Hoe goudmijnen te kiezen

Goudmijnbouwbedrijven zijn een populaire keuze voor beleggers die willen profiteren van de stijgende goudprijs. Maar hoe kun je de beste goudmijnbouwbedrijven onderscheiden van de rest? Wat zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het analyseren van hun waarde en potentieel?

In dit artikel laten we je kennismaken met Ima Casanova, een portefeuillebeheerder bij VanEck, die een unieke en innovatieve aanpak heeft om goudmijnbouwbedrijven te beoordelen. Zij richt zich niet op de winst, maar op de cashflow van deze bedrijven. Zij legt uit waarom cashflow een betere indicator is voor de prestaties en de groeimogelijkheden van goudmijnbouwbedrijven dan winst. Zij laat ook zien hoe zij de cashflow van goudmijnbouwbedrijven analyseert en vergelijkt, en welke criteria en methoden zij gebruikt om de meest aantrekkelijke bedrijven te selecteren.

Lees verder om meer te weten te komen over de visie en inzichten van Ima Casanova, en hoe je haar aanpak kunt toepassen om succesvol te beleggen in goudmijnbouwbedrijven.

Goud eindigt juli hoger; wij geloven dat het genereren van vrije kasstroom, en niet winst, een betere manier is om de waarde en aantrekkelijkheid van een goudmijnbouwbedrijf te beoordelen.

Goud stabiliseert op gemengde economische vooruitzichten

De publicatie van economische gegevens in juli wakkerde de verwachting aan dat de Fed het einde van haar renteverhogingscyclus nadert, wat de goudprijzen ondersteunde, die in de loop van de maand met 2,4% stegen, en druk uitoefende op de Amerikaanse dollar (een daling van 1,03%, zoals gemeten door de U.S. Dollar Index). (DXY1)). Goud steeg op 12 juli weer boven $ 1.950 per ounce, na de publicatie van de cijfers van de Amerikaanse consumentenprijsindex van juni2 die een stijging van 3% op jaarbasis lieten zien, vergeleken met 4% in mei. Goud steeg verder en bereikte een hoogste punt in de maand van $ 1.978,72 op 18 juli, nadat de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor juni lager uitvielen dan verwacht. Het gele metaal behield het grootste deel van zijn stijgingen toen de markten een nieuwe renteverhoging door de Fed op 26 juli verwerkten, en een jaarlijkse stijging van 3% in de VS PCE-prijsindex (U.S. Personal Consumption Expenditures Price Index) in juni3 (de voorkeursinflatiemeter van de Fed). Goud sloot op 31 juli op $ 1.965,09.

NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)4 en MVIS Global Junior Gold Miners Index (MVGDXJTR)5 deden het beter dan goud, met een stijging van respectievelijk 4,54% en 5,86% tijdens de maand. De financiële en bedrijfsresultaten van Q2 2023 voor de goudsector waren gemengd. Veel van de producenten hadden een zwakkere eerste helft van het jaar voorspeld en de meeste van hen hebben hun verwachtingen voor het hele jaar 2023 gehandhaafd. We kunnen dus redelijkerwijs een verbetering verwachten in de tweede helft van 2023, hoewel er geen garantie is voor een dergelijke ontwikkeling. De markt is er erg op gefocust dat bedrijven aan de verwachtingen voldoen, dus elke significante afwijking zal waarschijnlijk leiden tot slechte aandelenkoersen.

Waarom winstvoorspellingen voor goudmijnbouwbedrijven moeilijk zijn

Hoewel we het ermee eens zijn dat bedrijven hun vooropgestelde doelen moeten halen om het vertrouwen van de markt te winnen in hun vermogen om consistente resultaten te leveren, begrijpen we ook de unieke uitdagingen van de mijnbouwsector. Als langetermijnbeleggers die op zoek zijn naar waardecreation, zijn wij minder gefixeerd op kwartaalcijfers en veel meer op de vooruitzichten van bedrijven voor het genereren van vrije kasstroom in de komende 10 tot 20 jaar. Op basis van tientallen jaren ervaring in deze sector, waaronder ervaring aan de sell-side die inhield dat elk kwartaal voor alle bedrijven die wij bestreken schattingen van de winst per aandeel (EPS) werden uitgegeven, kunnen wij gerust zeggen dat het bijna onmogelijk is om de winst van een edelmetaalbedrijf voor een bepaald kwartaal te voorspellen. De uitdagingen komen uit verschillende bronnen, waarvan de belangrijkste zijn:

