Beleggers hebben meer geld en hogere verwachtingen

Particuliere beleggers verwachten een toekomstig jaarrendement van meer dan 11%. Sinds de lockdown hebben ze ook meer geld beschikbaar voor hun investeringen. Dit is het resultaat van een recent onderzoek van Schroders. De versoepeling van de anti-coronamaatregelen maakt beleggers echter voorzichtiger.

De vermogensbeheerder Schroders heeft de resultaten gepresenteerd van zijn “Global Investor Study 2021”. Voor het brede onderzoek werden 23.000 investeerders op 32 locaties over de hele wereld online ondervraagd. Het ging onder meer over de vraag hoe de versoepeling van de anti-coronamaatregelen het investeringsgedrag van investeerders zal beïnvloeden.

De meeste beleggers worden voorzichtiger
Zo leidde de lockdown in 2020 voor de helft (48%) van alle Duitse beleggers tot een verandering in het eigen spaargedrag. De versoepeling van de anti-coronamaatregelen zorgde ook voor veranderingen in het gedrag van beleggers. Ruim een ​​derde (35%) van de ondervraagde Duitse beleggers geeft aan sindsdien steeds meer te hebben belegd in risicovollere beleggingen. Het beduidend grotere aandeel van 45% van de deelnemers aan de studie stapte echter over op risicomijdende beleggingen.

Beleggers wereldwijd verwachten dubbelcijferige rendementen
De studie registreerde ook optimistische toekomstverwachtingen van wereldwijde investeerders. De studiedeelnemers verwachten voor de komende vijf jaar een totaal jaarlijks rendement van 11,3%, wat opnieuw meer is dan in het onderzoek van het voorgaande jaar (10,9%). Ter vergelijking: de MSCI World heeft historisch gezien een gemiddeld jaarlijks rendement van iets minder dan 8%.

Meer middelen en hogere verwachtingen ook in Europa
De beste voorwaarden bestaan ​​momenteel voor de bemiddeling in financiële producten. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat het financiële overschot onder de ondervraagde investeerders is toegenomen in de nasleep van de pandemie. Vooral in Europa heeft 38% van alle investeerders meer gespaard dan gepland. Tegelijkertijd neemt ook de investeringsstemming onder studiedeelnemers in Europa toe. Vergeleken met de rest van de wereld verwachten ze de komende vijf jaar minder rendement, maar zelfs Europese beleggers denken dat 9,7% per jaar mogelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.