Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Wekelijkse terugblik en outlook

In de Eurozone is het bruto binnenlands product met 3% gestegen in het derde kwartaal. De consumentenprijzen zijn in Spanje in oktober met 1,1% gestegen op maandbasis en met 0,7% op jaarbasis. De consumentenprijzen in de Eurozone als geheel zijn in oktober met 0,2% op maandbasis gestegen en met 0,5% op jaarbasis. Afgelopen week werd tevens bekend dat de producenteninflatie in Duitsland in de maand oktober met 0,7% op maandbasis is gestegen en met 0,4% op jaarbasis. In het Verenigd Koninkrijk kwam de werkloosheid uit op 4,8%, een goed cijfer, tevens trok hier de producenteninflatie aan met 2,1% in oktober en stegen de detailhandelsverkopen met 2% op maandbasis in oktober en met 7,1% op jaarbasis. De gevolgen van een zwakkere pond lijken op korte termijn gunstig voor het Verenigd Koninkrijk. In Nederland kwamen tevens sterke cijfers naar buiten. Zo daalde de werkloosheid in oktober naar 5,6% naar 502.000 werklozen. Het ondernemersvertrouwen nam in Nederland toe en tevens stegen het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen. De huizenprijzen stegen in oktober met 5,6% op jaarbasis en staan op het niveau van juli 2005. 

HIGHLIGHTS US

Het aantal nieuwe woningen steeg in oktober met maar liefst 25% en de bouwvergunningen stegen met 0,3% op maandbasis. De werkloosheidsaanvragen kwamen met 235.000 lager uit dan verwacht. De producenteninflatie was in oktober onveranderd en de consumenteninflatie steeg met 1,6% op jaarbasis. De detailhandelsverkopen stegen in oktober met 0,8% op maandbasis en met 4,3% op jaarbasis. De bedrijfsvoorraden in de US stegen met 0,1% op maandbasis en met 4,3% op jaarbasis. We zien de laatste tijd dat in de US de arbeidssituatie verbetert, de huizenmarkt zich positief ontwikkelt en dat de inflatie wat aantrekt en de consumentenbestedingen stijgen. 

GRONDSTOFFEN

Bij de grondstoffen steeg olie op geruchten dat er op 30 november waarschijnlijk een akkoord komt tot productiebeperkende maatregelen nadat Iran en Rusland zich optimistisch toonden.

VALUTA

De dollar is verder gestegen naar 1,06 op de verwachting van naderende renteverhogingen en hogere inflatie in de US.

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK

In Europa kruipen de indices naar de bovenkant van de trading ranges en in Amerika zijn de indices op weg naar nieuwe highs. Op het moment dat we hogere niveaus zien zullen we de portefeuilles gaan beschermen om zo het rendement te verzekeren.

Voor volgende week kijken we uit naar inflatiecijfers uit Duitsland, vastgoedcijfers uit Amerika en het consumentenvertrouwen in Duitsland en Amerika.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *