Vliegramp stuwt tarwe- en olieprijs omhoog

De mogelijke escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland missen hun effect niet. Vrijwel onmiddellijk na het bekend worden van de vliegtuigramp schoten de tarweprijzen omhoog. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 20% export van totale wereldmarkt. Een militaire escalatie in het oosten van Oekraïne kan een ongestoorde export in gevaar brengen.

Toch denken wij niet, dat het conflict uit de hand gaat lopen en dat Europa direct betrokken raakt bij het gewapende conflict. De politici in Brussel durven gewoonweg een keiharde confrontatie met Rusland niet aan. Daarvoor is bijvoorbeeld de afhankelijkheid van het Russisch gas te groot. De Amerikanen weten daar alles van. Ze proberen al tijden om de sancties tegen Rusland te intensiveren, maar vooral Duitsland ligt daarbij dwars. Die wil ten koste van alles de banden met Moskou goed houden.

De graanmarkt

Al verschillende keren hebben wij u geattendeerd op de mogelijk sterke daling van de graanprijzen. De reden is, dat een record aantal hectares aan granen in de VS is ingezaaid. Hierdoor zal het aanbod na de oogst enorm gaan toenemen. Om die reden zijn de prijzen van maïs en sojabonen nu al fors aan het dalen. Voor veel handelaren kwam dat als een verrassing, maar wij hebben u er echter tijdig op geattendeerd.

Aan ander kant zullen granen als tarwe, maïs en sojabonen nooit gratis zijn. Er is altijd een bodem. De vraag is hoeveel kunnen deze prijzen nog verder dalen?

Tarwe: Wij denken dat de tarweprijs min of meer bodem heeft bereikt. De prijs kan in 6 maanden stijgen naar $6,20 per bushel.(27,22kg). De oplopende spanningen in Oekraïne hebben de daling al omgezet in een stijging.

Maïs: Wij blijven negatief over mais een zien de koers nog verder dalen richting 3,30USD per bushel in 3 maanden.

Sojabonen: Wij blijven negatief over sojabonen en zien nog de koers verder dalen richting 9,00 USD per bushel in 3 maanden.

  • Prijs voor soja gedaald naar $ 10,65 per bushel, het laagste niveau sinds 2010 – Daling sojabonen in 3 maanden -17%
  • Prijs voor tarwe gedaald naar $ 5,24 per bushel, het laagste niveau sinds 2010 – Daling tarwe in 3 maanden -21,81%
  • Prijs voor mais gedaald naar $ 3,82 per bushel, het laagste niveau sinds 2010 – Daling Mais in 3 maanden -23.83%
  • Kostprijs voor een bushel maïs bedraagt $ 2
  • Kostprijs van een bushel soja bedraagt $ 6

Op vrijdag 11 juli presenteerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw het zogeheten Wasde Rapport. Het rapport bevestigde de prognoses van de maand juni. De graanoogst ziet er overvloedig uit.

Als gevolg van die goede vooruitzichten zullen de tarwevoorraden aan het einde van het komende oogstseizoen wereldwijd 189,54 miljoen ton bedragen. Dat is bijna een miljoen ton meer dan tot voor kort gedacht werd. Soja biedt grotendeels dezelfde aanblik. Volgens het USDA zal de voorraad soja aan het einde van dit seizoen 140 miljoen bushels zijn om in 2015 op te lopen naar 415 miljoen bushels. Het ziet er naar uit, dat de oogst ongeveer 3,8 miljard bushels gaat bedragen. Ook de maisoogst ziet er uitstekend uit, waardoor ook voor dit landbouwproduct oogstverwachtingen steeds opnieuw opwaarts bijgesteld worden. In 2015 zullen maisvoorraden uitkomen op 188,05 miljoen ton. Dat is het hoogste voorraad sinds 2000.

De reactie in de markt op al deze mooie verwachtingen was een val in de prijzen van de diverse gewassen. De prijsval werd nog versterkt, omdat door de goede verwachtingen wereldwijd exportkansen lijken te slinken voor traditionele exportlanden als de VS, maar ook voor Europa. Een traditioneel importland als China meldt zich nu minder op de exportmarkten. De prijsval wordt in niet geringe mate bevorderd door het gedrag van de eerder gemelde hedge funds. Die zijn sinds het tweede kwartaal van dit jaar meer en short posities gaan opbouwen. Dat ging echter maar zeer geleidelijk ten koste van hun long posities. Daar is sinds het begin van deze maand verandering in gekomen. Hedge funds zijn zeer negatief over landbouwgewassen geworden en hebben de handdoek in de ring gegooid. Hun long posities worden in record tempo afgebouwd en hun short posities in record tempo opgebouwd. De afbouw van de posities is zo snel gegaan, dat volgens sommige marktpartijen de daling niet veel verder kan gaan. Ze spelen in op die verwachting door zelf weer long posities op te bouwen in de verwachting dat de markt is door geschoten en dat na een periode van stabilisatie er weer kans is op prijsherstel. Er zijn al de eerste tekenen, dat deze partijen het gelijk een beetje aan hun kant hebben. Zo is bij tarwe al de omslag te zien. De prijs is alweer licht aan het stijgen door de oplopende spanningen in Oekraïne!

Voor maïs en soja ziet de nabije toekomst er minder florissant. Volgens banken als de Australia&New Zealand Bank en Macqurie zijn hedge funds nog steeds agressief bezig hun short posities aan het opbouwen. Ze gaan er blijkbaar vanuit, dat de prijs nog fors omlaag kan. Daarbij wordt zelfs niet uitgesloten, dat de prijs kan dalen tot op het niveau van de kostprijs. Voor maïs is dat $2 per bushel en voor soja $ 6. Wij verwachten een verder daling voor soja en maïs, mocht de weersomstandigheden zo blijven. Voor tarwe is de bodem min of mee bereikt. Sentiment speelt een rol.

Dat betekent dat er nog een lange weg naar beneden is af te leggen vanaf de huidige niveaus! Als belegger kunt u profiteren van deze beweging naar beneden door onze optie- en futuresstrategie aan te vragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.