Goud op weg naar historische hoogtepunten

Hoe staat het met de goudprijs? Is deze gestegen of gedaald? En wat zijn de vooruitzichten? Ontdek het in onze technische analyse van de goudmarkt.

Goud is een van de meest gewilde metalen ter wereld. Het wordt gebruikt als sieraad en als belegging . Maar hoe staat het met de goudprijs? Is deze gestegen of gedaald in de afgelopen maanden? En wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst? In dit artikel analyseren we de technische aspecten van de goudmarkt en geven we onze visie op de mogelijke koersontwikkeling.

De correctiebeweging als leermoment

De goudprijs bereikte in augustus 2020 een historisch hoogtepunt van 2.070 USD per ounce. Sindsdien is de prijs echter gedaald tot een dieptepunt van 1.804 USD in maart 2021. Dit was een correctiebeweging van meer dan 12% ten opzichte van het recordniveau. Sommige beleggers zagen dit als een teken van zwakte en verloren hun vertrouwen in het edelmetaal. Anderen zagen het als een kans om goedkoop in te stappen en te profiteren van een mogelijke opleving.

Wat kunnen we leren uit deze correctiebeweging? Volgens een technische analyse leert men soms meer uit de omvang van de correctiebeweging dan uit de voorafgaande opwaartse impuls. In dit verband liep de recente terugval in de goudprijs uit op een zeer interessant technisch niveau. Het gaat om de combinatie van de 200-wekenlijn (actueel bij 1.819 USD) en het dieptepunt van maart bij 1.804 USD. Dit niveau fungeerde als een sterke steunzone voor de goudprijs, die hierop een markante “morning star” vormde. Dit is een constructief kaarsenpatroon dat bestaat uit drie opeenvolgende kaarsen: een lange rode kaars, een kleine kaars met een gap aan beide kanten en een lange groene kaars. Dit patroon geeft aan dat de verkopers hun kracht verliezen en dat de kopers de controle overnemen.

De doorbraak van de correctietrend

De “morning star” leidde er op zijn beurt toe dat de sinds mei 2021 bestaande correctietrend (actueel bij 1.896 USD) inmiddels geschiedenis is. De goudprijs brak door deze dalende trendlijn en bevestigde daarmee het einde van de correctiefase. De recente koersstijging heeft echter nog een andere dimensie: Boven het niveau van 1.950 USD kan de recente koersval en het daaropvolgende herstel worden geïnterpreteerd als een “V-vormig” omkeerpatroon (zie grafiek). Dit is een krachtig signaal dat wijst op een snelle verandering van sentiment en momentum. Zuiver rekenkundig levert deze formatie een berekend vervolgpotentieel op van 140 USD – meer dan voldoende om perspectivisch de historische hoogtepunten van 2020, 2022 en 2023 bij 2.070/2.072 weer in het vizier te nemen.

De conclusie: Goud glanst weer

Samenvattend kunnen we stellen dat de goudprijs zich technisch gezien in een positieve situatie bevindt. De correctiebeweging is voorbij en er is een nieuw opwaarts momentum ontstaan. De doorbraak van de correctietrend en het vormen van een “V-vormig” omkeerpatroon wijzen op een hervatting van de langetermijnstijging die begon in 2018. Het doel is om de historische hoogtepunten te bereiken of zelfs te overtreffen. Als nauwsluitende beveiliging biedt zich daarentegen de 200-dagenlijn (actueel bij 1.930 USD) aan. Dit is een dynamische steunlijn die de gemiddelde prijs over de laatste 200 dagen weergeeft. Zolang de goudprijs boven deze lijn blijft, is het technische plaatje gunstig. Onder deze lijn zou er een risico zijn op een nieuwe correctie.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.