Profiteren van dalende graanprijzen

Al verschillende keren hebben wij u geattendeerd op de mogelijk sterke daling van de graanprijzen. De reden is, dat een recordaantal hectares aan granen in de VS is ingezaaid. Hierdoor zal het aanbod na de oogst enorm gaan toenemen. Om die reden zijn de prijzen van maïs en sojabonen nu al fors aan het dalen. Voor veel handelaren kwam dat als een verrassing , maar wij hebben u er echter tijdig op geattendeerd. Lees alsnog onze tips.

De daling van de prijzen maakt het u mogelijk met behulp van opties en futures een prima rendement te behalen. Vraag vrijblijvend onder aan dit artikel onze optiestrategie aan. Wij laten zien wat onze aankoopprijs is en wanneer wij winst gaan nemen.


De weeromstandigheden in VS zijn uitstekend voor de gewassen!

Op 1 juli jl. kwam het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) met de laatste cijfers over de graanvoorraden binnen en buiten de Verenigde Staten en met de verwachtingen voor de nieuwe oogst. Dit rapport veroorzaakte een schok, omdat alle betrokken partijen hun eerdere prognoses moesten bijstellen. Voorraden mais en soja bleken veel groter dan eerder aangenomen, boeren hadden veel meer ingezaaid en de kwaliteit van de oogst op het veld is de beste in jaren. Volgens onderzoeksbureau AgResources uit Chicago staat er de beste oogst op het veld sinds 1994.

Graan futures zijn sinds april al met 20% gedaald
Sinds 1 juli zijn de prijzen voor soja met meer dan 8% gedaald
Prijzen voor mais kunnen dit jaar nog dalen tot $ 3,50 per bushel
Prijzen voor soja kunnen tot onder $ 10 per bushel dalen

Maar niet alleen in de VS staat er een goede oogst op het veld, dat is ook het geval voor China en Europa, terwijl in Zuid Amerika de verwachtingen op een mooie oogst sojabonen met de dag toenemen. Volgens the Food and Agriculture Organisation (FAO) staat er wereldwijd een geweldige graanoogst op het veld. Bij de FAO denken ze dat er dit jaar een recordgraanoogst van 2,5 miljard ton van het veld zal komen. Dat is alweer 18,3 miljoen ton meer dan aan het einde van de maand mei. De gevolgen van de hooggespannen verwachtingen, gecombineerd met torenhoge voorraden, zijn nu al goed merkbaar. Wereldwijd beginnen voedselprijzen te dalen, omdat internationaal de vraag begint te dalen door de goede vooruitzichten.

Sinds het bekend worden van het rapport van de USDA zijn banken in ijltempo bezig de eigen verwachtingen aan de nieuwe werkelijkheid aan te passen en die is er één van alsmaar dalende prijzen in de komende maanden. Bij Rabobank, die tamelijk lang optimistisch is gebleven over de prijsontwikkeling van de diverse granen, is het roer volledig om. De bank voorziet nu voor mais in het laatste kwartaal van 2014 een gemiddelde prijs van $ 4,07 per bushel. Bij Goldman Sachs zijn ze wat de prijsvorming betref nog een tikje pessimistischer dan Rabo. De bankiers van Goldman denken aan een prijsniveau rond $ 4,00. De overtreffende trap is te vinden bij AgResources. Daar denken ze dat een niveau van $ 3,50 niet is uitgesloten.

Wat is soja?

Soja is een peulvrucht met een hoog eiwitgehalte (40%), Het bevat ook nog 20% plantaardige olie. Het is daarom een onmisbaar bestanddeel voor talloze voedingsmiddelen. Het wordt onder meer gebruikt in zuivelproducten, babyvoeding, mayonaise, margarine, snoep, ijs, chocolade en nog veel meer. Het wordt ook verwerkt in cosmetische producten en heeft zelfs industrieel nut. Ongeveer 90% van de sojaboon gecrusht (vermalen en geperst) tot sojameel en sojaolie.

Voor soja zien we ook de ene neerwaartse bijstelling de andere in snel tempo opvolgen. Na het bekend worden van de meest recente data verlaagde Rabobank de prijs van een bushel soja met $ 1,60 naar $ 13,00 per bushel voor het lopende kwartaal. In het laatste kwartaal zal echter de prijs dalen naar $ 11,20 per bushel. Rabobank is in deze prijsstelling tamelijk optimistisch vergeleken met Morgan Stanley. Daar denken ze dat de prijs voor een bushel soja rond het nieuwe jaar op of onder $ 10,00 kan liggen. Het verschil zit hem erin, dat ze bij Rabo blijven geloven in prijsoprispingen. Voorraden soja mogen dan wel groter zijn dan verwacht, toch verwacht Rabo incidentele tekorten door een bij tijd en wijle te sterke vraag.

Gelukkig weet u als belegger, dat u ook geld kunt verdienen in een dalende markt. Als u graag de optiestrategie van onze specialisten voor soja, maïs of tarwe ontvangt, klik dan hier. U ontvangt vrijblijvend onze strategie.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.