Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud , Zilver of??

Veel wordt er gesproken over grondstoffen. Met name goud en zilver staan in de belangstelling van beleggers. Toch is er nog een groep grondstoffen die heel erg interessant kan zijn voor beleggers, rare earth elements (REE) ofwel zeldzame aardmetalen.

Het zijn zeventien zeldzame aardmetalen die van nature op en in de aarde voorkomen, zoals molybdeen, platina en misschien wel de meest bekende Lithium. De verschillende metalen worden tegenwoordig in zeer kleine hoeveelheden gebruikt in de moderne technologie zoals mobiele telefoons en flat screen tv’s. Maar ook in harde schijven en groene energie toepassingen zoals baterijen voor elektrische auto’s en windturbines. Deze grondstoffen zijn echter niet schaars, maar zeer moeilijk te verkrijgen (en dus alles behalve zeldzaam). De minst voorkomende zeldzame aardmetalen komen nog vaker voor dan goud. Ze zijn te winnen tegen relatief hoge kosten. Dit komt omdat deze metalen overeenkomstig chemische kenmerken hebben en daardoor moeilijk te isoleren zijn uit ijzererts.

De zeldzame aardmetalen zijn te verdelen in twee groepen: Light Rare Earth Elements (LREE) en Heavy Rare Earth Elements (HREE). De zware zeldzame aardmetalen zijn nog moeilijker te verkrijgen en worden daardoor verhandeld tegen een hogere prijs.

China is van oudsher de grootste producent van deze grondstoffen. Samen met Noord Korea heeft China de grootste economische voorraad. De zeldzame aardmetalen werden verkocht om te verdienen aan de export. In de jaren tachtig werd de productie door de Chinese overheid gesubsidieerd, waardoor de prijzen kelderden en buitenlandse concurrentie afhaakte.

China heeft vanwege milieubescherming en het voorkomen van uitputting van de aanwezige reserves de laatste jaren de export terug gedraaid. Dit heeft gezorgd voor een sterke prijsstijging.

Source: http://www.globalsecurity.org/military/world/china/rare-earth.htm

Een diplomatiek geschil in 2010 met Japan zorgt er zelfs voor dat er een exportstop komt. Ineens is er het besef dat China een monopolie heeft op de productie van zeldzame aardmetalen. China heeft 40% van de geschatte voorraad, maar het land produceert wel 97% van de gevraagde zeldzame aardmetalen. Landen als Zuid-Afrika, Australië en Amerika beschikken ook over aanzienlijke voorraden, maar hebben de productie ervan gestopt.

Source: http://www.usmagneticmaterials.com/articles-and-pp.htm

Het heropenen of openen van nieuwe mijnen is een kostbare en langdurige aangelegenheid. Voordat begonnen kan worden met de daadwerkelijke productie gaan er eerst een aantal fasen vooraf.

Source: http://questrareminerals.ca/pdfs/Quest%20Presentation%20-%20JAN%2026-12.pdf

Er zijn slechts twee mijnen, buiten de mijnen van China, die binnen een tijdsbestek van twee jaar in productie zullen gaan. Dit betreft de ‘senior’ miners, Molycorp en Lynas Corp. Deze mijnen produceren echter licht zeldzame aardmetalen. Een grote vraag zal echter zijn naar de zware zeldzame aardmetalen en daar zullen de huidige ‘senior’ miners slechts minimaal in kunnen voorzien. Buiten deze twee bedrijven blijven er nog een handje vol ‘juniors’ miners over. Deze hebben minimaal nog 4 tot 5 jaar nodig om in productie te gaan, sommige zelfs veel langer.

Kijken naar deze junior miners heeft als voordeel, dat gebruik kan worden gemaakt van het NI 43 101 rapport, dat net zoals bij de goudmijnen verplicht is om een beursnotering te krijgen.

Uit het oog springend is Quest Rare Minerals Ltd.

