Wat is het geheim en de essentie van goed beleggen? Je moet anticiperen op de werkelijkheid van morgen en wat die voor gevolgen heeft voor de koersen. Die van vandaag en gisteren moet je zo snel mogelijk vergeten.
De ontwikkeling van de goudprijs is daar een schoolvoorbeeld. De prijs van goud staat eigenlijk al onder druk sinds Mario Draghi van de ECB in het midden van 2013 het voortbestaan van de euro garandeerde en Ben Bernanke het einde van de monetaire stimulering aankondigde. Hiermee was de kans op een snelle stijging van de inflatie of stijgende rentes verkeken. Eerder dreigt deflatie. De rol van goud als safe haven is allang uitgespeeld.
Beleggers moeten zich trouwens afvragen of het bezit van fysiek goud een aantrekkelijke belegging is. Op zich is het bezit van goud niets anders dan het bezit van een lege kantoor pand, waar geen huurders voor zijn. Het kost alleen maar! Fysiek goud bezitten kost alleen maar geld.
In goud moet je handelen en niet bezitten, zo simpel is het.
- Fed lijkt geneigd al in 2015 de rente te verhogen. Dat versterkt de dollar
- Aanhoudende stijging koersen maakt aandelen aantrekkelijk alternatief voor goud
- Economie van VS en China gaan in de rest van het jaar verbeteren
- Goudprijs is toe aan een forse correctie naar beneden
Goldman Sachs ziet voor 2014 een daling naar $ 1050 per troy ounce
Anders is het gesteld met de handel in opties en futures in goud. Handel stelt de belegger in staat in te spelen op de mogelijkheden van stijging of zich in te dekken tegen een daling! Hoe dat moet, kunnen wij u uitleggen!
De eerste helft van 2014 heeft positief uitgepakt voor de prijs van goud met een stijging van 9%. Op vrijdag 13 juli kwam de prijs uit op $ 1338. De prijsvorming op die dag werd sterk beïnvloed door geruchten als zou de grootste Portugese bank, Banco Espiritio Santo, in betalingsproblemen gekomen zijn. Onmiddellijk stak het spookbeeld van een nieuwe Europese schuldencrisis de kop op.
De onrust werd al snel in de kiem gesmoord en op maandag 14 juli klapte de prijs van goud naar beneden naar $ 1306,70 om de volgende dag op te krabbelen richting $1310 per troy ounce. Het herstel was te danken aan beleggers die van mening waren, dat de prijsdaling van de vrijdag daarvoor te fors was. Ze wezen verder op de nog steeds voort zinderende geopolitieke spanningen. Bovendien blijft het onduidelijk, welke koers de Fed gaat varen. Als de Fed te laat acteert, dan kan de inflatie wel eens snel gaan oplopen. Alle reden, aldus sommige hedge funds, om fors in goud etf’s te stappen. Voor deze hedge funds is goud nog onbetwist een safe haven!
De visie van de hedge funds staat haaks op die van de analisten van bijvoorbeeld Goldman Sachs, Barclays en Societé Generale. De analisten zijn van mening, dat goud weer aan de vooravond staat van een lange periode van prijsdaling. Vooral Goldman Sachs is negatief over de prijs. Volgens deze bank zal de prijs aan het einde van dit jaar weggezakt zijn naar $ 1050 per troy ounce. Bij Barclays en Societé zijn ze minder rigoureus in hun neerwaartse bijstellingen. De analisten van die bank voorziet een prijs tussen $ 1200 – $1250 voor het einde van 2014. Ze verwachten allemaal, dat de economie in de VS en in ook in Europa verder gaat versterken. Dat is goed voor aandelen. Koersen zullen verder gaan stijgen en dat maakt het voor steeds meer beleggers aantrekkelijk om in aandelen te gaan en goud te dumpen. Ze denken bovendien, dat Janet Yellen de rente misschien al wel in de eerste helft of in het midden van 2015 gaat verhogen in plaats van 2016. De inflatie zal met andere woorden geen kans krijgen om echt te gaan oplopen. Recente uitspraken van Yellen lijken de analisten gelijk te geven. Een correctie naar beneden lijkt onontkoombaar. Die zal waarschijnlijk doorzetten in 2015. Hedge funds voorzien althans een verder daling naar $.
