Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Olie: VS streeft Saoedi Arabië voorbij

De VS zijn de grootste producent van olie en gas in de wereld. De geopolitieke spanningen nemen weer af! Beleggers opgelet, wij verwachten de komende maanden een aanhoudende koersdaling van de oliefutures. Voor een belegger kan dit een mooi rendement opleveren. Wij hebben een bearish (dalende) optieconstructie gemaakt. Deze is geheel vrijblijvend te downloaden.

  • Afgelopen week produceerde de VS meer dan 11 miljoen vaten energie per dag. Hiermee is het land de grootste producent ter wereld
  • De Verenigde Staten investeren in 2014 $ 200 miljard in de energiesector
  • Het land blijft waarschijnlijk tot 2030 de grootste energieproducent ter wereld
  • Libië is weer begonnen met de export van olie
  • De productie in Irak blijft ondanks ISIS op niveau

     

Het energielandschap in de wereld wisselt voortdurend van gezicht. De afgelopen maanden hadden de prijzen voor een vat olie voortdurend de neiging om te stijgen. Dat was vooral te danken aan het toenemen van de geopolitieke onrust. Brandhaarden als Oekraïne, Libië en vooral Irak bezorgden de markt angstvisioenen van een tekortschietende productie. De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) leek onweerstaanbaar tot ver boven $ 110 per vat uit te gaan stijgen. Voor Brent leek een prijs van $ 120 binnen handbereik.

Sinds kort is het beeld nagenoeg 180 graden gekanteld. Prijzen gaan de komende weken eerder omlaag dan omhoog. Ook nu is het weer een reeks van dit keer gunstige factoren die elkaar versterken en daarom een prijsverlaging in de hand werken. De belangrijkste reden voor de omslag zijn de Verenigde Staten. Het land mag zich deze maand met een productie van 11 miljoen vaten de grootste energieproducent ter wereld noemen. Dat is te danken aan de massieve investeringen in de laatste jaren in wat bekend staat als schalie-energie. De afgelopen jaren zijn vele tientallen, zo niet honderden miljarden dollars geïnvesteerd in de verbetering van de infrastructuur, de productiecapaciteit en in de verfijning van de productiemethodes. In het lopend jaar zullen de VS volgens het Internationaal Energie Agentschap $ 200 miljard in de sector investeren. Daardoor kan de productie aan het einde van dit decennium oplopen tot ruim 13,1 miljoen vaten per dag. Na 2030 zal de productie weer geleidelijk gaan dalen.

Op basis van al deze mooie cijfers had een forse prijsdaling van een vat WTI voor de hand gelegen. Dat dit niet is gebeurd, heeft te maken met de situatie buiten de VS. Ondanks de groeiende eigen productie moet het land dagelijks nog 7 miljoen vaten invoeren. Daarom zijn de Amerikanen nog steeds gevoelig voor externe factoren. En die factoren pakten tot voor kort negatief uit. Door de burgeroorlog in Irak en Libië kon OPEC de afgelopen maanden de productie niet of nauwelijks op peil houden, terwijl de vraag geleidelijk begon aan te trekken Daardoor ontstond er iets van krapte in de markt en kropen de prijzen omhoog.

Inmiddels lijkt het erop, dat de productie in het Midden Oosten de komende periode eerder zal groeien dan afnemen, waar de markt bang voor was. De rebellen in Libië zijn in het defensief gedrongen en het regeringsleger is erin geslaagd controle te krijgend over twee havens, Es Sider en Ras Lanuf. Dat maakt het volgens National Oil Corp voor het land weer mogelijk om olie te gaan verschepen. Ook de ontwikkelingen in Irak zijn niet ongunstig. Daar heeft ISIS inmiddels een kalifaat gevestigd, maar dat vormt vooralsnog geen bedreiging voor het Sjiitische zuiden, waar 75% van de productiecapaciteit ligt. Ook voor Irak is de markt ervan overtuigd dat de productie ongestoord verder kan gaan!

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *