Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud biedt geen goede virusbescherming

In tegenstelling tot de financiële crisis is de prijs van goud niet gestegen na de corona-crash. Omdat beleggers verwachten dat de economie slechts korte tijd te lijden zal hebben van de exitbeperkingen en dat de beurzen zich spoedig zullen herstellen. Dat stelt Richard Haimann van Ärzte Zeitung

In de ogen van veel Duitse investeerders was goud tot nu toe het meest waardevolle bezit. Dit blijkt uit een studie van de Berlin Steinbeis University. Daarom kochten de Duitsers vorig jaar krachtig en bezitten nu goudstaven en munten met een totaalgewicht van meer dan 8.900 ton en een waarde van meer dan 450 miljard euro – ongeveer twee en een half keer zoveel als de Bundesbank. Maar bij de beurscrash in de Corona-crisis werd de hoop op het edelmetaal niet waargemaakt.

De goudprijs is niet door het dak gegaan, noch zijn de aandelenkoersen van de goudmijnexploitanten omhooggeschoten. Integendeel: van 9 tot 19 maart verloor het edelmetaal (Aurum in het Latijn) 13,6 procent in waarde, terwijl de Duitse aandelenindex Dax in deze tien dagen met 18,9 procent daalde.

De goudprijs kon een beetje inhalen, maar kon het verlies niet goedmaken. “In maart was de volatiliteit van goud op het hoogste niveau sinds 2011”, zegt Simona Stoytchkova, algemeen directeur van het beursvennootschap IG Europe in Frankfurt am Main.

Goud betaalt geen rente

Kleinere Amerikaanse mijnbouwbedrijven zoals Coeur Mining zagen hun aandelenkoersen in maart zelfs met meer dan 30 procent dalen, terwijl Barrick Gold, ’s werelds grootste producent van ongeveer 200 ton, met 3 procent daalde.

Voor Uwe Zimmer, directeur van de fondsbeheerder Fundamental Capital in Hennef, is dit niet verrassend: “Goud is geen bescherming tegen crises.” Noch gouden munten, noch staven konden worden gebruikt om “rollen of toiletpapier te kopen”. ‘Het edelmetaal biedt geen rente , maar het kost geld voor opslag in lockers of kluizen.’

Daarentegen had goud tijdens de financiële crisis van 2009 de door beleggers gehoopte beschermende functie verschaft. Terwijl de aandelenkoersen destijds met meer dan 50 procent instortten, piekte de Aurum-prijs met ongeveer 80 procent. In de daaropvolgende jaren daalde het echter opnieuw met meer dan 43 procent.

De financiële crisis en de huidige coronacrisis zijn echter niet vergelijkbaar. “De beurscrash van 2009 was het gevolg van buitensporige bankleningen op de vastgoedmarkten in de VS, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje”, zegt Günter Vornholz, hoogleraar vastgoedeconomie aan de EBZ Business School in Bochum. ‘Daardoor konden banken uiteindelijk de reële economie niet meer ondersteunen met leningen.’

Centrale banken kwamen destijds tussenbeide

Alleen massale interventie van centrale banken over de hele wereld kon het financiële systeem weer stabiliseren. ‘Tot die tijd zochten veel investeerders bescherming in goud’, zegt de econoom.

Dit keer is het anders: “De corona-crash wordt veroorzaakt door tijdelijke exitbeperkingen om een ​​pandemie te voorkomen die de economie tijdelijk lamlegt”, aldus Vornholz.

Om werknemers en bedrijven te beschermen, hebben echter alle getroffen staten en centrale banken in Europa, Noord-Amerika en Azië al stimuleringspakketten en ondersteuningsprogramma’s gelanceerd. Dit zorgde ervoor dat de beurzen deze keer niet zo scherp gleden als tijdens de financiële crisis – en investeerders vluchtten niet in goud.

Vornholz: “De stabiliteit van het financiële systeem werd deze keer niet in twijfel getrokken.” Wat investeringsdeskundige Zimmer bevestigt: “Mensen zien dat het aanbod werkt en kunnen kopen met euro’s.”

Beurzen zijn altijd hersteld

Daarom zijn de prijzen al fors gestegen toen Oostenrijk voor Pasen aankondigde dat het de exitbeperkingen geleidelijk zou opheffen, zodat de economie zich weer zou kunnen ontwikkelen. Zowel de Dax als de toonaangevende Europese index EuroStoxx 50 behaalden die dag meer dan vijf procent.

Richert: “Met vergelijkbare pandemieën in het verleden herstelden de aandelenmarkten zich altijd zodra het aantal infecties en het nieuws erover hun hoogtepunt bereikte.”

Daling of stijging? 

Wij hebben een systeem ontwikkeld die zowel op een stijging als een daling van de beurs kan inspelen. Dit jaar staan we op een winst van 57%. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *