Terwijl steeds meer partijen positief worden over de goudprijs, is het zaak alert te blijven. De kans dat goud binnenkort namelijk flink onderuit gaat is mijn inziens groot.
De goudprijs is in mijn beleving bezig met het opzetten van ‘bull trap’. Goud heeft recent 930 dollar per ounce aangetikt, hetgeen diverse partijen doet geloven dat we op weg zijn naar de oude toppen rond $1.000. Ongetwijfeld heeft goud nog wat opwaarts potentieel, maar ik verwacht in de week 18 mei – 22 mei een top. Er zijn een tweetal redenen voor een aanstaande daling. De eerste reden is, met dank aan Matrix Asset Management, het patroon:
Patroontechnisch is het nog steeds het meest waarschijnlijk dat de goudprijs lagere niveau’s gaat opzoeken. Een correctie brengt ons idealiter terug naar $600.
Een tweede argument is gelegen in het solunarmodel zoals dat door Christopher Carolan wordt bijgehouden. Door de goudkoersen ‘bij elkaar op te tellen’ van die jaren waarin de maankalender gelijk is aan die van 2009, wordt dit model zichtbaar. Ik hoor u denken: jaja, de maankalender, dat heeft wel een hoog Jomandagehalte hoor… Heeft u zich wel eens bedacht dat de maankalender altijd klopt? Terwijl onze eigen Gregoriaanse kalender van geen kanten klopt? De maanden september, oktober, november en december hebben respectievelijk het getal 7 (sept), 8 (okt), 9 (nov) en 10 (dec) in zich. Toch zijn deze maanden bij ons 9, 10, 11 en 12! Rara, hoe kan dat? Daarnaast hebben we schrikkeljaren/-dagen en schrikkelsecondes nodig om onze kalender met de natuur (de zon, de maan) weer in de pas te laten lopen. In mijn beleving heeft onze eigen kalender dan ook een hoger Jomandagehalte dan de maankalender…
Hoe dan ook, iedere 19 jaar is de maankalender hetzelfde. Carolan heeft derhalve voor een indicatie voor de goudprijs in 2009 de bewegingen van de goudkoers van 1990, 1971, 1952 etc. bij elkaar gevoegd om te zien wat de mogelijke performance is. De grafiek hieronder laat zien hoe zeer de zwarte stippellijn (de goudkoersen in het verleden met dezelfde maankalender) in het afgelopen jaar een prachtige indicator was voor de blauwe lijn, de daadwerkelijke goudprijs.
Wanneer we inzoomen op de huidige periode en de komende twee maanden, dan zien we dat in het verleden de goudprijs van 8 mei tot 22 mei flink opliep. Gelijk aan de situatie nu.
Echter in de fase daarna, van 22 mei tot circa 6 juni zien we de goudprijzen een ware snoekduik maken. En wel in de vorm van één rechte streep naar beneden.
Gezien de historische performance van het gold solunarmodel is er alle aanleiding om voor de komende weken voorzichtig te worden op goud.
Dit artikel is geen beleggingsadvies en evenmin als zodanig bedoeld. Uw reactie is welkom op info@hogervorstadvies.nl.
Elmer Hogervorst
Ik vermoed dat Dhr Hogervorst regelmatig Usd 600 voorspelt voor
goud om de aandacht wat te trekken.
Nu, dat mag, maar hij zit er wel altijd naast
Dank voor je reactie Jacques. Je vermoeden is alleen onjuist. Ik kijk naar het meest waarschijnlijke patroon, that’s all. En dat was op dat moment het meest waarschijnlijke patroon. Sinds een top op 990 dollar is goud gedaald naar 928 en staat nu op 934. Dus om nu te zeggen: ‘hij zit er wel altijd naast’ lijkt me wat erg kort door de bocht en bovendien onjuist. Ik heb geen behoefte aan aandachttrekkerij alleen in de hoop dat mensen dat de column lezen. Zoals gezegd: het meest waarschijnlijke patroon is bepalend. M.i. ligt ook nu nog meer daling in het verschiet. Dat is ook nu het meest waarschijnlijke. Laten we het volgen.
Ik heb de goudprijs sinds deze column gevolgd. Met een vertraging van een ongeveer 3 weken volgt die voorlopig je geschetste scenario. Het solunar model kan ik niet verklaren, maar mogelijk is er meer dan een toevallig verband.
Overigens hoe verhouden de goudprijzen uit het verleden zich met de huidige? Heeft de goudprijs 19 jaar geleden echt rond de 1000 gestaan, of maakt Carolan een herberekening, bijv. een correctie voor inflatie?
De laatste 2 weken las ik enkele technische analyses, die een beginnende down-trend signaleren.
Dank voor je reactie Victor. In januari/februari zie je inderdaad ook zo’n vertraging. M.i. is die vertraging niet standaard, soms is het solunarmodel ook wel eens te vroeg. Je moet er inderdaad niet naar kijken op de dag nauwkeurig, het geeft meer een indicatie aan van de richting en wat je mag verwachten.
Je schrijft over 19 jaar terug. Ik denk dat je bedoelt: 29 jaar terug. In 1980 topte goud op $873 ($1000 heeft goud toen dus niet gehaald). Dat is daadwerkelijk zo, ik heb de koershistorie van goud sinds 1900 of daaromtrent en daar blijkt dat uit. Uit mijn hoofd zeg ik 21 januari 1980. Vanaf die datum tot 2 april 2001 zat goud in een neerwaartse trend, dus 21 jaar lang (min of meer de periode die bekend staat als de Kondratieff-herfst). Dus nee, de goudprijs corrigeert Carolan niet voor inflatie. Kijk anders eens op mijn website http://www.goudtekoop.nl onder artikelen, daar heb ik nog meer recente artikelen of You Tube-filmpjes opgenomen. Nogmaals dank voor je reactie. Groet, Elmer