Dus de schrijver denkt dat door de rente naar boven te zetten inflatie en de goudprijs beteugeld kan worden. In 1979 werd door zo’n andere briljante centrale bank strateeg Paul Volcker de rente naar boven gejaagd om de gierende inflatie te beteugelen In Nederland hadden we toen een staatslening van 12.5%
Een jaar later in 1980 zagen we de voorlopige hoogste koers van goud op 850 dlr per ounce.
Ik denk niet dat met de huidige crisiselementen nog steeds aanwezig de rente naar het 1979 niveau kan gaan. Dit zou revolutie betekenen of anarchie. Dus ga er nu maar eens van uit dat met beperkte rentestijgingen een behoorlijke inflatie van zo’n 4 of 5% geaccepteerd gaat worden door centrale banken.
Als je naar de goudprijs kijkt is dit het waar het om gaat.
Voor mij is vergeleken met de 70er jaren een goudprijs tussen de 1500 en 2500 dlr per ounce helemaal niet uitgesloten. Sterker nog in het huidige scenario acht ik het zelfs onmogelijk dat de goudprijs sterk kan dalen.
Cheers
Klaas Pool
Goud crasht alleen als het naar beneden wordt ” gemanipuleerd” maar als dat al het geval zou zijn , dan is dat slechts tijdelijk en goed voor mezelf want dan kan ik nog eens extra goedkoop goud en goudmijnaandelen inslaan. Nee, goud zal een forse beEging hoger maken. Een goudprijs onder de 1200 € is voor veel mijnen geen rendabele zaak. Gevolg: mijnsluitingen, bevriezen expolratie budgetten dus op termijn minder goud dus een hogere prijs.
Het Westen heeft al veel goud richting het Oosten zien vertrekken de laatste jaren. Voornamelijk China blijft maar inkopen. Zij hopen voor hun triljoenen dollars (fiat) geld nog +- 100 ton goud per maand te kunnen kopen. Dat legt wel een heel stevige bodem onder de koers. Dollars die trouwens op de markt zullen komen tesamen met alle dollars die out of the blue werden bijgedrukt en nu nog in de aandelenmarkt zitten maar ooit (bij de volgende aandelencrisis) naar de markt vloeien. Wie sprak er van een sterke dollar?
En een sterke economie? Je ziet toch wat er gebeurt? Weer18 000 jobs weg bij Microsoft. In Amerika zijn er nog nooit zoveel mensen geweest die zich uit het arbeidscircuit terugtrekken. Er is een aangroei van jobs, maar dat zijn voornamelijk halftijdse jobs. De huizenmarkt trekt niet aan, zelfs niet met rentes die historisch laag zijn. Er is wel degelijk inflatie’ kijk maar naar de food prijzen.
En wat denk je dat er gebeurt als de rente stijgt? Dan gaat,de obligatiemarkt onderuit’ dat is nu al een bubbel. Waar gaat al dat geld dan naartoe? Niet naar de aandelenmarkt, dat is zeker. WEL NAAR DE GOUDMARKT in de brede zijn van het woord. Van een journalist verwacht ik toch een grondigere analyse dan gewoon over te nemen wat de Wallstreet grootbanken zouden willen dat er gebeurt.
Rationeel gezien zal de goudprijs gaan dalen misschien, maar als de prijs omhoog gaat weet men het toch weer zo re draaien dat het voorgaande rationele toch weer klopt…. De mens is meester in draaiingen…
Technisch gezien zit goud in een up trend momenteel, ondanks alle rationele verklaringen tot nu toe…, en dat zal ook nog wel even aanhouden.