Goud heeft weer allure

Als de inflatie een aantal jaar achter elkaar verhoogd is, duurt het langer voor het financiële systeem weer terugkeert naar normaal. Dit zorgt voor een omgeving waarin goud en goudaandelen kunnen floreren.

Goud zette zijn consolidatie van een jaar lang voort binnen een marge van ongeveer $ 1.800 per ounce. De Amerikaanse rentepercentages, de Amerikaanse dollar en de U.S. Federal Reserve (de ‘Fed’) blijven de dominante, bepalende factoren voor goud. Op basis van de prijzen van Amerikaanse rentefutures anticipeerde de markt op 3 januari op de eerste renteverhoging van de Fed in mei. Tegen het eind van het jaar werd een verkrapping van 77 basispunten (bps) verwacht. In de loop van de maand waren de marktprijzen onder invloed van de Fed, die naar aanleiding van de gepubliceerde notulen van de Federal Open Market Comittee-vergadering (FOMC) in december, de hoorzitting van Fed-voorzitter Powell in het congres en de FOMC-beleidsvergadering in januari de markt steeds beter in de gaten houdt. Als gevolg daarvan zijn de verwachtingen nu dat de Amerikaanse rente in maart wordt verhoogd, wat dit jaar tot een verkrapping van 100 bps zal leiden. Hierdoor gingen zowel de rentepercentages als de Amerikaanse dollar omhoog en bereikten de Amerikaanse Treasuries op 10 jaar de hoogste niveaus sinds twee jaar.

Tegenzetten voor de goudprijs van relatief korte duur

Dit lijkt ogenschijnlijk allemaal negatief uit te pakken voor de goudprijzen. Maar te midden van woelige handelstijden bewoog de goudmarkt zich op 25 januari naar het hoogste punt van de maand met een prijs van $ 1.853. De veerkracht van goud hield echter geen stand toen op 26 januari de opmerkingen van voorzitter Powell na de FOMC-vergadering ervoor zorgden dat de U.S. Dollar Index kortetermijnpieken noteerde en de goudprijs snel daalde naar $ 1.797,17, wat een verlies van $ 32,03 (1,8%) opleverde. De goudaandelen volgden de trends van goud op een hoger niveau en eindigden de maand met een verlies van 5,7% voor de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)1 en 8,6% voor de MVIS Global Junior Gold Miners Index (MVGDXJTR).2

Mogelijke verschuivingen in de trends op de goudmarkt

Een van de bepalende eigenschappen van de glansloze goudmarkt van het afgelopen jaar zijn de redemptions van beursgenoteerde, op fysiek goud gebaseerde instrumenten. De uitstroom wijst op een gebrek aan vraag naar beleggingen, voornamelijk vanuit institutionele beleggers. Toch noteerde SPDR Gold Shares (GLD), ’s werelds grootste goud-ETF, op 21 januari hun grootste instroom in dollars ooit, met een waarde van $ 1,63 miljard. Qua tonnage was het de grootste instroom sinds 21 september 2020. De afname in uitstroom in de grafiek doet vermoeden dat de grootste verkoopdruk voorbij is. De recente grote instroom lijkt erop te wijzen dat de vraag naar beleggingen weer toeneemt.

Trekt de inflatie beleggers weer terug naar goud?

Trekt de inflatie beleggers weer terug naar goud?

Bron: Bloomberg. Gegevens per 2 februari 2022. Dit is geen aanbeveling om effecten te kopen of te verkopen. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Andere belangrijke zaken om in de gaten te houden naast de beleggingsvraag naar goud

Terwijl de vraag naar ETF-beleggingen in fysiek goud matig was, blijkt uit het rapport Gold Demand Trends 2021 van de World Gold Council dat de vraag naar alle andere bronnen van goud toeneemt.

  • Sieraden – De consumptie van sieraden is in 2020 met 52% toegenomen en komt daarmee op hetzelfde niveau als 2019. In 2021 verdubbelde de vraag in India bijna naar het hoogste niveau sinds zes jaar, met een sterk vierde kwartaal door de inhaalvraag rondom de feestdagen. De vraag naar sieraden in de VS nam met 26% toe, de grootste toename in 12 jaar. Het WGC schrijft dit toe aan een gebrek aan concurrentie binnen het uitgavenpatroon, omdat er veel minder werd uitgegeven aan reizen en entertainment.
  • Goudstaven en munten – De vraag naar goudstaven en munten steeg met 31% naar het hoogste niveau sinds acht jaar. Dit werd gestimuleerd door China, de VS en Duitsland. De vraag naar goudstaven en munten in China nam met 44% toe naar het hoogste niveau sinds drie jaar. In de VS en Duitsland werden nieuwe records genoteerd. De vraag naar goudstaven en munten staat in schril contrast met de uitstroom in de ETFs voor fysiek goud. Elke vraag wordt door verschillende typen beleggers gestimuleerd. De vraag naar munten komt vooral bij retailbeleggers vandaan, de vraag naar goudstaven bij vermogende beleggers. Deze beleggers bevinden zich dichter bij ‘Main Street’, waar inflatie- en pandemiegerelateerde risico’s aan de orde van de dag zijn. ETFs voor fysiek goud worden gedomineerd door institutionele beleggers die zich dichter bij ‘Wall Street’ bevinden, waar het goud wordt gewogen tegen talloze beleggingskeuzes die aan belang toenemen.
  • Industriële productie – Goud dat in technologie wordt gebruikt, nam met 9% toe naar het hoogste niveau sinds drie jaar. Elektronische toepassingen zijn onder andere LED’s, printplaten, DRAM-chips (voor dynamisch, willekeurig toegankelijk geheugen) en draadloze technologie voor auto’s, satellieten, 3D-imagingsensoren en smartphones.
  • Centrale banken – De vraag vanuit centrale banken nam toe met 82%, waarmee de wereldreserves op het hoogste niveau uitkwamen in dertig jaar. De grootste kopers in 2021 waren Thailand, India, Hongarije, Brazilië, Oezbekistan en Singapore. De trend om het aandeel goud in vreemde-valutareserves te verhogen, vindt wereldwijd plaats.

Auteur: Joe Foster, Portfolio Manager, Gold Strategy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.