Waarom obligaties aantrekkelijk zijn

De wereldwijde economie verzwakt en de inflatie daalt sterker dan verwacht. Maar wat betekent dit voor beleggers op zoek naar veilige investeringen? Volgens vermogensbeheerder Janus Henderson biedt de obligatiemarkt kansen omdat de markt de economische realiteit nog niet volledig onderkent.

Waarom de obligatiemarkt kansen biedt

De enorme uitbreiding van de overheidsschuld heeft zo’n grote omvang bereikt door de bijna nul rentetarieven en uitgebreide QE-programma’s van centrale banken. Obligatiehouders eisen nu hogere opbrengsten om inflatie en stijgende risico’s te compenseren, wat resulteert in een aanzienlijke en toenemende last voor de belastingbetaler. Maar dit is goed nieuws voor obligatiebeleggers omdat de prijzen zullen stijgen en de rentetarieven zullen dalen. Hierdoor kunnen beleggers een stabiele bron van inkomsten genereren terwijl ze minder risico lopen dan bij andere activaklassen.

Wat de obligatiemarkt biedt

Volgens Janus Henderson zullen alle obligatierendementen het komende jaar waarschijnlijk dalen, waardoor de prijzen zullen stijgen. Kortlopende obligaties bieden momenteel hogere opbrengsten omdat ze nauwer verbonden zijn met de rentetarieven van de centrale bank. Dit is een goede keuze voor diegenen die inkomen willen en minder risico accepteren, maar minder kapitaalgroei zien. De ruimte voor meerwaarden is aanzienlijk groter voor obligaties met een langere looptijd.

Waarom de markt de economische realiteit nog niet volledig onderkent

Volgens Jim Cielinski, Global Head of Fixed Income bij Janus Henderson, komt dit door de enorme uitbreiding van de overheidsschuld die zo’n grote omvang heeft bereikt door de bijna nul rentetarieven en uitgebreide QE-programma’s van centrale banken. Obligatiehouders eisen nu echter hogere opbrengsten om inflatie en stijgende risico’s te compenseren, wat resulteert in een aanzienlijke en toenemende last voor de belastingbetaler. “De overgang naar meer normale financieringsvoorwaarden blijkt een pijnlijk proces te zijn”, aldus Cielinski.

Conclusie

Hoewel beleggen in obligaties geen gegarandeerd succes is en er altijd risico’s aan verbonden zijn, lijkt het erop dat de obligatiemarkt momenteel meer kansen biedt dan bedreigingen. De wereldwijde staatsschuld blijft stijgen en hogere rentetarieven zullen de financieringskosten verdubbelen, waardoor belastingbetalers en openbare diensten onder druk komen te staan. Beleggers kunnen profiteren van het huidige economische klimaat door te investeren in obligaties. Echter, beleggers worden geadviseerd om professioneel advies in te winnen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen.

Bronnen:

  • Sovereign Debt Index van Janus Henderson
  • Janus Henderson’s Global Head of Fixed Income Jim Cielinski
  • Artikel op De Kritische Belegger: “Na de inflatie dreigt een depressie

Disclaimer: Dit artikel is geen beleggingsadvies en dient alleen ter informatie. Beleggers worden geadviseerd om professioneel advies in te winnen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.