Er dreigen betere tijden aan te breken voor de fossiele energiesector. Nu de wereld heel langzaam normaliseert, verkiezen veel mensen de veiligheid van de auto boven het openbaar vervoer. De vraag naar benzine gaat toenemen.
Tegelijkertijd zien we dat OPEC en Rusland geen haast hebben om hun productie te verhogen en de Amerikanen kunnen op dit moment hun productie amper of niet verhogen. De schaliesector gaat gebukt onder enorme schulden en kan amper nieuwe kredieten krijgen om de productie op te starten. We weten ook dat de grote oliemaatschappijen hun investeringsplannen fors neerwaarts hebben bijgesteld.
Het ziet er naar uit dat het surplus aan olie gaat omslaan in tekorten. Gelet op de stijging van de olieprijs is daar nu al sprake van.
Tekorten kunnen de komende jaren de prijzen verder opstuwen en uiteindelijk inflatie veroorzaken. Als dat gebeurt dan kan dat leiden tot een massale verkoop van staatsobligaties wat weer tot een stijging van de rendementen leidt. De prijs van een staatsobligatie daalt wanneer de inflatie stijgt.
Als het rendement stijgt, dan kun je misschien beter afscheid gaan nemen van goud en daarvoor in de plaats olie kopen. De prijs van goud beweegt invers ten opzichte van het rendement op obligaties.
Het leven is niet altijd gemakkelijk.
Start met Automatisch Beleggen
De overvloedige productie van schalie-olie is een van de oorzaken van de lage olieprijs. Die lage prijs beging nu de sector zelf op te breken.
Gaat de olieprijs voor langere tijd terug naar $100 per vat. Ja, denken ze bij JP Morgan en Goldman Sachs.
Tijd voor wat algemene ontwikkeling en kennis van de geschiedenis. Bij Deutsche bank hebben ze gekeken naar de prijsontwikkeling van een vat olie sinds 1870.
Het kunnen wel eens moeilijke jaren worden voor de olie-industrie. Het Rapport van de IPCC hand bijna niet op een ongunstiger moment kunnen verschijnen.