Waarom op lange termijn beleggen?

Beleggen is een van de beste manieren om je geld te laten groeien en je financiële doelen te bereiken. Maar beleggen is niet altijd gemakkelijk. Je moet veel beslissingen nemen, zoals welke aandelen je moet kopen, wanneer je ze moet kopen en wanneer je ze moet verkopen. Je moet ook de markt volgen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die je beleggingen kunnen beïnvloeden.

Veel beleggers proberen de markt te timen, oftewel op korte termijn te handelen op basis van voorspellingen of emoties. Ze denken dat ze zo meer rendement kunnen halen dan de markt. Maar is dat wel zo? Is timing the market echt de beste strategie om je geld te laten groeien?

In dit artikel zullen we je laten zien waarom timing the market meestal niet werkt en waarom een langetermijnbeleggingsstrategie, ook wel bekend als buy-and-hold-and-check, vaak beter werkt. We zullen je uitleggen wat buy-and-hold-and-check inhoudt, hoe je het kunt toepassen en wat de voordelen ervan zijn. Ook zullen we je enkele tips geven om je portefeuille te optimaliseren en je risico’s te beperken.

Als je meer wilt weten over hoe je meer rendement kunt halen uit je beleggingen met een simpele strategie, lees dan verder.

Het concept “Tijd in de markt verslaat de timing van de markt” is een wijdverbreid principe binnen de beleggingswereld. Het benadrukt het belang van een langetermijninvesteringsstrategie boven het proberen om door middel van korte termijn aan- en verkopen (“timing”) de markt te verslaan.

Bij AlleAktien, hanteren ze een langetermijnaanpak: koop, houd en evalueer De koop-en-houd-en-evalueer-strategie is een doorontwikkeling van de klassieke koop-en-houd-strategie en focust sterk op langetermijnbeleggingen. Hoewel het basale concept van het langdurig aanhouden van aandelen onveranderd blijft, voegt het “evalueer”-element een extra dimensie van bewaking en bijsturing toe. De kernelementen van deze strategie zijn als volgt:

1. Koop en Houd (Buy and Hold)

Het initiële deel van de strategie, het “koop en houd” gedeelte, is een bewezen aanpak binnen het beleggen. Beleggers verwerven aandelen van bedrijven waarvan ze geloven dat ze ondergewaardeerd zijn of potentieel op de lange termijn hebben. Ze beogen deze aandelen voor een langere periode vast te houden. Dit vermindert transactiekosten en stelt beleggers in staat te profiteren van langetermijngroei en het effect van samengestelde rente.

2. Evalueer

In tegenstelling tot de zuivere koop-en-houd-strategie, waarbij beleggers vaak hun portefeuilles gedurende lange tijd onaangeroerd laten, benadrukt het “evalueer”-aspect de noodzaak van regelmatige evaluatie. Deze evaluatie kan plaatsvinden op driemaandelijkse, halfjaarlijkse of jaarlijkse basis en omvat:

  • Prestatieanalyse: Het beoordelen van de prestaties van individuele aandelen en de volledige portefeuille ten opzichte van relevante benchmarks.
  • Risico-evaluatie: Het analyseren van het risicoprofiel van de portefeuille om te verzekeren dat dit nog steeds in lijn is met de beleggingsdoelen en risicotolerantie van de belegger.
  • Markt- en bedrijfsanalyse: Het actualiseren van informatie over de bedrijven in de portefeuille en de algemene markt om te bepalen of de initiële beleggingsthese nog steeds geldig is.
  • Herbalanceren: Indien nodig, de samenstelling van de portefeuille aanpassen om de beoogde allocatie en diversificatie te handhaven.

Waarom geven deskundigen de voorkeur aan langetermijnbeleggingen? Er zijn diverse redenen waarom de koop-en-houd-en-evalueer-strategie op de lange termijn het meest zinvol is voor de meeste beleggers:

  • Langetermijngroei: De markten vertonen over het algemeen groei op de lange termijn. Zelfs bij kortstondige tegenvallers herstellen markten zich in de loop van de tijd en blijven ze groeien. Door te kiezen voor een langetermijnbenadering kunnen beleggers profiteren van deze groei.
  • Effect van Samengestelde Rente: Naarmate kapitaal langer belegd is, neemt het voordeel van het effect van samengestelde rente toe. Dit houdt in dat niet alleen het oorspronkelijk geïnvesteerde kapitaal rendement oplevert, maar ook de reeds behaalde winsten. Dit effect wordt sterker naarmate de beleggingsperiode langer is.
  • Beperking van Risico’s: Korte termijn acties gaan vaak gepaard met verhoogde risico’s. Het trachten te timen van het ‘juiste’ moment om te kopen of verkopen is zelfs voor professionele beleggers lastig. Foute beslissingen kunnen leiden tot aanzienlijke verliezen.
  • Lagere Kosten: Veelvuldig handelen resulteert in transactiekosten en mogelijk belastingdruk. Een langetermijninvestering minimaliseert deze kosten en verbetert het netto rendement.
  • Emotionele Stabiliteit: Beleggen op de korte termijn kan emotioneel uitputtend zijn, omdat het voortdurend volgen van marktinformatie en snelle besluitvorming vereist. Een langetermijnaanpak biedt meer emotionele rust omdat de dagelijkse of maandelijkse marktschommelingen minder invloed hebben op de prestaties op de lange termijn.

De Cijfers Spreken voor Zich

markt timen

Het simpelweg missen van de tien beste handelsdagen in de afgelopen twintig jaar zou het rendement gehalveerd hebben. De kans om deze dagen te missen door overmatige handel is significant. Dit is vooral vanwege het feit dat de slechtste dagen vaak voorafgaan aan de beste dagen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat men direct daarna gaat beleggen. In de afgelopen twintig jaar zou een passieve belegger de S&P 500 meer dan zes keer zien groeien. Bij AlleAktien zijn ze van mening dat aanzienlijk hogere rendementen haalbaar zijn met een langetermijnstrategie bij het aankopen van individuele aandelen.

Conclusie De koop-en-houd-en-evalueer-strategie biedt een uitgebalanceerde benadering van langetermijnbeleggingen en actief portefeuillebeheer. Het stelt beleggers in staat om te profiteren van het langetermijnbezit van aandelen, terwijl ze nog steeds de flexibiliteit behouden om aanpassingen te maken in reactie op veranderende marktomstandigheden of persoonlijke financiële doelen. Deze strategie is vooral geschikt voor beleggers die willen profiteren van een langetermijnbenadering en tegelijkertijd een bepaalde mate.

Bron: AlleAktien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.