  1. Het feit dat deze bedrijven prognoses afgeven die alleen gebaseerd zijn op schattingen van de eigenschappen van de gouddeposito’s die ze ontginnen. We verwachten natuurlijk dat deze schattingen een goede weergave zijn van het gouddepot gedurende de levensduur van de mijn. Kwartaal na kwartaal is het ook heel redelijk om afwijkingen van die schattingen te verwachten, die zeker van invloed kunnen zijn op de winst, maar over het algemeen geen materiële invloed hebben op de intrinsieke waarde van de mijn of het bedrijf.
  2. Bedrijven geven jaarvoorspellingen uit die rekening proberen te houden met schommelingen van kwartaal tot kwartaal, maar analisten moeten kwartaalvoorspellingen doen die deze schommelingen niet kunnen voorspellen. Het zijn deze kwartaalramingen waaraan de markten bedrijven afmeten.
  3. Winsten zijn gebaseerd op complexe boekhoud- en rapporteringsnormen, waaronder eenmalige en non-cash-items, die het erg moeilijk maken om gerapporteerde winsten te vergelijken met schattingen.
  4. Andere factoren, waaronder de schommelingen in de gerealiseerde prijs van goud en andere geproduceerde metalen. Hoewel analisten misschien rekening kunnen houden met schommelingen van de contante koers tijdens het kwartaal, is het voorspellen van de timing van de verkoop en de impact van voorlopig geprijsde verkopen (die later moeten worden aangepast) bijna onmogelijk.

Focussen op de langere termijn

Naar onze mening is het veel beter om te kijken naar de vrije kasstroom, niet alleen voor het huidige kwartaal, maar ook voor de lange termijn, om de waarde en aantrekkelijkheid van een goudmijnbouwbedrijf te beoordelen. Onze interne modellen genereren zelfs een interne metriek die we hebben gecreëerd om onze benadering vast te leggen. Wij noemen dit ‘vrije kasstroom per ounce’, en het is de totale, niet-verdisconteerde vrije kasstroom die het bedrijf genereert over zijn exploitatiehorizon, gedeeld door alle goud (of goudequivalent) ounces die het naar onze schatting in die periode zal delven. Het is een eenvoudige, maar transparante maatstaf waarmee we de relatieve waarderingen van de bedrijven in ons universum kunnen beoordelen.

Bedrijfswaarde/oz versus vrije kasstroom/oz

Bedrijfswaarde/oz versus vrije kasstroom/oz

Bron: VanEck. Uitsluitend ter illustratie. De bedrijfswaarde (EV) per ounce (EV/oz) is de verhouding tussen de bedrijfswaarde van een bedrijf en de totale hoeveelheid minerale hulpbronnen in de grond. FCF = Free-Cash-Flow (vrije kasstroom).

Tijdens het winstseizoen bewegen EPS-koppen de aandelenkoersen… Wij zijn echter van mening dat beleggers in goudaandelen moeten eisen dat bedrijven hun operationele doelen halen en zich minder moeten richten op de kwartaalwinsten en meer op de vooruitzichten voor een gezonde vrije kasstroom in de komende twee decennia. Het is ook belangrijk om te bedenken dat goud dat dit kwartaal niet gedolven (of verkocht) wordt niet verloren is; het volgende kwartaal of jaar is het er nog steeds, klaar om te voldoen aan de historische behoefte van de wereld aan het glimmende metaal, mogelijk tegen nog hogere prijzen.

Bij het beoordelen van een belegging in goud moeten beleggers rekening houden met de belangrijkste risicofactoren van een dergelijke belegging. Deze omvatten onder andere het risico van beleggen in de sector basismaterialen, het risico van beleggen in goud- en zilvermijnbouwbedrijven, het risico van beleggen in kleinere bedrijven en het meer algemene marktrisico.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.