Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zomerrally AEX op til

“Voor de zomermaanden van 2016 achten wij een test van de novembertop van 2015 bij 475 punten mogelijk, en voor de tweede helft van 2016 blijft een beweging naar de zone 495-520 punten kansrijk. Een voorwaarde daarvoor is wel dat de stijgende langetermijntrend intact blijft.

In 2016 hebben er al drie correcties plaatsgevonden, waaronder twee van meer dan 10%. Wij achten de kans groot dat 2016 een jaar met veel koersbeweging zal blijven en dat er nog meerdere correcties zullen plaatsvinden. Maar de trend is stijgend, en forse terugvallen zijn noodzakelijk om de stijgende bodemlijn te bepalen en de buitengrenzen van de trend te vormen.” Dat schrijft technisch analist Bas Heijink van ING in een update van zijn visie voor de tweede helft van 2016.

De stijgende langetermijntrend van de aandelenindices is volgens hem intact gebleven. Begin 2016 ondergingen de aandelenmarkten forse correcties. Daardoor ontstonden er hogere bodems. De nieuwe trend in de AEX moet nog wel vorm krijgen.

Het eerste kwartaal van 2016 is een belangrijk kwartaal geweest voor de AEX-index. Er werd bij 378,50 punten een bodem in het langetermijnbeeld geplaatst en we zagen een ‘klassieke’ omkeer. De bewegingen van april 2015, toen de AEX een top vormde bij 510 punten, tot begin 2016 vertonen qua diepte en tijdsverloop veel overeenkomsten met de bewegingen die in 2011 plaatsvonden. Ook toen werd er een belangrijke bodem in het langetermijnbeeld geplaatst. Inmiddels vertoont de AEX een nieuwe stijgende trend, die overigens nog wel vorm moet krijgen.

Olieprijs: veel potentie

Bas Heijink verwacht een verdere opmars van de olieprijs naar $62 per vat voor de tweede helft van 2016 . Volgens hem is er begin 2016 een dubbele bodem gevormd. De trend is krachtig en opwaarts gericht, maar rond de 51 USD mag een neerwaartse tegenreactie worden verwacht voor de vorming van een volgende, hogere bodem.

Euro-dollarkoers: opwaartse druk

De euro-dollarkoers heeft de lange dalende trend vanaf de 1,40-top aan het einde van de zomer van 2015 gebroken. Sindsdien is er sprake van een zijwaartse trend binnen een bandbreedte van 1,045 en 1,150. Sinds de hertest van de onderkant van eind 2015 is er een krachtige stijgende middellangetermijntrend te zien. De analist van ING acht de kans groot dat de bovenkant van de zijwaartse bandbreedte de komende tijd bij 1,150 opwaarts zal worden gebroken, waarna een nieuwe stijgende langeretermijntrend kan ontstaan. Het eerste doel daarna ligt dan bij 1,200-1,210. Anderzijds zou een beweging onder de 1,105 een verzwakking betekenen en ertoe leiden dat de huidige zijwaartse fase langer kan gaan duren.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

6 reacties op “Zomerrally AEX op til”

 1. Avatar

  Wat heeft die analist nu eigenlijk in de grafiek aangegeven welk een zomerrally valideert? ik zie het niet, vanuit technisch oogpunt gezien dan… Al zouden het maar een paar Fib. niveau’s zijn, want geloven op een verhaal alleen gaat wel wat ver…, en zo behoort een technische analist eigenlijk ook niet te werk te gaan.Plaatje bij het praatje graag.

 2. Avatar

  Daar gaat z’n ‘zomerrally’..Het was ook te mooi voor woorden natuurlijk, met slechts enkel wat woorden een rally aankondigen.. Misschien moeten de ‘signalen’ van deze analist contra opgevat worden, dan had je nog wat verdiend..

 3. Avatar

  Daar is geen ‘gevoel over’ Brexit debet aan hoor, in de grafiek is/was al te vinden wat het vervolg werd.. En dáar sloeg deze technische analist de plank dus totaal mis, hij had kunen weten wat er aan zat te komen, maar ging liever op z’n eigen gevoel af waarschijnlijk, of een slechte analyse natuurlijk..

 4. Avatar

  ASR is weer terug op de beurs en gelijk is het weer mis. Het is met Fortis begonnen en nu ze terug zijn begint het weer. Is dit toeval of niet?

  1. Avatar

   Dat is toeval ja, geen enkele financial zet de markt ‘in beweging’. Eerder andersom, de markt zet een financial in beweging. Bekijk een markt vanuit de markt, niet vanuit je eigen ‘gevoel’….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *