De wereld van de gouddelvers is een gefragmenteerde. Er zijn honderden middelgrote en kleine spelers. En bijna allemaal willen ze de positieve aandacht van beleggers.
Dat wordt echter een steeds moeilijker verhaal en de oorzaak daarvan is klimaatverandering. Steeds meer institutionele beleggers beleggen volgens ESG-criteria en zoeken daarom bedrijven die goed gemanaged zijn en die perspectief bieden. Klimaatverandering speelt hierbij een belangrijke rol.
Inspelen op de wensen van beleggers vraagt nogal wat van de sector. Een groep bedrijven zoals Newmont, Newcrest en AngloGold heeft zich recentelijk verplicht om tegen 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Newmont heeft zich ook nog de verplichting opgelegd om in 2030 de uitstoot van het bedrijf zelf maar ook van zijn toeleveranciers met 30% verminderd te hebben.
Dat alles vraagt om forse investeringen. Newmont heeft tot 2025 alvast $ 500 miljoen apart gezet voor investeringen in bijvoorbeeld elektrische trucks en zonne-energie voor de goudmijnen.
De kosten zijn alleen te dragen als er de nodige schaal bereikt wordt, zo zeggen ze bij Newmont. Het resultaat zal zijn dat de sector naar een fase van consolidatie groeit, waarbij veel bedrijven gaan samenklonteren. Het zal ook betekenen dat mijnbouwers die niets zien in het verminderen van de uitstoot zichzelf buitenspel plaatsen. Met als gevolg dat ze niet zullen overleven.
Start met Automatisch Beleggen
De zorgen over inflatie nemen toe en volgens eToro is het momenteel de grootste zorg onder particuliere beleggers wereldwijd.
Het Fed-beleid, het cyclusgedrag voorafgaand aan de inflatie en een potentiële salaris-/prijsspiraal kunnen in 2022 een doorbraak betekenen voor goud.
Het edelmetaal staat momenteel op de verkooplijsten. Na het eerste positieve nieuws over een coronavaccin, verleggen beleggers het geld naar de aandelenmarkt.
Ondanks de huidige hoge goudprijs is het edelmetaal nog steeds een veelbelovende waardering tegen de achtergrond van historisch lage reële rentetarieven.