Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Het is oorlog op de oliemarkt

Het is oorlog op de oliemarkt. Door het coronavirus is de vraag naar olie opgedroogd en zijn de prijzen in elkaar gezakt. Rusland en Saoedi Arabië zijn nu in een prijzenoorlog terecht gekomen.

Het lijkt logisch dat de Saoedi’s die gaan winnen. Hun kostprijs per vat ligt veel en veel lager en ze kunnen veel meer extra olie in de markt zetten dan de Russen.

Beide partijen staan niet alleen elkaar naar het leven, maar hebben het vooral op de Amerikaanse schalieproducenten gemunt. Die hebben het financieel zwaar en het lijkt nu het geschikte moment deze concurrentie zware klappen toe te brengen.

De huidige prijzenoorlog is misschien een voorafschaduwing van wat komen gaat als de vraag naar olie stelselmatig gaat dalen. Partijen als Rusland en de Saoedi’s zullen elkaar dan heftig gaan bestrijden om marktaandeel te winnen.

Ook hier lijken de Arabieren in het voordeel. Hun olie is gemakkelijker winbaar en ze zijn financieel sterker.

Ook voor oil majors als Shell ziet de toekomst er steeds minder stralend uit. Nu al laten steeds meer beleggers de oliesector links liggen ondanks het aantrekkelijke dividendrendement. Dat zal alleen maar erger worden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *