankiers in andere delen van de wereld om voort te gaan met hun verruimend beleid. Daags voordat in de VS de banencijfers bekend werden, maakten de Europese Centrale Bank en de Bank van Engeland bekend, dat ze de korte rente voor onbepaalde tijd laag zullen houden. Met dit besluit sorteren de centrale bankiers voor op het besluit van de Fed om te gaan afbouwen. De geschiedenis leert immers, dat een oplopende rente en een duurdere dollar in de VS op termijn ook zijn weerslag heeft op Europa. Ook daar krijgt de rente de neiging om te stijgen waardoor de euro duurder wordt. En dus stijgen de kosten voor de kredietverlening aan het bedrijfsleven. Dat willen de bankiers te allen tijde voorkomen. De economie is weliswaar aan de beterende hand, maar nog veel te zwak om duurder geld te kunnen verdragen.

Of deze stap voldoende is om het gevaar uit de VS te bezweren, valt te bezien. Het is volgens sommigen eerder de opmaat naar verder stimulerende maatregelen om de euro te verzwakken. Als dat het geval blijkt te zijn, dan kan de euro verder verzwakken naar een niveau van $ 1,20 in de euro.

Tankan

Niet alleen de euro en het pond zullen waarschijnlijk gaan wegglijden ten opzichte van de dollar, hetzelfde staat ook te gebeuren met de Japanse Yen en de Australische dollar. Ook daar zijn goede gronden voor aan te voeren.

In Japan gaat het economisch de goede kant op. De economie groeit verrassend sterk en uit het laatste Tankanonderzoek van de Bank van Japan (BoJ) blijkt, dat nu een meerderheid van de ondernemers van mening is, dat het economisch herstelplan van premier Shinzo Abe een gerede kans van slagen heeft. De verwachting is, dat bedrijven nu meer in mensen en materiaal zullen gaan investeren, waardoor werkgelegenheid en koopkracht gaan toenemen. Dat is een van de doelstellingen van het programma. Ook een tweede doelstelling komt nu binnen handbereik. Daar waar de Fed naar alle waarschijnlijkheid met zijn stimuleringsprogramma gaat stoppen, gebeurt dat in Japan op zijn vroegst in 2015. In de tussentijd blijft de BoJ maandelijks $ 75 miljard pompen in de Japanse economie. Dat moet wel uitmonden in een structurele verzwakking van de Yen ten opzichte van de dollar. De markt gaat er steeds meer vanuit, dat er in 2014 ¥ 120 in de dollar gaan. Bij ongewijzigd beleid kan dat in 2015 zelfs ¥ 150 worden.

Commodities

Een andere munt, die op korte termijn zware klappen gaat krijgen, is de Australische dollar (AUD). Al eerder hebben we geschreven, dat het lot van de AUD vooral bepaald wordt in China. Dat land is de grootste afnemer van Australische producten, in het bijzonder van commodities. De Chinese economie is echter al een tijdje aan het vertragen en het ziet er niet naar uit dat daar spoedig een einde aan gaat komen.

Dat is fnuikend voor de Australische economie, die ook al ernstige tekenen van vertraging vertoont. De nieuwe premier, Kevin Rudd, liet zich nog deze week ontvallen, dat een recessie niet langer is uit te sluiten. Het zou de eerste in meer dan 20 jaar zijn. Een manier om die te bestrijden is om de rente te verlagen, waardoor de concurrentiepositie van het land verbetert. De rente is nu 2,75%, maar de Reserve Bank of Australia, de centrale bank, ziet nog voldoende mogelijkheden voor een verdere verlaging. Er is immers nog absoluut geen sprake van inflatiedreiging.

De strategen van Credit Suisse gaan er daarom vanuit, dat de neerwaartse druk op de AUD groot zal blijven. Nog voor het einde van dit jaar zullen er volgens die strategen nog slechts $ 0,87 in de AUD gaan en in het midden van 2014 nog slechts $ 0,75!

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de AUD niet langer een veilige haven is voor beleggers. Maar dat geldt niet alleen voor deze valuta. De afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese en Amerikaanse dollar. In deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

4 gedachten over “Euro-dollar op weg naar $1,20”

  1. Die trend van de Dollar zat al in de lucht, daar is de FED niet verantwoordelijk voor. Er zal, en moet, altijd een verklaring gegeven worden aan iets, na de gebeurtenis…. Een patroon is niet voor niets een patroon, en die komen duidelijk tot uiting, als je er oog voor hebt. Koppel nieuws eens los en kijk gewoon gewoon naar een chart, dan ben je de stijging, of daling, ruimschoots voor.

  2. Dat klopt ja , ver van te voren zie je het patroon al aan komen .
    Dan is het altijd af wachten wat voor persoon en gebeurtenis er bij wordt gehaald of politiek etc ..Het valt mij de laatste tijd op dat een man als Dijselbloem er een abonnement op heeft .

  3. Nou, Dijselbloem doet weinig uitspraken over de beurs of de Euro, maar inderdaad politici zijn heel goed in het verklaren van bepaalde bewegingen hierin, en sommige ‘analisten’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.