Goud $12.000?

Ruim vijf maanden geleden schreef ik dat goud zou gaan toppen in 2017. Daarbij borduurde ik voort op de analyses van Martin Armstrong. Gisteren werd wereldkundig gemaakt dat Armstrong na vele jaren zonder proces in de gevangenis opgesloten te hebben gezeten, nu alsnog door de rechter is vrijgelaten aangezien er – behalve enkele valse beschuldigingen van de zijde van zijn vroegere werkgever Goldman Sachs – niet bewezen kon worden dat hij zich schuldig had gemaakt aan een misdrijf.

Voor wie Armstrong niet kent, nog even een korte introductie. Armstrong ontdekte hoe je het getal pi kon gebruiken in een bedrijfseconomisch model, door hem het Economic Confidence Model, ECM, genoemd. Dit model is niet gebaseerd op welke individuele markt dan ook. Niet op de Dow Jones, niet op de goudmarkt, niet op de obligatiemarkt etc. Het model vormt een weergave van eb en vloed van de kapitaalstromen in wereldwijd verband. Wanneer stroomt ‘hot money’ toe (vloed) en wanneer stroomt het hete geld weer weg (eb). Elk markt heeft zijn eigen model, echter het gebeurt regelmatig dat de individuele markten in de pas lopen met de draaipunten zoals het ECM dat aangeeft. Soms zelfs op de dag nauwkeurig. Maar zoals Armstrong ook zelf steeds aangeeft: leg niet een individuele markt naast de meetlat van het ECM en roep dan vervolgens: zie je wel, het werkt niet. Dat doe je het model absoluut te kort.

Zoals in het vorige artikel beschreven, zijn de markten op weg naar het draaipunt rond 2011.45, hetgeen in het kader van het model een uitstroom wereldwijd van hot money uit de financiële markten zou moeten zijn. Dat zal doorgaans een bodem betekenen op de beurzen. In sommige markten, zoals goud, kan het ook juist een top zijn. Zie hier nogmaals het model:

Rekenen we 2011.45 uit, dan komen we ongeveer uit op maandag 13 juni 2011. Met behulp van mijn eigen Spiral Calendar heb ik gekeken of ik een draaipunt kon vinden rondom maandag 13 juni. Dat bleek het geval te zijn: vrijdag 10 juni, zaterdag 11 juni en maandag 13 juni kwamen uit mijn spreadsheet naar voren. In het vorige artikel viel al op dat er enkele zeer belangrijke draaipunten tussen stonden, te weten 17 maart 2008 (de top in goud voor het eerst boven $ 1.000) alsmede de belangrijke top van 21 juni 2010. Naar mate we verder in de tijd komen kunnen zich nog nieuwe draaipunten vormen. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik nogmaals in mijn Spiral Calendar keek en een bevestiging kreeg van het belang van het draaipunt rond 10-13 juni: de belangrijke bodem van goud op 28 januari 2011 geeft als draaipunt zondag 12 juni 2011! Zie hier het nieuwe overzicht van de Spiral Calendar alsmede de grafische weergave van de bodem van 28 januari jl:

Spral Calendar 15 maart 2011
Spral Calendar 15 maart 2011
goud_28_januari_2011_bodem_12_juni_2011sc
goud_28_januari_2011_bodem_12_juni_2011sc

Kortom, het wordt duidelijk dat vrijdag 10 juni – maandag 13 juni een belangrijk draaipunt oplevert voor goud. De vraag die goudinvesteerders zich zullen stellen is wat ze met die datum moeten doen: kopen, verkopen, houden?

In zijn zeer lezenswaardige en tevens laatste in gevangenschap geschreven analyse “How & When” doet Armstrong het belang van 10-13 juni uit de doeken. Hij geeft aan dat het interessant is om te zien of goud een bodem kan produceren rond dat weekend. Treedt er een inversie op, dat wil zeggen dat we op de pi-cyclus in juni een top zien, dan krijgen we een ‘pull back´ richting oktober/november 2011. In de laatste situatie moeten we hopen dat een top in juni geen ‘exhaustion’ is, want dat zou het einde van de goudrally in kunnen houden. Indien we in de huidige maand – de maand maart dus – een top maken en vervolgens een bodem rond 13 juni, dan levert dat een ultiem koopmoment op. Een bodem in juni is zeer bullish voor de koersontwikkeling. Een top in maart 2011 mag ook een nieuwe all time high zijn, dat maakt niet uit, belangrijker is of juni 2011 een bodem van importantie oplevert. Maakt goud inderdaad een bodem op 10-13 juni, dan geeft Armstrong een koersdoel voor goud af van tenminste  $5.000 en mogelijk zelfs $12.000 in 2015/2016.

Armstrong geeft tenslotte nog aan dat de onrust in het Midden-Oosten en/of inflatieperikelen hooguit op de korte termijn van belang zijn. Khadaffi en inflatie zijn naar zijn mening slechts ruis. Op de lange termijn zijn deze fundamentele zaken geen reden voor het behalen van genoemde koersdoelen. Wel bepalend zijn de sovereine schuldencrises in Amerika, Europa en het Verenigd Koninkrijk. Een schuldencrisis en een ‘valuta meltdown’, gelijk aan de ineenstorting van Rusland in 1998, is hetgeen de goudprijs daadwerkelijk zal doen lanceren.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

4 gedachten over “Goud $12.000?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.