Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Olieprijs blijft tussen $ 95 en $ 110

Afgelopen weekeinde voerden de John Kerry namens de Verenigde Staten en Sergei Lavrov namens Rusland intensieve gesprekken in Parijs over de toekomst van Oekraïne. De gesprekken bleken taai en de verwijten vlogen over en weer. Zo beschuldigde minister Kerry zijn Russische tegenspeler ervan, dat Rusland een sfeer van angst en intimidatie te scheppen door steeds meer troepen langs de oostgrens van Oekraïne te stationeren. Lavrov rechtvaardigde op zijn beurt de handelswijze van zijn landgenoten met de claim, dat de troepen eventueel de veiligheid van de Russen in Oekraïne zouden moeten kunnen beschermen.

  • Geopolitieke spanningen gaan voorlopig niet van tafel
  • Onzekerheid over wereldwijde groei van de economie ebt niet weg
  • Vraagtekens over Amerikaanse olievoorraden kunnen roet in het eten gooien

In de aanloop naar en tijdens de gesprekken stegen de prijzen voor zowel een vat West Texas Intermediate (WTI) als voor Brentolie. Een vat WTI ging voor iets meer dan $ 101,- van de hand en een vat Brent voor $ 107,81. Een mislukken van de gesprekken en een eventuele inval in Oekraïne maakt immers de kans groter, dat het Westen gaat besluiten om de sancties tegen Rusland uit te breiden, bijvoorbeeld met een boycot van de export van Russische olie en gas. Het land exporteert dagelijks meer dan 7 miljoen vaten olie en olieproducten naar West Europa. Bovendien komt ongeveer 30% van het aardgas, dar Europa jaarlijks verbruikt uit Rusland. Ongeveer de helft van al dat Russisch gas komt via pijpleidingen naar Europa via Oekraïne. Dat is alles bijeengenomen voldoende reden voor een licht gevoel van paniek als gesprekken lijken te mislukken en de mogelijkheid van een boycot komt dichterbij.

En als zo vaak, een ongeluk komt nooit alleen. Het publiek worden van het groeiende verschil van mening tussen de VS en Rusland viel samen met twee andere ongunstige berichten. OPEC, de organisatie van olieproducerende landen maakte bekend, dat de productie in maart met 117.000 vaten per dag was gedaald. Dat was vooral te wijten aan een ongunstige gang van zaken in Angola en Libië. Bovendien bleek, dat olievoorraden in het plaatsje Cushing in Oklahoma – het hart van de oliedistributie in de VS – opnieuw gedaald waren. Voorraden bleken 42% lager dan in 2013. Tenslotte sprak mevrouw Yellen haar teleurstelling uit over de zwakke trends op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die vraagt er volgens haar om, dat de economie nog een tijdje een stimulans krijgt. Aanhoudende stimulering geldt al een boost voor de oliemarkt en dus voor de olieprijzen.

Cushing is het draaipunt in de Amerikaanse oliedistributie

Maar het kan verkeren, zeker in beleggingsland. Beleggers zijn over het algemeen niet gevoelig voor veel nuances. Ze houden het gemakshalve bij generalisaties. En dus kon het gebeuren, dat na het bekend worden van het mislukken van de gesprekken in Parijs de prijzen voor olie weer zuidwaarts gingen. Volgens de financiële markten was de angel uit het conflict, omdat beide partijen het in ieder geval over één ding eens waren. De gesprekken moesten voortgezet worden. Een aanscherping van de economische boycot lijkt hiermee voorlopig van de baan. Deze overtuiging werd nog geschraagd door andere berichten. Zo bleken olievoorraden in de VS met maar liefst 2,5 miljoen vaten gestegen naar het hoogste niveau sinds november 2013. De voorraden belopen nu 385 miljoen vaten. Dat cijfer poetste de onzekerheid rond Cushing voor het moment weg en dat was voldoende om de prijs van een vat WTI licht te laten dalen.

Ook de prijs van een vat Brent ging omlaag. Dat had weinig met Cushing te maken, maar meer met China. Volgens onderzoeksbureau Markit daalde de Chinese PMI voor de industrie naar het laagste niveau sinds de maand juli van vorig jaar. Dat betekent een afzwakken van de vraag naar olie. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de vraag uit China dit jaar slechts 11% van de wereldwijde vraag bedragen. Een kleinere Chinese vraag betekent bijna automatisch druk op de prijzen.

Chinese PMI voor industrie onder het belangrijke niveau van 50

INVINCO

Het zet er naar uit, dat olieprijzen voor de korte termijn zullen blijven surfen op de golven van het volatiele sentiment. Naar het zich laat aanzien zal vooral de gecompliceerde verhouding tussen Rusland, Oekraïne en Europa op de korte termijn hier een doorslaggevende rol blijven spelen. Invinco verwijst hiervoor graag naar een eerder artikel, dat die relatie belichtte:

http://www.invincobenelux.com/article/Hoe-stoppen-we-Vladimir-Poetin.html.

We gaan er bij Invinco vanuit, dat de olieprijzen zich blijven bewegen binnen een niet al te ruime bandbreedte. De prijs voor een vat WTI zal blijven schommelen tussen $ 95 – $ 110. Voor Brent voorzien we een bandbreedte van $ 103 – $ 110 voor de komende periode.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *