Het is oorlog op de oliemarkt. Door het coronavirus is de vraag naar olie opgedroogd en zijn de prijzen in elkaar gezakt. Rusland en Saoedi Arabië zijn nu in een prijzenoorlog terecht gekomen.
Het lijkt logisch dat de Saoedi’s die gaan winnen. Hun kostprijs per vat ligt veel en veel lager en ze kunnen veel meer extra olie in de markt zetten dan de Russen.
Beide partijen staan niet alleen elkaar naar het leven, maar hebben het vooral op de Amerikaanse schalieproducenten gemunt. Die hebben het financieel zwaar en het lijkt nu het geschikte moment deze concurrentie zware klappen toe te brengen.
De huidige prijzenoorlog is misschien een voorafschaduwing van wat komen gaat als de vraag naar olie stelselmatig gaat dalen. Partijen als Rusland en de Saoedi’s zullen elkaar dan heftig gaan bestrijden om marktaandeel te winnen.
Ook hier lijken de Arabieren in het voordeel. Hun olie is gemakkelijker winbaar en ze zijn financieel sterker.
Ook voor oil majors als Shell ziet de toekomst er steeds minder stralend uit. Nu al laten steeds meer beleggers de oliesector links liggen ondanks het aantrekkelijke dividendrendement. Dat zal alleen maar erger worden.
Start met Automatisch Beleggen
Kwartaalcijfers Shell vallen nóg hoger dan verwacht uit. Lees hier meer over de cijfers van Shell over het 2e kwartaal van 2022
Het gaat van kwaad tot erger met de schalie-industrie in de VS. In April van dit jaar stortte de prijs voor een vat olie totaal in elkaar.
De overvloedige productie van schalie-olie is een van de oorzaken van de lage olieprijs. Die lage prijs beging nu de sector zelf op te breken.
Het zal weinigen ontgaan zijn, dat de prijs van een vat olie sinds het beging van het jaar gekelderd is. Aan het begin van dit jaar kostte een vat olie iets meer dan $ 60.