Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Woensdag zien we de rentestijging tegemoet

In de Eurozone is de economische groei in 2016 uitgekomen op 1,7%. De rente is natuurlijk onveranderd gebleven tijdens de ECB meeting vorige week en zal niet veranderen tot ruim na het huidige QE programma. Het huidige monetaire verruimingsprogramma zal in ieder geval doorgaan tot eind 2017. Hierna zal wellicht het taperen (afbouwen) van QE beginnen in 2018 en dan kunnen we misschien in 2019 de eerste renteverhoging verwachten in de Eurozone. Verder laat de economie in de Eurozone een herstel zien bij een stijgende inflatie, waarbij de angst op deflatie is verdwenen. De inflatie in de Eurozone laat een geleidelijk herstel zien waarbij de core inflatie( de inflatie minus energie en voedsel) een matig herstel vertoont. De verwachtingen voor de economische groei in de Eurozone zijn in 2017 een groei van 1,8%, 2018 een groei van 1,6% en in 2019 een groei van 1,7%.

De verwachte inflatie is voor 2017 is 1,7% 2018 1,6% en 2019 1,7%. Verder liet de ECB weten dat het voortbestaan van de Euro onherroepelijk is. In Duitsland is de industriële productie met 2,8% gestegen. De arbeidskosten in het 4e kwartaal  in Duitsland zijn met 3% gestegen op jaarbasis. Dit ligt dus boven het Europese gemiddelde. De fabrieksorders zijn in januari op maandbasis flink gedaald met 4,7% in Duitsland, maar op jaarbasis nog steeds met 5,1% gestegen. In Nederland is de consumenteninflatie in februari met 1,8% gestegen, de core inflatie was 1,3%. Tevens kwamen er 13.600 banen bij in februari in vooral de zakelijke dienstverlening. Het aantal faillissementen is tevens gedaald. De OECD waarschuwde vorige week voor een disconnectie tussen de aandelen en de economie. De consumptie blijft enigszins achter en de rentebewegingen  in de US zijn omhoog gericht. Er zouden zich schokken op de financiële markten kunnen voordoen en het beeld van een relatief lage groei en ongelijkheid van inkomens blijft. 

HIGHLIGHTS US

De fabrieksorders in de US zijn in januari met 1,2% gestegen op maandbasis. Verder kwamen de non farm payrolls over februari hoger uit dan verwacht en ook werd het definitieve cijfer over januari hoger herzien. Meer banen dus in de US. De werkloosheid over februari kwam uit op 4,7% van de beroepsbevolking. Het uurloon steeg in februari met 0,06$. Tevens nam de participatiegraad van de beroepsbevolking toe. De groothandelsvoorraden zijn in januari met 2,2% gestegen. Woensdag zien we de rentestijging tegemoet.                                                                                                           

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK

Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. We zien nog wat ruimte in de Europese indices van ongeveer 4-5% en in de US indices van maximaal 8-10% tot de absolute bovenkant van langjarige trends. Het is echter waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen maanden. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen. 

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *