Vorige week vrijdag was de Internationale Dag van het Water. Toch hebben meer dan twee miljard mensen geen permanente toegang tot veilig drinkwater. Om het tekort te verminderen, zijn miljarden dollars nodig. Met waterfondsen kunnen beleggers helpen de wereld te redden – en zelfs geld verdienen.
Als website hebben wij verschillende keren aandacht besteed aan water als beleggingsobject. Water wordt een schaars goed . Ongeveer een derde van de wereldbevolking lijdt onder “waterstress”. Ze hebben gedurende een paar maanden te kampen met beperkte watertoevoer. Erger nog is de situatie in de sanitaire voorzieningen. Een goede 2,4 miljard mensen – iets meer dan een derde van de wereldbevolking – heeft geen adequate en schone sanitaire voorzieningen. Volgens de Wereldwaterraad sterven 4.500 kinderen elke dag aan de gevolgen van vuil water.
Waterschaarste wordt een wereldprobleem
1,2 miljard mensen leven in gebieden met soms extreme waterschaarste . Landen zoals Singapore of Jordanië moeten een groot deel van hun waterbehoeften importeren. Andere landen, zoals Israël of de Verenigde Arabische Emiraten, vertrouwen voornamelijk op dure ontziltingsinstallaties om voldoende water te krijgen.
In de komende jaren zou de vloeibare grondstof nog schaarser kunnen zijn. Tegen 2050 zal de wereldbevolking stijgen tot meer dan negen miljard mensen. Nu de reserves slinken, waarschuwt Unesco dat tot zeven miljard mensen getroffen kunnen worden door watertekorten en tekorten. Al in 2025 kon de helft van de wereld lijden aan een gebrek aan water, voorspelt de Wereldvereniging van Metereologen. China probeert bijvoorbeeld jaarlijks 300 miljard ton water uit Tibet af te tappen en het naar het noorden door te sturen. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de watervoorziening van India.
Miljarden investeringen nodig
Om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen, zijn miljardeninvesteringen in waterbeheer nodig . Waterdeskundigen schatten dat $ 80 miljard per jaar zou worden besteed aan waterbehoud en -verbetering. China en India pompen al miljarden in de uitbreiding van watervoorziening en sanitaire voorzieningen. Maar zelfs in de geïndustrialiseerde landen is er een hoge investeringsbehoefte. De waterinfrastructuur is verouderd en moet dringend worden gemoderniseerd. Dat is de reden waarom ongeveer 20 procent van het drinkwater alleen in de VS percolaat is. Volgens experts zou daar tot een biljoen Amerikaanse dollars moeten worden geïnvesteerd.
Waterfondsen halen een rendement van zeven procent
Het is dus de moeite waard om in het ‘blauwe goud’ te beleggen. De gemiddelde prestatie van fondsen over de afgelopen vijf jaar is 7,4 procent per jaar. Het grootste rendement op de Lyxor World Water ETF bedroeg maximaal 10,4% per jaar. Ter vergelijking, de MSCI World wist een toename van 10,7 procent te behalen.
Verreweg het grootste waterfonds is Pictet Water met een volume van 4,4 miljard euro. Anderhalf jaar lang is het fonds niet langer vrij toegankelijk voor nieuwe investeerders. Het “blauwe goud” is veel gevraagd.