Voor beleggers die hebben geïnvesteerd in de edelmetalen goud en zilver, waren de afgelopen weken een bittere teleurstelling, aangezien zowel de goud- als de zilverprijzen bleven dalen. Als reden worden momenteel stijgende obligatierentes genoemd, maar dat raakt slechts gedeeltelijk de kern van de zaak, aangezien de prijzen van edelmetalen al maanden relatief zwak zijn.
De belangrijkste reden voor de aanhoudende zwakte van goud en zilver is dan ook niet de sterke stijging van de lange rente, maar de hoge risicobereidheid van beleggers. Ze blijven geloven in een sterk economisch herstel. De focus ligt dan ook op grondstoffen als olie en gas, maar ook op de basismetalen zink en koper.
Wanneer er meer muziek in deze grondstoffen is, valt er meestal niet veel te winnen voor de crisismetalen goud en zilver. Daarom worden beide momenteel door investeerders linksgelaten . In het geval van goud dat niet industrieel wordt gebruikt, is dit wellicht begrijpelijk. De terughoudendheid van de zilvermarkt is minder duidelijk. Voor veel technische toepassingen is het net zo onmisbaar als koper.
Deze week zou de prijsdruk op beide edelmetalen kunnen aanhouden, zodat al die investeerders die meer goud en zilver willen kopen of de aandelen van goud- en zilverproducenten kunnen uitkijken naar gunstige aankoopprijzen. Maar het voordeel voor kopers mag niet te lang duren.
De seizoenspatronen spreken voor goud en zilver
Als je kijkt naar de historische prijsontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar, wordt het duidelijk dat de zilver- en goudprijzen in de nabije toekomst kunnen stijgen, omdat beide edelmetalen medio maart herhaaldelijk een seizoensgebonden prijsdiepte hebben gevormd.
Als belegger kun je de klok niet seizoensgebonden instellen, maar de patronen zijn over het algemeen betrouwbaar gebleken. Ze zijn dus te vergelijken met de seizoenen. Ook zij hebben de neiging om de komende weken stijgende temperaturen te signaleren, zelfs als de ene of de andere koude dag er zeker nog zal zijn.
De situatie is vergelijkbaar met goud en zilver. Tussen 15 maart en 15 april zijn de zilverprijzen de afgelopen 20 jaar met gemiddeld vier procent gestegen. Terwijl ze in de eerste helft van maart met ongeveer twee procent dalen.
Dit jaar hebben de prijzen voor goud en zilver tot dusver volgens het seizoensschema gehandhaafd. Als de patronen uit het verleden de komende vier weken geldig blijven, zullen binnenkort de dieptepunten in goud- en zilverprijzen worden bereikt.