Quest Rare Minerals is een Canadees bedrijf dat zich richt op de exploratie van zwaar zeldzame aardmetalen. Het is één van de slechts 3 bekende bedrijven op dit gebied buiten China. Het bedrijf wordt aangestuurd door een zeer ervaren management- en exploratie team.

Momenteel onderzoekt Quest Rare Minerals een aantal projecten met een hoog potentieel. Het Strange Lake gebied gelegen in noordoost Quebec, het Kenora gebied gelegen in noordwest Ontario en het Plaster Rock gebied gelegen in noordwest New Brunswick.

Het voordeel van Quest is dat het beschikt over projecten met een Open Pit Mining. De productie hiervan is voor een derde goedkoper dan mijnen met een ondergrondse productie.

Quebec staat aangeschreven als een van de beste mijngebieden ter wereld. In 2009 werd er in het Quebec gebied door Quest een nieuw ‘deposit’ ontdenkt, the B-zone, waarin recente boringen hebben aangetoond dat er een hoge en pure concentratie aan zware zeldzame aardmetalen aanwezig is. Dit gebied heeft een aantal voordelen. Zo is het politiek risico in dit gebied laag. Ook wordt er in dit gebied geprofiteerd van de infrastructuur ontwikkelingen door de overheid.

Volgens schattingen heeft de mijn een levensduur van 25 jaar (Life of Mine). Het bedrijf beschikt over een groot werkkapitaal van CAD 44,5 miljoen om de huidige fase af te kunnen ronden zonder op zoek te gaan naar extra kapitaal. Momenteel is men bezig met de pre feasbility en feasbility studie. Hierbij wordt verder onderzoek gedaan naar de Indicated en Inferred Resource en verder uitgewerkt naar Proven en Probable Reserves (zie voor meer info mijn artikel over De Zilveren Panter). Gezien de huidige rapportgegevens van een uitgebreide economische analyse, Prelimilnary Econmic Assesment (PEA) heeft het B-zone project een Netto Present Value van CAD 1,41 miljard (voor belasting) en is daarmee behoorlijk ondergewaardeerd.

Op de beurs van Toronto (Canada) wordt Quest Rare Minerals Ltd. momenteel verhandeld tegen CAD 2,79 per aandeel.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op goud- en zilvermarkt, wil ik u graag verwijzen naar de website www.goldstarsnewsletter.com of of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben geen positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Goud , Zilver of??”

  1. Avatar

    Goud of zilver?

    Ik zou in eerste instantie zeggen: Beiden!

    Maar als ik er echt maar 1 mocht kiezen: Zilver!! The poor man’s gold heeft naar mijn mening meer potentie om in prijs te stijgen dan goud. Zilver is net als olie een grondstof(een van de beste geleiders van electriciteit, maar zilver is ook voor heel veel andere toepassingen nodig: o.a. voor waterzuivering en als antibioticum, zilver wordt zelf in sporkleding gebruikt(tegen transpiratie!!) )

    Dus als grondstof is zilver waardevoller dan goud. Goud heeft wel enkele toepassingen in de industrie, maar zilver wordt nog meer gebruikt en verbruikt. Dat is ook de 2e reden waarom ik denk dat zilver een betere investering is dan goud. Zilver wordt opgebruikt, goud niet!

    Uiteraard zal goud je vermogen beschermen omdat het altijd nog veel schaarser is dan papiergeld. Ze hebben tot nu toe alleen een geldpers uitgevonden, maar een goudpers bestaat niet. Dus Goud zal altijd een bepaalde waarde behouden en heeft net als zilver monetaire eigenschappen. Maar zilver heeft naast die monetaire eigenschappen als goud ook nog een hele belangrijke functie als grondstof voor ontzettend veel toepassingen in de electronica industrie(mobieltjes/iphones/ipods/computers/tv’s..noem maar op ze bevatten allemaal zilver!)

    Dus als ik echt moest kiezen zou ik mijn kaarten op zilver inzetten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *