Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

PVV populair onder beleggers

Na een daling in de afgelopen twee maanden is de BeleggersBarometer gestegen naar 136 punten. Daarmee is deze terug op het niveau van augustus. Beleggers zijn positiever over de waarde van hun beleggingsportefeuille en verwachten dat de economische situatie in Nederland de komende maanden flink verbetert. Beleggers blijven voorzichtig, 42% richt zich nog steeds op de minder risicovolle sectoren. Eén derde van de beleggers beoordeelt het beursjaar veel minder goed dan eerder dit jaar verwacht. Voor het eerst is de PVV de meest favoriete partij onder de Nederlandse beleggers. Ongeveer de helft van de beleggers verwacht dat de vluchtelingenproblematiek zowel op lange als op korte termijn een negatief effect heeft op de Nederlandse economie.

Een ruime meerderheid (64%) van de beleggers ziet in de afgelopen 3 maanden een verbetering in de algemene economische situatie in Nederland. De beleggers zijn veel positiever over de waarde van hun beleggingsportefeuille dan in oktober ook al zien de meeste geen veranderingen in de eigen financiële situatie. 58% verwacht dat de komende drie maanden de Nederlandse economie verder verbetert. De meerderheid van de beleggers verwacht dat de AEX komende drie maanden zal stijgen en wel naar 462. Dit is 23 punten hoger dan de verwachting vorige maand. “Nog steeds denken beleggers dat het nu de beste tijd is om in minder risicovolle sectoren te beleggen. Ten opzichte van mei is het aandeel beleggers dat minder risico neemt, gestegen en weer terug op het niveau van januari”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. 

Beursjaar minder goed dan gedacht

Vond in mei nog de helft van de beleggers dat het beursjaar (veel) beter was dan zij hadden verwacht, in november is dit nog maar 25%. Een derde beoordeelt het beursjaar (veel) minder goed dan zij hadden verwacht. Homan: “Toch is het na de extreem goede oktobermaand tot nu toe een goed jaar voor Europese beleggers. Europese aandelen zijn rond de 10% gestegen en hoewel andere werelddelen, zoals de VS geen rendement op aandelen laten zien, pakt de Europese belegger daar een mooie winst via de valuta. De dollar is dit jaar al 12% gestegen ten opzichte van de euro”. Hoewel de helft van de beleggers denkt dat er straks weer een eindejaar rally zal komen, geeft twee derde aan hier niet op te zullen anticiperen.

PVV populair onder beleggers

Deze maand is de PVV voor het eerst de meest favoriete partij onder de beleggers; 20% van hen zou op de PVV stemmen als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden. In augustus van dit jaar was dit nog 14%. De VVD komt daardoor op de 2e plaats bij de beleggers (19%). Ruim vier op de tien beleggers zijn van mening dat de overheid niet voldoende doet om economische groei te creëren.

Vluchtelingenproblematiek negatief effect op economie

Ongeveer de helft van de beleggers verwacht dat de vluchtelingenproblematiek zowel op lange als op korte termijn een negatief effect heeft op de Nederlandse economie. Eén vijfde denkt dat de vluchtelingenstroom naar Europa op de lange termijn een positief effect heeft op de economie. Op de beurs verwacht men minder te zien van de vluchtelingenproblematiek. Eén derde van de beleggers verwacht dat dit resulteert in een tijdelijke of langdurige terugval van de koersen, terwijl de helft verwacht dat er juist geen gevolgen voor de beurskoersen zijn. “In de meeste rapporten van analisten slaat de balans van negatieve en positieve effecten van vluchtelingen voor de economie en financiële markten echter door naar de positieve kant”, aldus Homan.

Een verwijzing namens de foto: https://flic.kr/p/8Q7xCk door FaceMePLS

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “PVV populair onder beleggers”

  1. Avatar

    Dat is eigenlijk wel geinig want de vluchtelingenproblematiek wordt in verband gebracht met de economie die op haar beurt weer in verband wordt gebracht met de beurs. Het werkt even anders dan dat…., maar op zich wel aardig om te lezen dat men er zo over denkt, en naar mijn idee heb je dan niet door wat een beurs werkelijk bezighoudt en wat niet….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *