De beste aandelen ter wereld

Adviesbureau BCG heeft 25 aandelen geïdentificeerd die investeerders gedurende 25 jaar sterke rendementen hebben opgeleverd.

In een steeds volatielere aandelenmarkt zoeken veel beleggers, zoals Buffett, naar substantie die crises overleeft. Inflatie, de oorlog in Oekraïne en het geschil over Taiwan verminderen de bereidheid van beleggers om risico’s te nemen. Er is vraag naar betrouwbare inkomstenbronnen. Het managementadviesbureau Boston Consulting Group (BCG) identificeerde dergelijke bedrijven in zijn onderzoek naar de beste aandelen ter wereld . De langstlevende onder hen levert al een kwart eeuw regelmatige winsten en dividenden op.

En natuurlijk staat de favoriete Apple van Buffett ook in de top drie, achter drankenproducent Monster Beverage en vóór postorderbedrijf Amazon .

Bedrijfsprestaties en successen

De jaarlijkse analyse van BCG toont de prestaties van 2000 bedrijven wereldwijd op basis van hun aandeelhoudersrendement. Een van de opvallende bedrijven is Sartorius, een farmaceutische leverancier uit Göttingen. Dit bedrijf behoort tot de meest rendabele bedrijven ter wereld, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 36% sinds begin 2018. Sartorius staat hoog op de lijst van bedrijven waarvan de gegevens zijn gebruikt voor de analyse van BCG. Deze analyse beoordeelt niet alleen het rendement van bedrijven, maar onderzoekt ook de oorzaken achter de hogere beurswaarderingen. Het is belangrijk om te begrijpen of de waardestijgingen puur speculatief zijn of dat ze gebaseerd zijn op bedrijfssuccessen zoals stijgende omzetten, hogere winstmarges en schuldvermindering.

Lessen en kansen

De analyse van BCG, gebaseerd op jarenlange gegevens, biedt waardevolle inzichten en selecteert regelmatig aandelen die de moeite waard zijn om in te investeren. Bedrijven die consistent groeiende omzetten en winsten laten zien, bieden nog steeds kansen, zelfs na sterke koersstijgingen. In een tijd waarin de wereldeconomie zich in crisismodus bevindt, met conflicten, inflatie, stijgende rentes en spanningen tussen de VS en China, reageren investeerders gevoelig op slecht nieuws. Zelfs bedrijven zoals Sartorius kunnen hierdoor een tijdelijke koersdaling ervaren, wat kansen biedt voor langetermijnbeleggers.

Toekomstbestendige bedrijven en innovatie

Het vermogen van bedrijven om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden bepaalt steeds meer hun vermogen om in de toekomst waarde en dividendgroei te genereren. Snel veranderende branches, vooral als gevolg van technologische veranderingen zoals de energietransitie en de overgang naar elektrische mobiliteit, vereisen veerkrachtige en innovatieve bedrijven. Volgens de analyse van BCG zijn er enkele bedrijven die gedurende 25 jaar bijna altijd bovenaan blijven staan. Voorbeelden hiervan zijn het Amerikaanse technologiebedrijf Apple en het Franse luxeconcern LVMH. Beide bedrijven hebben in ten minste 20 van de afgelopen 25 jaar hun sectorindex overtroffen.

Wat deze bedrijven onderscheidt, is hun vermogen om zichzelf opnieuw uit te vinden wanneer dat nodig is. LVMH past voortdurend zijn portfolio van luxe merken aan en introduceert regelmatig nieuwe merken. Apple breidt zijn dienstenaanbod regelmatig uit, waaronder recentelijk een samenwerking met investeringsbank Goldman Sachs om spaarrekeningen aan te bieden. Deze bedrijven zijn succesvol omdat ze erin slagen om relevant te blijven en klanten aan zich te binden.

Potentiële investeringskansen

Hoewel bedrijven zoals Apple en Hapag-Lloyd (het succesvolste Duitse bedrijf op de lijst) na recente koersstijgingen misschien niet meer als koopjes kunnen worden beschouwd, zijn er nog steeds andere aandelen op de BCG-toplijst die potentieel hebben.

In het huidige klimaat zijn vijf groepen bijzonder aantrekkelijk voor investeerders. Allereerst zijn er bedrijven die voldoen aan de vraag naar veiligheid en duurzame energie in deze tijd van ’tijdperkswending’. Daarnaast zijn er krisenbestendige bedrijven met sterke merken die stabiel blijven verkopen, zelfs tijdens inflatie en economische neergang.

Bedrijven die bewezen hebben technologische veranderingen te kunnen doorstaan en hiervan te kunnen profiteren, vormen de vierde groep. Ten slotte zijn er innovatieve bedrijven met producten die geen alternatief hebben, wat hen een unieke positie geeft.

Veiligheid is meer dan ooit in trek

Vooral in het licht van conflicten en geopolitieke risico’s. Bedrijven die zich bezighouden met cybersecurity, rakettechnologie en drones kunnen profiteren van deze vraag. Een voorbeeld is het Amerikaanse bedrijf CACI International, dat technologie levert om drones te detecteren en te beveiligen tegen dreigingen. Het bedrijf heeft sterke groeivooruitzichten en verhoogde onlangs zijn omzetprognose voor het huidige jaar.

Duurzame energie en energietransitie zijn ook belangrijke trends waar investeerders rekening mee moeten houden. Europa is nog steeds sterk afhankelijk van energie-importen uit de hele wereld, en de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen wordt steeds urgenter.

Bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van distributienetwerken voor duurzame energie en de productie van groene stroom hebben veel potentieel. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Orsted, een Deens energiebedrijf dat wereldwijd leider is op het gebied van offshore windenergie. Orsted investeert fors in de bouw van windmolenparken op zee en heeft een sterke positie in de markt. Het bedrijf heeft een indrukwekkend trackrecord en heeft in de afgelopen jaren een aanzienlijk rendement behaald voor investeerders.

Naast bedrijven in de energiesector zijn er ook mogelijkheden in andere sectoren die profiteren van de energietransitie. Een voorbeeld hiervan is de elektrische mobiliteitssector. Bedrijven die elektrische voertuigen produceren of betrokken zijn bij de ontwikkeling van laadinfrastructuur kunnen profiteren van de groeiende vraag naar emissievrij transport. Tesla, het bekende Amerikaanse elektrische autobedrijf, is een bekend voorbeeld van een bedrijf dat aanzienlijke groei heeft doorgemaakt in deze sector.

Naast de energietransitie zijn er ook andere innovatieve bedrijven met unieke producten die interessant kunnen zijn voor investeerders. Deze bedrijven hebben vaak een technologisch concurrentievoordeel en bieden producten of diensten waar geen alternatieven voor zijn. Een voorbeeld is ASML, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van geavanceerde machines voor de halfgeleiderindustrie. ASML heeft een dominante positie in de markt en profiteert van de groeiende vraag naar geavanceerde chips in verschillende toepassingen, zoals kunstmatige intelligentie, cloud computing en 5G-technologie.

Het is belangrijk op te merken dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat het verstandig is om uw eigen onderzoek te doen en advies in te winnen voordat u investeringsbeslissingen neemt. De genoemde voorbeelden zijn niet bedoeld als specifieke aanbevelingen, maar als illustraties van bedrijven die actief zijn in de genoemde sectoren. Het is raadzaam om uw persoonlijke financiële situatie, beleggingsdoelen en risicobereidheid in overweging te nemen voordat u investeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.