Is er nog ruimte voor een Kerstrally?

De decembermaand is traditiegetrouw een goede maand voor aandelen. De zogenaamde “Kerstman Rally” is een fenomeen dat al decennia lang wordt waargenomen. In 2022 was de rally bijzonder sterk, met een winst van 5,1% voor de S&P 500.

DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Rendement: 21,7% in twee maanden. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

De seizoensgebonden decembervieringen zijn niet alleen gerelateerd aan de feestdagen. Net als kinderen die uitkijken naar hun cadeautjes, kijken beleggers uit naar winsten elke december in een fenomeen dat toepasselijk bekend staat als de “Santa Claus Rally”. Los van de kerstman neigen aandelen inderdaad tot betere prestaties in de laatste maand van het jaar, volgens empirisch bewijs. Gemiddeld is de S&P 500-index ($SPX) sinds 1950 met 1,4% gestegen in december, met rendementen die gekanteld zijn naar de tweede helft van de maand. De kansen zijn in het voordeel van de stieren, aangezien de S&P 500 ook 74% van de tijd met winst heeft afgesloten in december.

Amerikaanse aandelen vonden een stevige basis in november

De afgelopen maanden hebben maandelijkse seizoensgebonden trends zich nagenoeg perfect voltrokken. Zo handhaafde september zijn reputatie als de slechtste maand voor aandelen, terwijl november de beste maand van het jaar bleek te zijn, met zowel de Dow Jones Industrial Average ($DOWI) als de S&P 500 die bijna 9% stegen tijdens de maand. Tussen die twee grote richtingsbewegingen was oktober behoorlijk volatiel – zoals historisch gezien gebruikelijk is – en de S&P 500 trad officieel toe tot het correctiegebied in die maand, nadat deze meer dan 10% was gedaald vanaf de hoogtepunten van 2023.

December begon goed voor Amerikaanse aandelen, gezien de S&P 500 steeg naar een nieuw recordhoogtepunt op de eerste dag van de maand. De markten hebben sindsdien geschud en zijn drie opeenvolgende dagen in het rood gesloten. Dit brengt ons bij de belangrijke vraag: zal er een Santa Claus-rally zijn in 2023, of moeten handelaren genoegen nemen met het vuurwerk van november, waar de Nasdaq Composite ($NASX) dubbelcijferige rendementen registreerde? Laten we dit verkennen.

Om te beginnen, en zoals we in onze eerdere analyse hebben opgemerkt, was het podium gezet voor Amerikaanse aandelen om te herstellen in november, gezien de voortdurende vertraging van de inflatie en aantrekkelijke aandelenwaarderingen – wat een overtuigend argument vormde voor een opleving.

Zal er een Santa Claus Rally zijn in 2023?

Ik geloof dat Amerikaanse aandelen mogelijk hoger zullen sluiten in december. Hoewel er wat zwakte kan zijn in de eerste helft, zouden aandelen zich uiteindelijk moeten herstellen in de tweede helft van de maand. Opmerkelijk genoeg zien Amerikaanse aandelenmarktbewaarders er nog steeds redelijk uit, met de forward price-to-earnings ratio van 18,7x voor de komende 12 maanden in lijn met het vijfjarig gemiddelde. De multiples zijn echter hoger dan het 10-jarig gemiddelde van 17,6x.

Welke factoren moeten beleggers in de gaten houden in december?

Beleggers moeten letten op verschillende gebeurtenissen en gegevenspunten in december, die uiteindelijk de richting voor aandelen zullen bepalen. Deze omvatten:

Inflatiegegevens: Toen we 2023 binnenkwamen, bedroeg de geannualiseerde CPI ongeveer midden-6%, en bereikte uiteindelijk een dieptepunt van 3,1% in juni. In oktober bedroeg de geannualiseerde CPI 3,2%, terwijl de prijzen op maandbasis onveranderd bleven. Desalniettemin is de Amerikaanse inflatie in grote mate afgenomen, zelfs als deze nog niet binnen het doelbereik van de Fed valt. De inflatiecijfers voor november zullen cruciaal zijn, omdat ze vlak voor de vergadering van de Fed in december komen. Houd ook de energieprijzen in de gaten, aangezien de recente verkoopdruk op olie- en gasprijzen ook heeft bijgedragen aan het beteugelen van de inflatie.

Fed-vergadering en commentaar: De FOMC-vergadering van december staat gepland tussen 12 en 13 december. Hoewel marktdeelnemers bijna unaniem verwachten dat de centrale bank de rentetarieven ongewijzigd zal laten, zullen handelaren aandachtig luisteren naar de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over het rentebeleid. Ongeveer een week geleden beschreef Powell speculatie over renteverlaging als “voorbarig”. Echter, aangezien dit de laatste vergadering van het jaar is, zou Powell kunnen praten over de mogelijkheid van renteverlagingen in 2024. Handelaren zijn ondertussen vrij unaniem van mening dat de Fed-fondsenrente aan het eind van volgend jaar lager zal zijn dan ze momenteel zijn. Economische groei en arbeidsgegevens van de VS:

De economische groei van de VS is vrij veerkrachtig geweest, ondanks meerdere economen die een recessie voorspellen. De ADP-rapporten toonden echter aan dat particuliere salarissen in november met 103.000 stegen, wat aanzienlijk lager was dan wat economen hadden verwacht. Deze december zullen beleggers ook nauwlettend gegevenspunten volgen die verband houden met vakantie winkelen, wat inzicht moet geven in de gezondheid van de Amerikaanse consument, wiens neiging tot consumeren niet veel is afgenomen, ondanks alle geluiden over recessie, inflatie en meer recentelijk, het hervatten van de afbetaling van studieleningen.

Al met al, terwijl de markten misschien een flits van de Santa Claus-rally in 2023 zien, maken beleggers zich misschien meer zorgen over het vooruitzicht voor 2024, waar de meeste analisten een vlakke markt voorspellen en lage enkele cijferrendementen. J.P. Morgan is het meest pessimistisch van het stel en voorspelt dat de S&P 500 volgend jaar op 4.200 zal sluiten, wat een neerwaartse beweging van ongeveer 8% vanaf de huidige niveaus impliceert.

Conclusie: Hoewel er mogelijk een vleugje van de Santa Claus Rally in 2023 kan zijn, maken beleggers zich zorgen over het vooruitzicht voor 2024. Analisten voorspellen een mogelijk vlakke markt met lage enkele cijferrendementen. J.P. Morgan is pessimistisch en voorspelt dat de S&P 500 volgend jaar zou kunnen sluiten op 4.200, wat een daling van ongeveer 8% betekent. Terwijl we genieten van de feestdagen, blijft de financiële wereld vol spanning en verrassingen. De komende weken zullen onthullen of de beleggers al dan niet extra geschenken onder de kerstboom zullen vinden.

Bron: barchart.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.