Gaat de olieprijs voor langere tijd terug naar $100 per vat. Ja, denken ze bij JP Morgan en Goldman Sachs. Ze wijzen daarbij op de grote stimuleringspakketten van veel Westerse overheden en naar de verminderde investeringen in nieuwe productie.
Het geld van de investeringen komt vooral de midden- en lagere klassen ten goede en zal daarom tot een consumptieboom leiden. Ze verwijzen daarbij naar the Great Society van Lyndon Johnson. Ook dat initiatief zorgde voor extra koopkracht bij de doorsnee consument van toen. Die consumptie dreef de prijs van olie omhoog, zeker toen de 1ste oliecrisis zich aandiende.
Toch is er wel wat af te doen aan de redenering van de bankiers. Er is inderdaad minder geïnvesteerd in nieuwe productie, maar leidt dat automatisch tot hogere prijzen door een stijgende vraag?
De Verenigde Staten hebben in 2020 2 miljoen vaten per dag moeten inleveren vanwege de ingestorte vraag en de lage prijzen. Hetzelfde geldt voor OPEC en zijn bondgenoten. Die hebben in 2020 de productie met maar liefst 8 miljoen vaten verminderd.
Er lijkt voldoende onbenutte capaciteit voor handen, zeker voor de korte termijn. Uiteraard hangt veel af van de timing. Komt er op tijd nieuwe olie naar de markt of wacht bijvoorbeeld OPEC met het opvoeren van de productie?
Start met Automatisch Beleggen
Het kunnen wel eens moeilijke jaren worden voor de olie-industrie. Het Rapport van de IPCC hand bijna niet op een ongunstiger moment kunnen verschijnen.
Volgens OPEC zal de wereldwijde vraag naar olie aan het eind van de jaren 2030 zijn hoogtepunt bereiken en dan mogelijk afnemen.
Tijd voor wat algemene ontwikkeling en kennis van de geschiedenis. Bij Deutsche bank hebben ze gekeken naar de prijsontwikkeling van een vat olie sinds 1870.
Optimisme over olie en de prijs van olie is terug. Volgens het IEA zal de vraag naar olie de komende jaren alleen maar stijgen en daarmee ook de prijs.