De Nederlandse woningmarkt zit steeds meer op slot, met snel stijgende hypotheekrentetarieven die de financieringsmogelijkheden voor huizenkopers beperken. Deze rentestijging leidt ook tot minder oversluitingen en minder leningen voor woningverbetering. Het aantal woningen gekocht door particulieren in het eerste kwartaal van dit jaar is sinds 2005 nog nooit zo laag geweest, met uitzondering van de krediet- en schuldencrisis.
Stijging in NHG-garanties en marktaandeel
Desondanks heeft de Nederlandse Hypotheekgarantie (NHG) in het eerste kwartaal een stijging van 39% gezien in het aantal garanties voor woningaankopen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de hogere kostengrens en de lagere huizenprijzen. Het marktaandeel van NHG is ook toegenomen tot 78,1%. Huizenkopers kiezen nu vaker voor de zekerheid en rentekorting die NHG biedt, in plaats van een aflossingsvrije hypotheek met lagere maandlasten die minder aantrekkelijk is geworden door de hogere hypotheekrente.
Beperkte financieringsmogelijkheden en intensieve samenwerking
De gestegen rente heeft de financieringsmogelijkheden van potentiële kopers aanzienlijk beperkt. Om een lening van € 405.000 te kunnen krijgen, is nu een inkomen van € 81.500 vereist, wat een stijging van 16,4% is ten opzichte van augustus 2021. NHG werkt intensief samen om maatwerkoplossingen te vinden voor woningeigenaren die in financiële problemen verkeren. In het eerste kwartaal van 2023 konden 135 huishoudens dankzij deze maatwerkoplossingen in hun woning blijven.
Het behoud van de aangekochte woning is essentieel, gezien de impact van betalingsproblemen en mogelijke woningverlies. Het hebben van een problematische schuldsituatie heeft gevolgen voor de consument, de schuldeiser en de maatschappij als geheel. Daarom zet NHG zich in om samen met geldverstrekkers mogelijkheden te onderzoeken om de hypotheek betaalbaar te houden en gedwongen verkoop van de woning te voorkomen.
Bjorn Jonkergouw, Manager Finance, Risk, Compliance and Business Support, benadrukt het belang van woningbehoud, vooral gezien de krapte op de woningmarkt: “Wanneer betalingsproblemen ontstaan door scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, kijken we altijd samen met de geldverstrekker naar mogelijkheden om de hypotheek betaalbaar te maken en gedwongen verkoop van de woning te voorkomen.”
Lees meer over de uitdagingen op de woningmarkt en de inzet van NH