Cacao is een zegen voor beleggers

Van oudsher is chocolade populair bij de consument in Europa en in Noord Amerika. Amsterdam heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld bij de verwerking van cacaobonen tot chocolade. De afgelopen decennia is de populariteit van chocolade alleen maar toegenomen. De nieuwe middenklasse in de Opkomende Markten weet chocolade ook zeer te waarderen!

Die groeiende vraag is uiteraard goed nieuws voor de producenten. Die kampen echter met een groot probleem. Ze kunnen hun productie slechts mondjesmaat verhogen. Een belangrijke verklaring daarvoor is, dat 70% van de productie van cacaobonen plaatsvindt in slechts een handjevol landen in West Afrika, waarvan Ghana en Ivoorkust de belangrijkste zijn. De productie in Midden-Amerika is door schimmelziektes en ander ongerief nagenoeg tot stilstand gekomen.

Wij hebben u begin dit jaar al getipt dat cacao duurder zou worden. U kunt ons artikel nogmaals lezen via de onderstaande link: http://www.rendabelbeleggen.nl/article/Chocolade-kan-zoet-worden-in-2015.html

De dreiging van een onbalans tussen vraag en aanbod is altijd nadrukkelijk aanwezig. Dat betekent dat prijzen voor cacao meestentijds hoog zijn. Dat was in 2015 niet ander. De prijzen zijn dit jaar al met 11% gestegen. Dat was het gevolg van een tegenvallende oogst in Ghana, de nummer twee producent in de wereld. Ziektes, slecht weer en een gebrek aan kunstmest tastten de kwaliteit van de oogst aan. Ondanks een gematigde vraag bleef de prijsdruk hoog. Het ICCO, de internationale Cacao Organisatie, heeft berekend dat er door de tegenvallende oogst van afgelopen jaar er een tekort bestaat van 15000 ton bonen.

Die druk is de afgelopen weken alleen maar toegenomen, omdat de feestdagen er aan komen. Het zijn vooralsnog de boeren die profiteren van de groeiende vraag naar cacaobonen. Traditiegetrouw hebben ze een deel van hun oude oogst in hun eigen schuren opgeslagen in afwachting van betere prijzen. Dat moment is nu aangebroken. Overheden in Ghana en Ivoorkust verhoogden de basisprijs voor cacaobonen met maar liefst 20% tot 1000 Centraal Afrikaanse Francs per kilo. Het resultaat was een sterke stijging van de aanvoer van cacaobonen naar de havesteden in West Afrika voor transport naar de afnemers. In Ghana steeg de aanvoer in september en oktober met maar liefst 118% en in Ivoorkust met tenminste 30%.

Dat lijken geruststellende getallen, maar dat is voor een deel schijn. Het gaat hier om de aanvoer van ‘oude’ cacaobonen. Dat zegt niets over de nieuwe oogst op het veld en die op het punt staat geplukt te worden. Zoals gebruikelijk is er veel twijfel en discussie over de omvang en kwaliteit van de oogst op het veld. Volgens sommige moet de nieuwe oogst well gaan teleurstellen, omdat het in de zomermaanden juli en augustus te weinig geregend heeft, waardoor de knopvorming achter gebleven is. Die droogte as mede het gevolg van El Nino. Die brengt in Afrika vaak langdurige droogte.

Traditiegetrouw maakt aan het einde van het jaar de Harmattan zijn opwachting in West Afrika. Dat is een droge koude wind die meestal negatief uitpakt voor de cacao-oogst op het veld. Dit jaar kan het effect van Harmattan nog erger worden, omdat El Nino de droogte alleen maar zal verergeren. Hoewel de bekende analiste Judith Ganes-Chase de vrees voor een gebrekkige oogst in Ivoorkust ongegrond noemde heeft in London de prijs voor levering in maart al een niveau aangetikt van GBP 2,297 per ton. Dat niveau is sinds 2011, toen er een burgeroorlog in Ivoorkust woedde, nooit meer gezien. In de markt wordt er serieus rekening mee gehouden dat de prijzen nog verder kunnen stijgen als ICCO gelijk krijgt. Die verwacht voor 2016 een tekort aan bonen van 96000 ton!

Beleggen in commodities is geen sinecure en niet zonder risico. Op dit moment liggen de prijzen voor heel veel commodities op de bodem van het dal. Dat biedt echter ook kansen. Als prijzen niet verder kunnen dalen, komt vanzelf de ommekeer. Als u geïnteresseerd bent, hoe u profijt kunt trekken van de huidige lage prijzen, klik dan deze link aan. RendabelBeleggen.nl kan u een handje helpen!

Vraag het nu aan! 3 zeer interessante grondstoffen in 2016: Hier Aanvragen

Bron: Rendabel Beleggen

Link naar de gebruikte afbeelding: https://flic.kr/p/Bu1ZvQ by Giulian Frisoni

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.