Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wie hoog stijgt, kan diep vallen

Het geldt als een vuistregel: elke asset is een goede investering mits er de juiste prijs aanhangt. Het omgekeerde is echter ook waar. Wie teveel betaalt kan ernstige averij oplopen.

Dat bewijst Cisco. Ten tijde van de dotcombubbel aan het begin van deze eeuw heette Cisco een van de absolute winnaars van het nieuwe Internettijdperk. De hardware en de software waren onmisbaar voor een goed functionerend Internet.

Beleggers gingen uit hun dak. Tussen 1999 en maar 2000 steeg de koers met 236% naar een marktkapitalisatie van $ 555 miljard en een koers van $ 80,06. De resultaten mochten er trouwens zijn. Over het fiscale jaar 2000 steeg de omzet met 55% en kwam de brutomarge uit op 66%. Wat kon er misgaan?

Die resultaten logen er inderdaad niet om. Het probleem was echter de waardering. Die was met een K/W van 201X in maart 2000 torenhoog, te hoog. En plotseling haakten beleggers massaal af. In de twee daarop volgende jaren daalde de koers met 80% en verloor Cisco $ 431 miljard aan waarde.

Nu, alweer 20 jaar later staat de koers op $ 47, pakweg 40% lager. De les anno 2021 moet zijn dat beleggers niet gedachteloos kostbare technologieaandelen moeten omarmen, ook al gaat het om baanbrekende technologie├źn. Als je koopt tegen de verkeerde prijs, dan is het lang op de blaren zitten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *