Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wereldeconomie in problemen

Vorige week kwamen de G7, de Groep van Zeven of G7 (Engels Group of Seven), een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten, bijeen. Veel aandacht werd gegeven aan de waarschuwing voor een Brexit, de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). Deze zou schadelijk zijn voor de wereldeconomie. Wat onderbelicht bleef is dat Japanse premier Shinzo Abe stelde dat de vooruitzichten net zo slecht waren als ten tijde van de Lehman Brothers crisis in 2008.

De G7 was onderling sterk verdeeld welk beleid te voeren. Sommige lidstaten waren voorstander van “structurele hervormingen” anderen hamerden op meer monetaire stimulering en het verhogen van de overheidsuitgaven.

De jongste macro-economische cijfers laten een verdere verslechtering van de wereldeconomie zien. De groei van de industriële productie vlakt af. Voor de G7-landen is er zelfs sprake van stagnatie.

Industriele productie VS en G7. Bron: Oecd data
Industriële productie VS en G7. Bron: OECD data

Ook de wereldhandel zakt in. Die is sinds 2014 met 9% gedaald. In maart nam het handelstekort van de Verenigde Staten fors af met een daling van 13,8%. Zowel de import als de export van de grootste economie ter wereld daalde. Dat is meestal geen goed teken omdat een dalend tekort tezamen met een stagnatie in de import en export wordt geassocieerd met een recessie zoals dat in 1975, 1980, 1991,2001 en 2008 het geval was. Het blijkt dus een redelijk betrouwbare indicator te zijn.

Ernstige is het feit dat de groei van de Amerikaanse economie lijkt te vertragen. Als gekeken wordt naar de PMI, de inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, zien we een dalende tendens zowel bij ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden. Een stand boven de 50 duidt op een groei. Overal lijkt de groei te vertragen. Ook in de Verenigde Staten zien we dit beeld (zie Chicago Business Barometer). Deze graadmeter daalde van 50,4 naar 49,3 wat duidt op een krimp. Vooral de productiecomponent was zwak met een daling van 6,6 punten. Ook de werkgelegenheid liet een verdere zwakte zien.

PMI wereld

Chicago PMI
Chicago PMI

Bron: MNI Indicators

Amerikaanse productiviteit 1980-2016

Amerikaanse productiviteit 1980-2016. Bron: FT.com

De vooruitzichten lijken dus te wijzen op een recessie. Een teken aan de wand is dat productiviteit in de Verenigde Staten voor het eerst in 30 jaar volgens de US Conference Board, een Amerikaanse denktank zal dalen. Hierdoor zal de neerwaartse druk op de lonen toenemen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Wereldeconomie in problemen”

  1. Avatar

    Dat de wereldeconomie, aandelenbeurzen, in problemen komen, zullen komen, is al langer bekend dan vandaag, en toen was er nog niet eens sprake van Brexit….
    Maargoed, alles moet een ‘naar aanleiding van’ hebben natuurlijk..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *