Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aardbeving Japan: economische gevolgen

De precieze economische schade van de aardbeving in Japan is nog niet exact te overzien. Wel komen steeds meer rapporten binnen. Zakenbank Barclays heeft een voorlopige taxatie gemaakt.

Getroffen regio is goed voor 6-7% van de Japanse economie

De vier meest getroffen districten zijn Iwate, Miyagi, Fukushima en Ibaraki. Deze regio is goed voor 6-7% van het Bruto Binnenlands Product. Daarnaast:

6,8% van de totale bevolking
7,2% van de particuliere kapitaalvoorraad
6,8% van de totale bedrijvigheid
6,2% van de woningmarkt
6,3% van de huishoudens
6,5 van de levensverzekeringen van huishoudens

Industriële structuur deze regio soortgelijk aan die van Hyogo

Het district Hyogo werd het zwaarst getroffen in de aardbeving van 1995 (aardbeving Kobe). De getroffen regio lijkt veel op die van Hyogo. Zo is de industrie goed voor ruim 24% van de totale productie in dat gebied. De detailhandel is 10% van de totale retailsector van de getroffen regio.

Industriële relaties met andere regio’s

Het getroffen gebied is een zeer open economie. Dat betekent dat ontwikkelingen binnen een regio een effect hebben op buiten dat gebied en vice versa. Zo is de Tohoku regio typisch een handelsgebied en de Kinki regio meer een export-economie.

Barclays verwacht daarom dat de gevolgen van de aardbeving en de tsunami ook andere regio’s zullen treffen dan in 1995.

Gevolgen voor de Japanse economie

De aardbeving tezamen met de tsunami en (kernramp????) zal volgens voorlopige schattingen meer slachtoffers en fysieke schade toebrengen dan de aardschok van 1995. Het getroffen gebied is typisch een handelseconomie zodat er sprake kan zijn van negatieve gevolgen op andere regio’s in Japan.

Op basis van de beschikbare gegevens schat Barclays in dat de schade kan oplopen tot 1,5 biljoen yen (3% van het BBP).  De inflatie zal volgens de zakenbank niet beïnvloed worden.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Aardbeving Japan: economische gevolgen”

 1. Avatar

  de inflatie op Jodiumpillen is anders behoorlijk hyper te noemen….

  De werkelijke economische schade zal mede afhangen van de werkelijke lading van berichten als deze (en totdat alles duidelijk is bestaat de kans dat de Japanse industrie, zoals op dit moment het geval is, nagenoeg stil ligt! Een leek als ik kan op zijn vingers natellen dat de schade nu al velen malen groter is dan 3% vh BNP):

  Paniek in Tokyo vanwege naderende stralingswolk – ‘Atoomalarm fase 6 bereikt’ – Expert: Gebied mogelijk duizenden jaren onbewoonbaar
  ‘Japanners vertellen de wereld uit schaamte niet de waarheid’

  ——————————————————————————–

  Lege schappen in de winkels van Tokyo en omgeving, waar de bewoners in paniek massaal voorraden hebben ingeslagen.

  (Vervolg van artikelen en Updates van vrijdag t/m maandag). In Tokyo is paniek uitgebroken vanwege een naderende stralingswolk die afkomstig is van de falende reactoren van de Fukushima kerncentrale, waar volgens de Franse atoominstanties atoomalarm fase 6 is bereikt (Chernobyl was fase 7)(9). Voor evacuatie van de regio is het nu te laat. Er dreigt nog een crisis: de levensmiddelen in de regio zouden volgens experts wel eens langdurig besmet kunnen zijn (2). Andere landen nemen het zekere voor het onzekere; Rusland denkt aan evacuatie van de Koerillen eilanden en Sachalin (3); China gaat zich op stijgende radioactieve straling voorbereiden en in Californië is een hotline voor de bevolking opgezet voor het geval de stralingswolk de westkust van de VS bereikt.

  Vanochtend werd duidelijk dat ook in de vierde reactor van de Fukushima centrale een smelting van de kern zou kunnen optreden (4). Een Israëlische atoomexpert maakt Japan ernstige verwijten dat het land eerdere waarschuwingen over de kwetsbaarheid van de centrales in de wind heeft geslagen. ‘Als er een fallout komt van plutonium oxide, de meest giftige substantie die in de geëxplodeerde reactor werd gebruikt, zal het gebied duizenden jaren lang door niemand betreden kunnen worden,’ aldus Uzi Even, een van Israëls meest prominente nucleaire wetenschappers. ‘De Japanners vertellen ons uit schaamte niet de waarheid.’ (5)

  De Japanse media zijn steeds kritischer over hoe premier Kan met de ramp omgaat. Ook vinden ze dat ze niet voldoende informatie over de werkelijke situatie krijgen. Zo kreeg Kan pas na een uur te horen dat er zich in de Fukushima centrale een explosie had voorgedaan. In totaal zijn er vier explosies geweest, waarvan de laatste twee in reactor 2 en reactor 4. Inmiddels wordt erkend dat de vrijgekomen straling, alhoewel ‘niet zo acuut als in Chernobyl, de lichamen van mensen kan aantasten,’ aldus een chemische patholoog uit Hong Kong. (5)

  Ondanks oproepen van de overheid om kalm te blijven bestormden de inwoners van Tokyo de winkels om massaal voedsel, levensmiddelen en andere noodvoorraden in te slaan. Na Finland is er ook in Rusland een run op jodiumpillen ontstaan (6). Vandaag worden ook de gevolgen voor de financiële en economische wereld goed zichtbaar, nu blijkt dat veel Japanse havens zijn verwoest (7) en in- en export nog maar nauwelijks mogelijk is. De Japanse beurs kelderde met 10% en ook de Europese beurzen staan zwaar in de min.(8)

  (Later mogelijk weer meer UPDATES).

  Xander

  (1) KOPP Online
  (2) Yahoo News

  (3) Times of Malta
  (4) New Kerala
  (5) M&C
  (6) The Wall Street Journal
  (7) Eye For Transport
  (8) NU
  (9) Europe 1

 2. Avatar

  Dit is een weg bewandelen die nog nooit iemand te voor heeft bewandeld.
  enige speculatie naar het bekostigen of kosten van dit gebeuren is puur uit de lucht gegrepen. Ik snap het wel: men wil gewoon iets op papier zien, gerustgesteld zijn . Iets niet kunnen bevatten is een zenuwslopend synoniem.
  Heb medeleven met de bevolking daar!!

 3. Avatar

  This article told The four most affected districts are Iwate, Miyagi, Fukushima and Ibaraki.but I seen the most affected area in japan was “sendai and tokyo”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *