Glanzende vooruitzichten voor goudbeleggers

Na een sterke start van het jaar is goud in dollars tot 25 procent in waarde gedaald. Wat zijn de vooruitzichten ?

“Goud is een grote bewaker van de koopkracht op de lange termijn, maar op korte termijn kunnen er kleine verstoringen zijn. Daarom is het nu een ideaal moment om het goudaandeel indien nodig permanent te verhogen”, aldus Mirko Kohlbrecher, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Spiekermann & Co

Geldhoeveelheid of reële rente
Laten we eerst het grote plaatje schetsen: toen goud in 1971 werd gelanceerd, begon het te handelen tegen $ 35 per ounce. Begin november 2022 werd het edelmetaal verhandeld voor $ 1.700. Dat komt neer op bijna 50 keer, ofwel een jaarlijks rendement van 8 procent. Als je dit vergelijkt met de groei van de geldhoeveelheid in de VS, dan blijkt dat deze met ongeveer deze factor is toegenomen. Dus goud behoudt de koopkracht door de waarde van de troy ounce te verhogen in lijn met de geldhoeveelheid. Dat geldt ook voor eurobeleggers – maar in beide gevallen voor de lange termijn.

Laten we nu inzoomen op de huidige fase. Sinds het hoogtepunt in februari 2022 heeft de goudprijs tot 25 procent van zijn waarde verloren van een goede 2.000 tot ongeveer 1.600 dollar, wat voor velen verrassend is gezien de inflatie. De reden hiervoor zijn de renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve, die een impact hebben op de reële rente. Deze reële rente – nominale rente minus de inflatie – is een cruciale variabele voor de ontwikkeling van de goudprijs, aangezien het edelmetaal geen inkomsten genereert. Als de reële rente stijgt of als de markt verwacht dat de reële rente gaat stijgen, komt goud op korte termijn onder druk te staan. Als de reële rente daalt of als de markt zulke verwachtingen heeft, stijgt de goudprijs.

Wind mee verwacht voor goud
Tegen dit scenario is de huidige situatie zeer interessant voor goudbeleggers. De Amerikaanse Federal Reserve beperkt momenteel de geldhoeveelheid die tijdens de coronapandemie explodeerde,, maar wij zijn van mening dat hier grenzen aan zijn, aangezien hogere rentetarieven een last zijn voor de nationale begrotingen. Het wordt ook duidelijk dat de monetaire waakhonden steeds dichter bij de veel geciteerde rentetop komen. De markt gaat er steeds meer van uit dat de Federal Reserve de rente in 2023 zal verlagen als haar agressieve monetaire beleid dreigt te leiden tot een Amerikaanse recessie. Dit zou op zijn beurt moeten leiden tot een dalende reële rente en zal naar onze mening de goudprijs binnenkort merkbaar hoger opdrijven.

We zijn door de jaren heen ook optimistisch over goud, d.w.z. positief. We gaan ervan uit dat we ons in een inflatoir tijdperk bevinden, vergelijkbaar met de jaren zeventig, waarin de geldhoeveelheid zal blijven groeien en de reële rente permanent negatief zal blijven. Beleggers moeten daarom, afhankelijk van hun risicobereidheid, goud wegen met een maximaal permanent aandeel van 15 procent in hun effectenportefeuille en afzien van speculatieve aan- en verkopen op korte termijn. Fysiek goud of door goud gedekte certificaten (ETC’s) kunnen worden gebruikt om de voorraden te vergroten. Als alternatief kunnen beide naar wens worden gecombineerd .

Over de auteur:
Mirko Kohlbrecher is beleggingsstrateeg bij Spiekermann & Co vermogensbeheer in Osnabrück.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.