Goud terug naar $1.000?

Vanochtend werd ik door Humberto Tan op het zeer vriendelijke tijdstip van 6.17 uur geïnterviewd op BNR over de vraag waarom de goudprijs zo daalde.

http://bit.ly/InterviewBNR

Wat ik in het interview vertelde was dat flinke tussentijdse correcties heel gebruikelijk zijn. In ons boek trekken wij de parallel met de Nasdaq tussen 1990 en 2000, waarbij eerst de ‘berenval’ opengaat alvorens we aan de derde stijgingsfase beginnen: de maniefase. De vorige berenval in de goudmarkt vond plaats in 1975 en 1976 waarbij goud per troy ounce daalde van 195 dollar naar 100 dollar en daarmee ongeveer 48,8% verloor. Zie hier de grafiek.

Berenval goud 1975-1976
Berenval goud 1975-1976

Zou goud in dollars nu 48,8% dalen dan zou dit edelmetaal dalen van de top op 6 september jl. op 1921 dollar per troy ounce naar 984 dollar.

goudcorrectie 2011-2012
goudcorrectie 2011-2012

Onmogelijk zegt u? In 1975 was het ook ondenkbaar. En toch gebeurde het.

Maar kijk vooral ook naar de potentie nadát de berenval vol is opengegaan: goud steeg van een koers van 100 op 25 augustus 1976 naar 873 op 21 januari 1980, ofwel 773% stijging. Zilver deed het nog veel beter met een stijging van 1223%.

Goudprijs 1974-1980
Goudprijs 1974-1980

Kortom: de correctie is nog niet over, kan nog veel verder gaan dan nu het geval is, maar wees voorbereid op de enorme potentie in de aanstaande maniefase.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

7 gedachten over “Goud terug naar $1.000?”

  1. Serge Farra (www.etf-corner.com) heeft dit scenario van analogie met de Nasdaq in de jaren 90 een tweetal maanden terug ook reeds geschetst. Hij gaat uit van wat een mildere berenval voor goud tot pakweg 1300 dollar. Maar dat er een pak goudkevers het in de komende weken benauwd gaan krijgen lijkt ook mij vrij zeker.

  2. Als je naar de 5- en 10 jaar chart kijkt dan is er echt nog niets aan de hand met goud. Het volgt nog steeds de opwaartse trendline. Waarom wordt een ‘ Beartrap’ vertaald in die onnozele term ‘Berenval’?

  3. beste Elmer,
    Jij zegt wees voorbereid op de enorme potentie etc.
    Maar eigenlijk zeg je dat je het ook niet weet. Goud kan ook naar 1000 dlr per ounce gaan. Het kan omhoog gaan en het kan omlaag gaan. Dat hoef je ons niet duidelijk te maken. Kom nou eens een keer met een goede analyse, met een duidelijke conclusie. Wat vertel je die prijswinnaars in de staatsloterij. Toch zeker niet dat je het ook niet weet.
    Ikzelf ben voorlopig ook uit mijn goud en zilver aandelen gestapt.
    Ik hoop dat dat juist was, maar ik weet het ook niet.
    Klaas Pool

    1. Klaas, voor een goede fundamentele goud analyse moet je naar UBS Global Commodity Price Review 14-12-2011 gaan. http://www.ubs.com/investmentresearch.
      Dat is namelijk wat je wil weten. De Charts geven alleen de mogelijke Buy -and Sell signals aan met resistance levels etc. Het is een goed middel om de markt mede te analysren, maar in tegenstelling wat sommigen denken niet alleen zaligmakend.

  4. Sorry Klaas, maar je maakt echt een karikatuur van mijn analyse. In het interview heb ik ook gezegd dat er nog enkele maanden (2 maanden of zo) een stevige correctie kan plaatsvinden. Dus februari/maart lijkt me een goed moment om een instapmoment te zoeken. Dan in die maanden maar weer eens zien en niet eerder. Dat lijkt me toch echt niet hetzelfde als ‘het kan omhoog gaan en het kan omlaag gaan’. ‘Kom nou eens een keer met een goede analyse’. Ofwel, tot nu toe stelt het niet veel voor. Ik denk dat ik redelijk duidelijk aangeef wat ik verwacht.

  5. 2012 zal wederom gekenmerkt worden als een overgangsjaar voor goud in de tweede fase van de seculaire stierenmarkt. De tweede fase wordt gekenmerkt door de intrede van institutioneel kapitaal, waardoor een langdurige (forse) daling quasi is uitgesloten in dit stadium.

    Steeds meer beleggers zullen hun papieren goud (via ETF’s en dergelijke) verkopen om fysiek goud aan te schaffen. Dit zet tijdelijk een extra druk op de goudprijs.

    http://fininfoblog.wordpress.com/2011/12/18/voorspelling-goud-in-2012/

  6. Voor mijn gevoel gaat goud niet meer terug naar een $1000/oz. Alleen al als je de inflatie over deze tijdsspanne meeneemt a raison een 2% per jaar kun je op je klompjes aanvoelen dat al zeer onwaarschijnlijk is.

    De enige onzekere factor is de ETF-GLD markt, door de huidige economische malaise zijn sommigen al verplicht om deze van de hand te doen vanwege marginverrruimingen & etcetera.

    Mocht geheel wel weer naar $1000/oz terugvallen dan koop ik gelijk weer 10000oz in want ik ga er vanuit dat het nog steeds een bullmarket is waar je een hele lange adem voor dient te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.