Goud stijgt als de rente daalt – echt waar?

Veel beleggers en beleggingsstrategen zijn ervan overtuigd dat het vooruitzicht van een dalende rente de prijs van goud zal doen stijgen. Maar zo eenvoudig is het verband niet, zegt Thomas Grüner, directeur van vermogensbeheerder Grüner Fisher Investments.

Kritische Waarschuwing voor Verwachtingen in 2024

Vermogensbeheerder Thomas Grüner waarschuwt beleggers voor de verwachting dat de goudprijs zal profiteren van de belangrijkste renteverlagingen die waarschijnlijk in 2024 zullen plaatsvinden. De oprichter van Green Fisher Investments benadrukt het argument dat de relatieve aantrekkelijkheid van goud aanzienlijk toeneemt in vergelijking met obligaties wanneer de rente daalt. “Deze theorie klinkt enigszins logisch en vrij simpel, maar is net zo gemakkelijk te weerleggen,” merkt Grüner op.

Correlatie en Complexiteit

Als dalende rentetarieven daadwerkelijk goed zijn voor goud, zouden de lange termijn tijdreeksen grotendeels in tegengestelde richtingen moeten bewegen, zegt Grüner. Dat is echter niet het geval. “Sinds 1973, toen de vrije handel in goud begon, heeft de goudprijs een correlatie van -0,07 met Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Er is dus vrijwel geen verband,” meldt de vermogensbeheerder.

Historische Ontwikkelingen en Tegengestelde Bewegingen

Deze ontwikkeling omvat langere perioden waarin de goudprijs parallel liep aan de Amerikaanse rentetarieven, bijvoorbeeld tijdens de neerwaartse trend in de jaren tachtig en negentig. “Maar er zijn ook momenten waarop de tegenovergestelde richting bijna perfect lijkt te werken,” legt Grüner uit. Beide tijdreeksen zouden bijvoorbeeld op 6 augustus 2020 een keerpunt hebben gemarkeerd: de Amerikaanse langetermijnrente zou een dieptepunt hebben bereikt en goud zou een recordhoogte hebben bereikt die tot voor kort heeft geduurd. Sindsdien zijn de rentetarieven gestegen en heeft goud het lange tijd moeilijk gehad. Het is daarom gemakkelijk om hier een fundamenteel verband aan te nemen en dit naar de toekomst te extrapoleren. Grüner is echter van mening dat dit bij nader onderzoek niet standhoudt. Een scherpe rentestijging zou de goudprijs niet hebben vernietigd. Het is dus moeilijk te begrijpen waarom dalende rentetarieven plotseling voor een enorme opwaartse trend in goud zouden moeten zorgen, zegt Grüner.

Goudbeleggers hebben geluk nodig

“Onze fundamentele houding ten opzichte van goud blijft onveranderd: een succesvolle belegging in goud vereist – in vergelijking met alternatieve activaklassen zoals obligaties en aandelen – uitzonderlijk goede timingvaardigheden,” vat Grüner samen. Dit is een “moeilijke of onmogelijke onderneming” omdat de prijs van goud sterk wordt beïnvloed door onvoorspelbare marktsentimenten.

Conclusie

De analyse van Thomas Grüner toont aan dat het verband tussen dalende rente en stijgende goudprijzen complex is. Historische gegevens suggereren geen consistente relatie, en het voorspellen van goudprijzen blijft een uitdaging. Succesvolle investeringen vereisen uitzonderlijke timingvaardigheden, en beleggers moeten voorzichtig zijn met het automatisch veronderstellen van een lineair verband tussen rentebewegingen en goudprijsstijgingen.

Hoe u kunt profiteren van de goudprijs

Ontdek de glans van goud in een wereld vol mogelijkheden. De goudprijs, een samenspel van technische en fundamentele factoren, biedt een spannend en potentieel winstgevend landschap.

Of u nu een risicomijdende spaarder bent of een avontuurlijke belegger, er zijn talloze manieren om te profiteren van de goudprijs. Een van de meest populaire manieren is door te investeren in fysiek goud via een betrouwbaar online platform zoals GoldRepublic.

Bron: fondsprofessionell.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.