Is goud een veilige belegging?

Goud is een populaire vorm van beleggen. Volgens een studie van Reisebank heeft meer dan 40 procent van de Duitsers geïnvesteerd in fysiek goud. Maar hoe veilig is goud eigenlijk in vergelijking met andere beleggingsvormen zoals aandelen, obligaties of cryptocurrency? In dit artikel geven we een inzicht in de veiligheid van goud en de historische ontwikkeling ervan.

Historische veiligheid van goud

Historisch gezien is de goudprijs de afgelopen decennia gestaag gestegen. Het is echter niet voldoende om alleen naar de prijsontwikkeling te kijken. Het belangrijkste is in hoeverre goud bescherming biedt tegen inflatie. In de VS is de inflatie tussen 1960 en 2020 totaal ongeveer 800 procent gestegen. Sindsdien is de goudprijs met meer dan 5.000 procent gestegen. Hierdoor zou je jouw geld dus beschermd hebben tegen inflatie. Maar een periode van 60 jaar is te lang, omdat een inflatiebescherming ook binnen één, vijf of twintig jaar zou moeten werken.

Ontwikkeling van de goudprijs in het verleden

Nadat de goudprijs in 1980 was gestegen tot meer dan $ 600, daalde de goudprijs snel. Beleggers moesten uiteindelijk wachten tot 2006 voordat de goudprijs dit niveau opnieuw bereikte. Deze prijsontwikkeling zou je eraan moeten herinneren dat het soms tientallen jaren kan duren voordat een activum zijn oude koersniveau weer bereikt. Op dit moment ligt de goudprijs rond de € 1.723.

Is goud een veilige crisisbescherming?

Maar goud heeft niet alleen de functie als inflatiebescherming. In extreme crisissituaties is goud voor veel mensen een betaalmiddel. Houd er echter rekening mee dat dit alleen geldt voor fysiek goud. Bovendien zijn goudstaven minder geschikt dan gouden munten om als ruilmiddel te dienen. In extreme gevallen is goud het beste geschikt in zo klein mogelijke delen.

Zou je moeten investeren in goud om risicospreiding te krijgen?

Een gediversifieerde portefeuille is enorm belangrijk. Anders loop je het risico afhankelijk te zijn van een paar vermogensactiva. De koersen van aandelen uit dezelfde sector ontwikkelen zich vaak erg vergelijkbaar. Het is daarom belangrijk om al binnen een activaklasse te diversifiëren. Ook moet je jezelf niet beperken tot één enkele activaklasse. Het kan daarom zinvol zijn om goud te kopen. Als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille vindt de consumentenbond dat goud als veiligheid 5 tot 10 procent van jouw portefeuille moet uitmaken. In dit geval moet jouw overkoepelende doel echter niet de winst zijn.

Welke opslagopties zijn er voor fysiek goud?

Als je fysiek goud koopt, moet je ook nadenken over waar en hoe je het goud veilig kunt opslaan. Er zijn verschillende opties, waaronder:

Bankkluis: Veel banken bieden kluisjes aan voor het bewaren van waardevolle spullen. Deze kluisjes zijn echter vaak duur en je hebt niet altijd direct toegang tot je goud.

Kluis: Een kluis thuis kan een goede optie zijn als je je zorgen maakt over de veiligheid van de kluis. Het kan echter duur zijn om een veilige kluis te kopen en te installeren.

Derde partij: Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bewaren van edelmetalen. Deze bedrijven kunnen een goede optie zijn als je geen fysieke controle over je goud wilt hebben. Je moet er echter op letten dat het bedrijf betrouwbaar is en over een passende verzekering beschikt.

Conclusie

Goud kan een belangrijke rol spelen in een gediversifieerde portefeuille. Het kan bescherming bieden tegen inflatie en crises en een veilige beleggingsklasse zijn. Je moet echter ook de risico’s bij het kopen van goud in overweging nemen en ervoor zorgen dat je echt goud koopt en het veilig opslaat.

Als laatste gedachte wil ik een citaat delen van Warren Buffett, die bekend staat als een van ’s werelds meest succesvolle beleggers:

“Mensen kopen goud om slechts één reden: uit angst. En als we leren om te investeren vanuit onze angst, zullen we beter af zijn.”

Dit betekent niet dat goud geen rol in je portefeuille zou moeten spelen, maar dat je bij de beslissing om in goud te investeren niet door angst en paniek gedreven moet worden. In plaats daarvan moet je een weloverwogen beslissing nemen en je informeren over de voor- en nadelen van goud om ervoor te zorgen dat het past bij je beleggingsdoelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.